Victoria och Daniel besöker Bosnien och Hercegovina

kronprinsessan victoria prins daniel estonia

Vårt svenska kronprinsesspar inleder i dag sitt officiella besök i Bosnien och Hercegovina. Men just nu pågår stora demonstrationer och hovet har fått vidta åtgärder.

I dag inleder Victoria och Daniel sin officiella resa i Bosnien och Hercegovina. Besöket har kritiserats i veckor och just nu pågår demonstrationer utanför svenska ambassaden i Sarajevo.

Bakom kritikerstormen ligger ett missnöje över Svenska Akademiens beslut att ge 2019 års Nobelpris i litteratur till författaren, översättaren och filmregissören Peter Handke. Österrikiske Handke är, minst sagt, kontroversiell. Han är känd för att ha stöttat Slobodan Milosević då den serbiske ex-presidenten stod åtalad för brott mot mänskligheten. Peter Handke har dessutom kritiserat själva Nobelpriset.

Hovet förbereder sig på reaktionerna

För fem år sedan, 2014, sa han att priset borde avskaffas. I österrikiska tidningar ska han ha slagit fast att priset gav vinnaren en ”falsk kanonisering” samt ”ett ögonblick av uppmärksamhet samt sex sidor i tidningen”.

– Det här är ett litterärt pris, inte politiskt, ska akademiledamoten Anders Olsson ha sagt vid tillkännagivandet.

Den bosniske presidenten Željko Komšić har även skrivit ett protestbrev till Svenska Akademien.

Nu rapporterar flera bosniska medier att en fredlig manifestation mot Peter Handke hålls utanför Sveriges ambassad i Sarajevo och svenska hovet har förstås tvingats förbereda sig på den eventuella tumulten.

”Det sker bland annat genom omfattande inläsning och olika förberedande möten med sakkunniga, till exempel från Utrikesdepartementet”, skriver informationssekreterare Ulrika Näsholm i ett mail till Expressen.

Victoria och Daniel kan ställas till svars

Och nu har alltså Sveriges kronprinsesspar blivit inblandade i konflikten. Den före detta teaterchefen och före detta europaparlamentarikern (L) Jasenko Selimović skriver i GP, Göteborgsposten, att han anser att Svenska Akademien har fel när de i ett uttalande försvarar Nobelpristagaren Peter Handke mot anklagelserna om folkmordsförnekelse. Som ett led i detta borde kungen helt enkelt inte dela ut priset till Handke i december, slår han fast i artikeln.

I en annan debattartikel i Expressen skriver Alen Musaefendic, centerpartist och skribent, att Victoria och Daniel bör vara förberedda på att stå till svars på frågor om Nobelkomitténs val av Peter Handke som pristagare.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: