Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Victoria och ärkebiskopen oense om vigselakten

19 maj, 2010, 16:07 
Agneta Nisbeth
Annons
carl-gustaf-victoria
Kronprinsessan vill överlämnas av pappa kungen vid vigseln.

Kronprinsessan Victoria vill överlämnas av pappa kungen när hon ska vigas med sin Daniel Westling den 19 juni även om  detta är i strid mot Svenska kyrkans tradition. Nu har hon fått ärkebiskopen emot sig.

Kronprinsessan Victoria har en stark önskan inför vigselakten med Daniel Westling den 19 juni: hon vill ha pappa kungen vid sin sida när hon skrider fram till altaret, och hon vill att han ska överlämna henne till hennes blivande make. Men detta bryter helt mot Svenska kyrkans tradition.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Ärkebiskop Anders Wejryd.
Ärkebiskop Anders Wejryd.

Nu har det bildats två läger, enligt Aftonbladet – Svenska kyrkan och ärkebiskop Anders Wejryd, som ska viga paret, å den ena sidan och Victoria och hovet å den andra. Det Victoria vill ha är en amerikaniserad version. Den svenska traditionen bygger på jämställdhet och kvinnans frihet – i motsats till en syn på kvinnan som mannens ägodel som ska lämnas över från en man till en annan. Ärkebiskopen avråder Victoria från brudöverlämning.

– Brudparet vet var jag står i den här frågan, menar Anders Wejryd, och han har stöd av många präster inom Svenska kyrkan.

Annons
Maria Klasson Sundins Facebookgrupp.
Maria Klasson Sundins Facebookgrupp.

Uppsalaprästen Maria Klasson Sundin har startat Facebookgruppen ”Vi som vill att Victoria och Daniel ska gå in sida vid sida i kyrkan”, som har samlat över 1800 medlemmar. Hon har i ett brev till vigselförrättarna bland annat skrivit: ”Det jag skulle vilja är att ni, som ansvarar för vigseln, får veta är att en stor andel av gruppens medlemmar är präster i Svenska kyrkan som uttrycker en stark oro för att det skulle bli trendsättande om kronprinsessan och hennes blivande man valde denna sed.”

Annons
Ärkebiskop Anders Wejryd, kronprinsessan  och Daniel Westling.
Ärkebiskop Anders Wejryd, kronprinsessan och Daniel Westling.

Hovet menar å sin sida att det finns en annan symbolik bakom brudöverlämningen:

– Det har en större dimension, det är inte en far som lämnar dottern till en annan man. Symboliken är att kungen för fram landets tronföljare till altaret – och till den man som blivit accepterad, säger hovets informationschef Nina Eldh till Aftonbladet. Vi får se hur det blir. Men det står var och en fritt att välja hur man faktiskt gör, tillägger hon.

Både prins Joachim och prins Frederik tog emot sina blivande makar från deras fäder framme vid altaret. Båda rörda till tårar. Hovet vill inte kommentera var kungen ställer sig i frågan.

Av Ann-Sofie Lundin

Foto: IBL, faksimil från www.facebook.com

Annons