Victoria nobbar prins Charles stora fest på Buckingham Palace

Kronprinsessan Victoria nobbar prins Charles stora 70-årsfest på Buckingham Palace. I stället ska hon middags-mingla med Italiens president.

I nästa vecka firar prins Charles sina 70 år med mottagning och stor smokingmiddag på Buckingham Palace. Många av Europas kungligheter väntas till London, men kronprinsessan Victoria och prins Daniel har tackat nej.

– Ingen från svenska kungafamiljen kommer att delta, säger hovets informationssekreterare Ulrika Näsholm vid hovet.

– Detta är ju mitt under det italienska statsbesöket i Sverige, fortsätter hon.

Så synd! Om Victoria och Daniel hade tackat ja till prins Charles 70-årsfest så hade de fått träffa Meghan för första gången.

Så synd! Victoria och Daniel hade kunnat se fram emot att träffa Meghan för första gången. Men nu fick de tacka nej och anledningen är en jobbkrock.

Födelsedagsfirandet nästa onsdag krockar alltså med president Sergio Mattarellas viktiga och sedan länge planerade tredagarsvisit i Stockholm, Lund och Malmö. Så i stället för att middagsmingla med den brittiska kungafamiljen – och med danska kronprinsparet Mary och Frederik som redan har bekräftat att de kommer – så väljer Victoria och Daniel att gå på presidentens svarsmottagning på italienska kulturinstitutet på Gärdet i Stockholm. Där kan de bland annat se fram emot italienska delikatesser och en konsert med stråkensemblen Camerata Ducale Orchestra.


Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary har tackat ja till 70-årsfesten som drottning Elizabeth ger till prins Charles ära.

Gemytligt när Charles och Camilla dinerade hos Mary och Frederik i Köpenhamn.

Svenska hovet: ”Nej, ingen åker”

Här i festvåningen på Buckingham Palace ska det bli stor fest för Charles, med drottning Elizabeth som värdinna.

På Buckingham Palace ligger man i startgroparna för festen som drottning Elizabeth ger till prins Charles ära.

Så är detta ett tecken på de där frostiga relationerna mellan den svenska och den brittiska kungafamiljen som det brukar pratas om ibland? Det har ju inte precis varit någon hemlighet att prins Charles fyller jämnt den 14 november och inbjudningarna till hans fest skickades ut långt i förväg. Nja, svaret är: Troligen inte! För detta handlar snarare om att kunglig logistik kan vara ytterst komplicerad, särskilt den som innefattar utländska statschefer.

Och vad gäller den eventuella frostigheten så tinade den nog upp efter prins Williams och Kates två dagar långa charmbesök i Stockholm i vintras – kontakten med Victoria och Daniel var både hjärtlig och varm.

Småprat i salongen när kronprinsessan Victoria och prins Daniel bjöd hem prins William och hertiginnan Kate till Haga slott.

Småprat i salongen när Victoria och Daniel bjöd hem Kate och William till Haga.

Läs mer: Prins Charles överraskning till George – skogstokigt eller roligt?

Trivsamt i soffan när kronprinsessan Victoria och prins Daniel bjöd hem prins William och hertiginnan Kate till Haga på afternoon tea.

…och sedan blev det afternoon tea framför öppna spisen tillsammans med prins Oscar och prinsessan Estelle.

Läs mer: Vi avslöjar långresan! Hit åkte Victoria och familjen på höstlovet

Foto: TT, Ibl