Victoria och andra kungligheter tände minnesljus i Auschwitz

victoria-1-ste

Under gårdagskvällen fortsatte olika minneshögtider över världen där flera av Europas kungligheter deltog.

Det blev en känslofylld minneshögtid i Auschwitz. Kronprinsessan Victoria hedrade nazismens offer tillsammans med världsledare, kungligheter och de överlevande. I den svenska delegationen fanns också riksdagens talman Urban Ahlin och kulturminister Alice Bah Kuhnke. Minnesceremonin i Aschwitz markerade att det gått 70 år sedan den röda armén befriade lägerområdet, men över hela Europa hölls ceremonier för att minnas Förintelsen.

willem-alexander-maxima-ste

Kung Willem-Alexander och drottning Maxima.

Bland de övriga gästerna fanns Nederländernas kungapar, belgarnas kungapar, danske kronprinsen Frederik, norske kronprinsen Haakon och kronprinsparet Guillaume och Stephanie av Luxembourg. De lyssnade till tal av den polske presidenten men allra mest gripande blev det när de överlevande tog till orda.

mathilde-philippe-ste

Kung Philippe och drottning Mathilde.

Poeten Halina Birenbaum var först ut och hon berättade hur slumpen styrde i dödslägret. Hon blev en gång skjuten av en lägervakt, men skottet träffade henne i armen istället för i bröstet och hon överlevde.

 

haakon-ste

Kronprins Haakon.

Kronprinsessan Victoria reste till Auschwitz tillsammans med överlevnaden bosatta i Sverige. Till SVT berättade hon om hur viktigt det kändes att vara på plats.

– Att man uppmärksammar Förintelsen, Auschwitz och de personer som har blivit drabbade.

 

frederik-victoria-ste

Kronprinsessan Victoria och kronprins Frederik.

Kronprinsessan fortsatte:

– Nazismen är något fasansfullt. Det är en av mänsklighetens absolut värsta perioder.

stephanie-guillaume-ste

Guillaume och Stéphanie.

mette-marit-ste-1

Kronprinsessan Mette-Marit fanns med under den “Internasjonale Holocaustdagen” på Akershuskaia i Oslo.

I Norge deltog kronprinsessan Mette-Marit minnesstunden på kajen i Akerhus tillsammans med Samuel Steinmann, den siste överlevande av de norska judar som 1943 blev deporterade med fartyget Donau. Han överlevde Auschwitz och återvände till Norge.

carl-gustaf-silvia-ste

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

På hemmaplan var kungaparet närvarande vid ceremonin i Stockholms synagoga. Prins Daniel delade ut stipendier ur festfixaren Michael Bindefelds nystartade fond till minne av Förintelsen.

– Vi har en tendens att glömma och nästa generation måste få samma kunskap och vetskap som vi har, sa han till medier på plats.

silvia-ste

Av Liv Sander

Foto: Stella Pictures

Se ett nyhetsinslag här:

httpv://www.youtube.com/watch?v=km3UTpPjsm4