Victoria och Daniel besökte svenska truppen i Afghanistan

Victoria och Daniel besökte svenska truppen i Afghanistan
Annons

victoriadaniel

Victoria och Daniel i Afghanistan
Victoria och Daniel i Afghanistan. Faximil från Försvarsmaktens hemsida.

I största hemlighet åkte kronprinsessan Victoria och Daniel Westling till Afghanistan den 3-4 januari för att besöka den svensk-finska truppen. Kronprinsessan ville på plats sätta sig in i styrkans utmaningar

Annons

Kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings besök på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif var mycket uppskattat bland bland soldaterna.
Lika nöjd var kronprinsessan efter besöket. Victoria har länge velat besöka Afghanistan, precis som kungakollegorna kronprins Frederik och kronprinsessan Mary gjort, så hon tvekade inte en sekund när hon fick erbjudandet.
– Det har varit väldigt givande att på plats få träffa trupperna och  jag är oerhört imponerad av det arbete som utförs, säger kronprinsessan Victoria på Försvarsmaktens hemsida.
Kronprinsessan Victoria fick en guidad tur på skyttekompaniet och fick till och med prova köra ett av stridsfordonen.
– Jag önskar er lycka till med arbetet och hoppas ni verkligen känner att ni gör skillnad för människorna i Afghanistan, sa kronprinsessan avslutningsvis enligt artikeln på Försvarsmaktens hemsida.

Av Eva Österlind
Foto: Charles Hammrsten

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

76 kommentarer till “Victoria och Daniel besökte svenska truppen i Afghanistan”

 1. niels johansson skriver: 4 januari, 2010

  Äntligen nått vettigt gjort! Förbaskat bra gjort dessutom. Synd bara att danskarna hann göra det före.


 2. Louise skriver: 4 januari, 2010

  Nu ær det nog mera så att Daniel inte kunde vara med på nobel pga det faktum att du inte får lov att resa sig från sittningen under middagen på flera timmar och den medicinen man tar før att organen inte skall støtas bort kan gøra att man får problem med magen. At sitta och hålla sig ær næstan omøjligt och den næste prinsen av sverige vill nog helst inte gøra i byxorna med hela sveriges dags och veckopress nærvarande


 3. Martin skriver: 4 januari, 2010

  Ser ju lite mysko ut med civila klader…maste saga att danska kronprinsessan gjorde ett battre intryck och framforallt insats med miltaer klaedsel…som hon dessutom har forvarvat i det danska “hemvarnet”


 4. Helena M skriver: 4 januari, 2010

  Vad kul att Daniel orkade med att åka till Afghanistan, jag tror att han börjar bli kry, de hade säkert med nån som tog hand om honom ifall att …


 5. Karin skriver: 4 januari, 2010

  Så bra at Svensk Damtidning skriver om noe annet enn kjoler og fjas…. Victoria og Daniel vil gjøre en flott innsats for Sverige. Det er jeg sikker på. Det virker som om Victoria har fått en god oppdragelse.


 6. Åse skriver: 4 januari, 2010

  Bra med ett reportage som inte bara handlar om prinsessans kläder och ändå är det just hennes (och Daniels) klädsel som kommenteras av flera. Min första tanke var “så bra att D. orkade följa med – ett tecken på tillfrisknande”.
  Om det hade varit nödvändigt med skyddsklädsel hade de väl erbjudits sådan. Jag tror inte att Mary har sådana kläder hängande i garderoben.


 7. Tulipa skriver: 5 januari, 2010

  Jag förstår inte hur ni orkar! Har ni inget bättre att göra än att ideligen klaga på medlemmarna av vårt kungahus/kungahuset? Sluta läsa om ni inte kan uppföra er på ett moget och artigt sätt!


 8. Anna-Karin skriver: 5 januari, 2010

  Till er som bara hackar på kungahuset, varför läser ni en rojalistisk hemsida?
  Jag är stolt över mitt kungahus, diggar dock det danska mer men det är för att de är lite mer goe i det.
  Tycker dock att vårt blivande kronprinspar gjorde rätt som besökte Afghanistan. Det är väl heller inte något som stoppar att Carl-Philip inte besöker våra militärer där borta bara för att storasyster gjorde det?
  (Och jag håller med, det verkar som att Rose är tillbaka.)


 9. Simone skriver: 5 januari, 2010

  Stop lige op en gang…… hvorfor denne hetz imod Daniel Westling ? Det er tilsyneladende lige meget, hvad han gør og ikke gør, så er det forkert for visse svenskere.

  I hvert fald blandt mange som kommenterer her på SD-siden.

  Både kronpriinsesse Victoria og Daniel W. var praktisk klædt på til besøget i lejren hos soldaterne- og det var deres mission derude….. når andre kongelige er i “kampuniform” under deres besøg,er det vel ligeså meget til ære for fotograferne, det tager sig godt ud i medierne bagefter.
  I øvrigt var kronprins Frederiks besøg i Afganistan et krav fra folket igennem mange, mange måneder, men det blev udsat og udsat….


 10. ... skriver: 5 januari, 2010

  Simone… Frederik ville meget gerne afsted, men sikkerheden omkring ham skulle være i top og det tog tid at finde ud af, hvordan og hvorledes. Frederik gik bare og ventede på, at Regeringen gav ham lov til at tage afsted! Det var heller ikke et krav for folket at Frederik tog til Afghanistan – tværtimod var nogle danskere imod, at han tog til et så farligt land. Du behøver ikke kritisere den danske prins, bare fordi den svenske bliver det!


 11. ... skriver: 5 januari, 2010

  I øvrigt havde både Mary og Frederik deres uniform på, fordi begge to ejer sådan en – hvorfor så ikke bruge den på sådan en tur. Alt andet ville da være dumt!


 12. Simone skriver: 5 januari, 2010

  Troede det var obligatorisk at opgive navn til sine indlæg !!


 13. nea skriver: 5 januari, 2010

  Som utomstående upplever jag en enorm skillnad mellan det danska och svenska kungahuset. Den danska kungafamiljen representerar oerhört aktivt, är alltid(!) närvarande i hemlandet vid stora högtider (t.ex. nyårsbalen) samt visar sitt engagemang och respekt både genom deltagande och klädsel (Mary i Afganisthan).

  Den svenska kungafamiljens representation är jämförelsevis ytterst modest. Kp Victoria representerar men inte alls lika aktivt som Mary. Av P C-P och P M ser man knappt någon bild alls. De verkar främst leva det ljuva livet. Hur kan detta godtagas?

  Även svenska kungahusets linje i fråga om sambors/fästmäns representation har varit konstig. Innan förlovning har Daniel varit närvarande och efter förlovningen ibland med/ibland inte. Rejälare skulle ha varit att ha en konsekvent linje vad gäller representation. Nu verkar ingen veta vad som egentligen gäller…

  Svenskar verkar inte heller tåla någon kritik alls gällande sitt kungahus. Trots att kritiken i flera fall är befogad. Det danska kungahuset är ett föredöme – i allt. Detta torde stå helt klart.


 14. Mary kristiansen skriver: 5 januari, 2010

  Av de nordiske tronarvingene var Håkon først i Afganistan, men det er selvfølgelig mindre “glamorøst” å påpeke enn at Mary og Fredrik har vært der. Forøvrig har engelske prins Harry ikke bare vært på snarvisitt, men også gjort tjeneste der…det står respekt av det! I Norge har vi som kjent på demokratisk vis vedtatt kongedømme ved folkeavstemning, og ser at våre kongelige gjør en viktig jobb for Norge. Svensk Damtidn kunne spandere å omtale Mette Marit med større respekt – jfr hennes internasjonale engasjement hvor hun er invitert i til et samarbeid både med Bill og Melinda Gates, Bill Clinton osv og beundres også i Hollywood. Hun satser ikke bare på å bli omtalt for sine klesvalg. Stadig ser vi at Sv Damtidn av og til beskriver MM som den “stackars flickan” fra svært enkle kår! Hennes
  familie er ikke enklere enn at broren i flere år før kronprinsparet traff hverandre jobbet hos kongen. Faren var en allsidig idrettsmann i sin ungdom, journalist og den mest produktive lokalhistoriker på Sør-landet.
  Og leste for en stund siden at en av foreldrene hadde aner fra svensk høyadel, om nå det skulle være viktig en kvalifikasjon (tvilsomt, spør du meg). Mary


 15. ... skriver: 5 januari, 2010

  Var Håkon først?
  Har han ikke næsten lige været afsted?
  Jeg mener bestemt at Frederik var den første – han rejste i år 2008…


 16. Gittan skriver: 5 januari, 2010

  Mary “14 och ….#15… Jovisst var Haakon först ! Och inte blev det så många kommentarer kring det… Jag skickade dock länken vid tillfället….Mary kom dit betydligt senare och Andrew har som sagts också visat tidigt intresse..
  Det här VAR ett bra initiativ, men skulle kommit redan 2009..Nu blir det lite efterapning och”följa trenden” stämpel på Victoria och Daniel´s besök…Men visst, Bättre sent än ÄNNU SENARE !


 17. nea skriver: 5 januari, 2010

  Nu förstår jag ingenting? Har hälften av kommentarerna avlägsnats (för en stund sedan fanns 30 st, nu bara 15 kvar)…? Det verkar som om de (Daniel)kritiska kommentarerna avlägsnats? Stämmer det?

  Vi lever i ett fritt land där alla får säga sin åsikt! Tonen har aldrig i något av inläggena varit så hätsk att det skulle berättiga till att avlägsna dem. Om detta stämmer vill jag gärna påpeka följande:

  Svensk Damtidning brukar väldigt ofta skriva i en nedlåtande ton om t.ex. det norska kungahuset. Tidningen brukar anse sig ha rätt att i en sarkastisk/nedlåtande ton kommentera Kp M-M kläder, förehavanden, familj, (brist på) utbildning etc. Samtidigt avlägsnar man samtliga inlägg som överhuvudtaget kan anses vara kritiska mot det svenska kungahuset (jmfr Daniel).

  Som utomstående måste jag tyvärr (igen) konstatera att detta inte ger en särskilt bra bild av vare sig tidningen eller kungahuset. Åsikterna på fria webbplatser representerar ändå folket och mycket av de kritiska inläggen kunde tas i konstruktiv anda och därmed utgöra en bra grund för förbättringar. För monarkins bestånd är detta viktigt!


 18. Gittan skriver: 5 januari, 2010

  Nea #17…Kom in på sajten för en liten stund sedan…Om så är fallet att kommentarer tagits bort som inte är smickrande för Daniel får vi nog be fru redaktören ta sig en allvarlig funderare… Om nu detta ska vara ett öppet forum bör både ris och ros få förekomma… Men kanske uppfattades inläggen som hånfulla eller direkt kränkande…


 19. marie ceder skriver: 5 januari, 2010

  Jag skrev just ett inlägg som löd:
  “Kan någon förklara vad som var fel med hans klädsel. Vad jag kunde se var inte heller Victoria Bernadotte särkilt tjusigt klädd.
  Förklara gärna någon för jag förstår uppriktigt inte.”
  Den togs bort.
  Jag vet inte vem jag förolämpade med detta. Kanske någon kan förklara det också!


 20. Lin skriver: 5 januari, 2010

  Som nyförlovade reste Victoria och Daniel till Brasilien.
  Vad hände?
  En transplantation räddade Daniels liv.
  Nu är de i det krigshärjade Afganistan med alla dess infektionsrisker.

  Vid Nobelfesten för knappt en månad sedan var infektionsrisken för stor för Daniel,angavs som orsak till hans frånvaro.

  Men en resa till det farliga Afganistan går tydligen bra.
  Jag undrar vad som ligger bakom, och befarar det värsta.


 21. Lin skriver: 5 januari, 2010

  Nea 17

  Jag tillhör en av skribenterna på denna sajt som mobbades — i huvudsak på grund av mina anor — som jag provocerades att omnämna, vilket jag normalt aldrig gör, då jag vet vilken avund detta väcker.

  De personer som roade sig med dessa trakasserier har jag förstått gör sig inte längre besvär här. Detta tack vare Eva.
  Tonen från dessa personer var både rå och vulgär, så äntligen har denna sajt blivit rumsren.
  All heder åt vår redaktör!


 22. Catharina skriver: 5 januari, 2010
 23. ... skriver: 5 januari, 2010

  Ikke for at blive uvenner med nogle, men der er noget som jeg ikke forstår!
  Håkon besøgte Afghanistan d. 24 august 2009. Eller har han besøgt dem flere gange?
  For kronprins Frederik besøgte Afghanistan i december 2008.
  Så kan ikke forstå, hvorfor I siger Håkon var først…


 24. veramedmera skriver: 5 januari, 2010

  Kritik på hemmaplan.
  Om det nu ska jämföras i vår lilla nordiska ankdamm.
  http://www.seoghoer.dk/Nyheder/Royalt/Royalt%20Arkiv/2009/02/kronprins%20frederik%20william%20dovne.aspx

  Ser också att min nattliga diskussion strukits o lika bra var väl det.
  Jag har med tanke på diskussion vilket hov som arbetar mest föreslagit tidn att göra ett rep om detta…
  Till sist vill jag bara säga att jag tror det unga tronföljarparet kommer fungera väl,så länge vi nu har monarki gör de ett bra jobb med eller utan uniform.
  Antar att detta inlägg också kommer raderas.
  Tjolahopp


 25. Catharina skriver: 5 januari, 2010

  Jag kan bara instämma med Gittan, Marie Ceder och Nea mfl.

  Jag tror att de flesta av oss här är uppriktigt intresserade av våra kungligheter, och föredrar det statsskick vi har – även om vi inte är medlemmar i royalistiska föreningen.
  Detta forum är det enda svenska – mig veterligen – där Vi kan mötas och lämna (vissa) kommentarer.

  Så långt är allt väl. Men det är lågt till taket! Vi är många som slår i huvudet i detta tak om och om igen.
  Att minsta antydan till kritik eller ogillande raderas påminner om tillståndet i förtryckta länder.
  Är det så Ni vill ha det? Det är knappast god journalistisk sed och gynnar inte tidningen.
  Ingen här ägnar sig åt förtal, ärekränkning eller uppvigling.
  Vi kan inte bara dåna över klänningar och röras till tårar över Daniel och Victorias kärlek.
  Själv skrev jag ett inlägg som ordagrant var taget ur SD – och det togs bort!
  Eller tips på en bok skriven av en hovreporter. Borta!

  Det här inlägget tas med största sannolikhet också bort, men jag ber Er att ändå fundera på vad som har framförts. Vi vill bara väl! Både för sajten, tidningen och kungahuset.


 26. nea skriver: 5 januari, 2010

  Jag uppfattar det som absurt att kommentarer censureras. Det är under inga omständigheter förenligt med det fria ordet.

  Inte en endaste en av kommentarerna på denna sajt har till sin beskaffenhet varit sådan att den berättigat kunde censureras! Man måste ur en juridisk synpunkt få kritisera (också i lite hårdare ton). Vem ansvarar för redigeringen/censureringen och vad säger chefredaktören om detta??


  1. eva skriver: 5 januari, 2010

   Hej Nea!
   Börja gärna med att läsa våra regler för kommentarsfältet!


 27. Irena. skriver: 5 januari, 2010

  I anglosaxisk lagstiftning finns det ett begrepp som heter Slander, och innebörden hamnar någonstans emellan elakt skvaller och rent förtal..detta beivras vanligen och det jag vill säga är: Bara för att ordet är fritt kan man inte säga vad som helst..Alla som vill ha en debatt om statsskick borde träda fram med sina riktiga namn i ett forum som passar för den debatten…varför inte försöka påverka den riksdagsledamot som kommer från “ert” område i Sverige (Om ni är utlandssvenskar kan ni ju vända er till ambassaderna!!)


 28. nea skriver: 5 januari, 2010

  Ännu som kommentar till Catharina; jag håller fullständigt med Dig! Det finns ingen sajt där man kan diskutera monarkin och dess representanter. Personligen är jag rojalist och en sann förespråkare för monarkin – i synnerhet den nordiska monarkins särdrag som ur ett historiskt perspektiv har influerat vårt statsskick på många positiva sätt (jmfr franska hovet innan revolutionen).

  Detta betyder dock inte att man inte kunde ha kritiska synpunkter visavi monarkin. I nuläget finns det såvitt jag förstår inget utrymme för att kritisera kungahuset i Sverige. Ur en utomståendes perspektiv känns det nästan skrämmande…

  Fortfarande vidhåller jag det danska kungahusets föredömlighet (detta i jämförelse med samtliga kungahus). Representanterna är engagerade, aktiva, välutbildade (en högre akademisk utbildning, dvs. inte enbart ett antal poäng här och en kurs där), välklädda och tilldragande till sin personlighet (värdiga men ändå folkkära). De månar om Danmark – inte bara ute i världen utan också i sitt hemland, dvs. för sitt eget folk. De vill uppnå sitt folks aktning.

  På P Madeleine ses aldrig en bild. Vad gör hon? Vanliga flickor har haft mycket strängare uppfostran hemma vad gäller festande, pojkvänner, alkoholbruk, utbildning etc. än vad Madeleine haft. Vad gör P C-P? Varför får man inte ifrågasätta Daniels lämplighet som blivande drottninggemål? Vilka är t.ex. hans språkkunskaper och allmänbildning? Även Kp Victoria har uppträtt ytterst snorkigt/otrevligt i televiserad intervju där reporten ifrågasatte P Madeleines leverne. Absurt att dylika frågor tystas ner istället för att föra saklig diskussion om dem. Vad är hovets ståndpunkt?


 29. Catharina skriver: 5 januari, 2010

  Du uttrycker det så väl, Nea!
  Jag nickar om och om igen när jag läser dina inlägg. Jag är också för monarkin. Men jag vill inte bara buga och skrapa inför den.

  Utan att fördjupa oss i juridiska termer och statsskick, så vill jag framhålla; Vi betalar mycket i skatt till kungahuset. De är offentliga personer. Vi har ej valt dem. De ska representera Dig och Mig.

  Ja, vi ska ha rätt att kritisera dem, reta oss på dem och lufta våra åsikter.
  All kritik som riktar sig uppåt i samhället är berättigad. Man måste tåla riktigt otrevliga nålstick.
  Jag lovar att det är mycket nyttigare för alla inblandade om man lyfter på locket lite då och då. Annars kan det – i långa loppet – smälla.

  Det är en fin gammal institution vi talar om. Visst ska vi också vara rädda om den. Men blind dyrkan är inte hälsosam. Det är bara den svage som inte tål kritik…


 30. Helena A skriver: 5 januari, 2010

  Jag håller med Nea och Chatarina. Visst måste vi kunna granska och kritisera kungahuset. Jag är också för monakin och de personer som jag tycker att vi verkligen ska hylla är drottning Silvia och kronprinsessan som gör ett jättejobb. Det jag inte dock kan förstå är deras slutenhet. Vi betalar deras löner, då får man också ställa upp på intervjuer mm. Vid två tillfällen då de kungliga har besökt mitt län så har inga intervjuer gjorts. Tänk er de lokala tidningarna som vill skriva om detta. De kan ju få frågorna i förväg eller bara le och säga att alllt är bra, bara de är tillgängliga.
  Jag tycker det är bra att tidningen granskar och tar bort vissa inlägg då tonen har varit bedrövlig mellan personerna, men att vi tycker olika är ju det som gör det hela läsvärt.Dock undrar jag också varför vissa plockas bort.


 31. Simone skriver: 5 januari, 2010

  Til Anonyme # 10 + # 11.
  Nu skrev jeg altså ikke HELE folket og ingen tror vel, at alle er tilhængere af at Danmark er i krig i Afghanistan, for det er jo det vi er, eller at kronprins Frederik selv kan bestemmer, hvornår han ville afsted.
  Frederik selv har aldrig været bange for store udfordringer

  Jeg havde selv et studenterjob i et ministerium på det tidspunkt, læste og scannede bl.a. post ind………og folk, nej,hvad skal jeg skrive for ikke at støde dig, mange personer, forstod simpelthen ikke, at prins Harry kunne deltage aktivt og på lige fod med britiske soldater i krigen i flere måneder, mens regeringen m.fl. mente, det var for farligt for Frederik at aflægge et kort besøg inde i den danske lejr.
  Og ikke mindst fordi vores soldater netop havde brug for moralsk opbakning hjemmefra.
  Du kan ikke have undgået at læse, se og høre om det….bølgerne gik højt: for og imod
  *
  P.S.
  Jeg både beklager, som dansker – og finder det uacceptabelt, at du ikke vil lægge navn til dine kommertarer.
  Men dine kommentarer går, ligesom en anden dansk, Sanne, på et forsvar af Mary (og Frederik), lidt en manglende tolerance overfor at andre har en anden mening end netop din om vores kronprinspar.

  P.P.S.
  Jo, der var bl.a. flere indslag her, som måske egentlig sagde mere om personen, som skrev dem, end om målet : Daniel Westling.
  Det var derfor jeg kommenterede her( # 9)!
  Well, den slags er heller ikke ukendt i Danmark. Prins Joachim blev lagt for had i et hav af artikler og læserbreve i forbindelse med skilsmissen fra Alexandra.


 32. Irena. skriver: 5 januari, 2010

  Det är bara den nya, svenska trenden att ta sig rätten att vara så elak som möjligt utan att direkt bryta mot någon lagstiftning som gör sig gällande.

  Haakon sa i samband med att han gifte sig med Mette-Marit: ( ett inte särskilt troget citat) “Jag tar gärna en debatt om monarkin och dess utformning så länge som den är ärlig och INTE GÅR TILL PERSONANGREPP, var andemeningen i det Haakon hade på hjärtat…
  Så rätt han hade, den gode Haakon…Så debattera gärna om och hur den svenska monarkin skall se ut, men för bövelen, lämna personangreppen utanför: Här syftar jag på “granskningen” av Daniel Westling, som i och för sig är en vanlig kille från Ockelbo, men som vi inte sett något av i offentligheten hitills: Vänta och se vad som eventuellt skulle kunna göra honom oduglig som prins. Det är inte alls säkert att det finns något att ge sig på!!


 33. Inger K skriver: 5 januari, 2010

  Vilket bra inlägg, Irena!


 34. christina. helsinki skriver: 5 januari, 2010

  Irena,

  Är inte van att prisa mina kompisar som prinsar this and that.

  Men nu är du enligt min menig på samma linje som jag.

  Efter moget övervägande, så behöver det svenska kungahuset, en verklig lantis som gör kungahuset till en modern monarki


 35. MollyMolly skriver: 5 januari, 2010

  Dersom vi skal bruke SD som kilde for å vurdere de ulike kongehusene,- er jeg redd det blir et skjevt grunnlag.
  Skulle tro SD var dansk og ikke svensk. (Kanskje selger bladet rågodt i Danmark?) For maken til uhemmet fremheving og hylning av den danske kongefamilien sammenlignet med øvrige kongehus, skal en lete lenge etter.
  Selv har jeg vært og er en beundrer av dronning Margrethe,- bl.a. for hennes intellekt og kunstneriske interesser. Noe i meste laget pompøst synes jeg dog dette kongehuset er,- og i den senere tid er denne pompøsitet forsterket av de to unge prinsessenes interesse for utseende, mote og glamour. Det er i hvert fall slik Marie og Mary blir profilert i SD.
  I mine øyne skal et moderne kongehus være forbilder for idealer og holdninger i et samfunn. Det skal bedømmes ut fra hva medlemmene gjør,- ikke hvordan de ser ut !
  Det bør ikke overraske noen at jeg som nordmann føler meg mer beslektet med det svenske kongehus. Jeg finner medlemmene av huset Bernadotte mer ukomplisert og nordisk enn de danske royale. Jeg har tro på at Victoria og Daniel vil styrke kongehuset rolle i Sverige,- da det svenske folk i allminnelighet ikke tilhører adelen, og derfor vil kunne identifisere seg med en enkel “kille fra Ockelbo”.
  Det blir neppe heller SD`s lesere som i sin tid vil avgjøre kongehusets fremtid.
  Dersom SD var like ivrig etter å publisere hva samtlige tronfølgere og deres respektive gjør i de nordiske landene, og ikke minst fremstille stoffet og bildene på en rettferdig og objektiv måte, ville jeg hatt større respekt for vurderingene som gjøres på disse sidene.
  Slik det er nå ser det ut virker motivene til redaksjonen er å være en slags forhåndsrangering av kongehusenes medlemmer.
  Og som om ikke det var nok, så begynner mange her på sidene å lage en konkurranse om hvilke antrekk som passer best på besøk i Afganistan,- og hvem av tronfølgerne som har vært der først ! Det kan da umulig forringe besøket eller opplevelsen for soldatene i Afganistan at Victoria og Daniel opptrådte sivil? Det kunne til og med tenkes at protokollen ikke tillater at Daniel ikler seg noen uniform før han er blitt prins av Sverige ?

  PS. Synes leserinnleggene her har blitt mye mer balansert enn tidligere,- ikke minst takket være at så mange flere deltar og ingen dominerer. La derfor ikke fortsettelsen by på småligheter.


 36. veramedmera skriver: 5 januari, 2010

  Tack Molly för ditt välformulerade och balanserade inlägg.


 37. chris skriver: 5 januari, 2010

  i många sammanhang är det inte så himla fint att komma först…


 38. hilde skriver: 5 januari, 2010

  Takk Molly for et godt innlegg.
  Kunne ikke vært mer enig.


 39. kikki skriver: 6 januari, 2010

  Jag tycker att det var vanskligt att låta Daniel Westling resa till Afganistan, med tanke på hans hälsa.
  Man undrar hur hovet tänker.
  När Haakon av Norge väl förlovat sig med Mette-Marit, uppträdde hon med norska kungafamiljen vid de stora högtiderna fram till bröllopet. Likadant med prinsarna i Danmark och deras prinsessor. Med all respekt för att Daniel Westling behövt vila under förra året, tycker jag ändå att det är något konstigt med allt runt honom. Blir det något bröllop om han är så svag?


 40. Malene skriver: 6 januari, 2010

  Molly……hvor er jeg enig med dig.
  Jeg har også undret mig over, hvor meget det danske kongehus” fylder” i SD……
  Og jeg savner helt klart en mere alsidig dækning af hele kongestoffet i danske blade og magaziner og når et blad kalder sig ” Danmarks royale ugeblad” skal det tages ret bogstaveligt, der levnes ikke mange sider til Europas andre kongehuse.
  Faktisk virker det som om der gradvist efter Dronning Ingrids død er sket et skred væk fra de kongelige normer og nordiske traditioner vi var fælles om


 41. Malene skriver: 6 januari, 2010

  …….der er direkte sagt…gået Hollywood i det danske kongehus. Jeg synes, at fokus er flyttet fra det væsentlige til noget ydre glamour.
  Jeg kan langt bedre identificere mig med det norske og svenske kongehus af i dag … end dagens danske, sorry to say it.


 42. Ronja skriver: 6 januari, 2010

  Som utomstående upplever jag en enorm skillnad mellan det danska och svenska kungahuset. Den danska kungafamiljen representerar oerhört aktivt, är alltid(!) närvarande i hemlandet vid stora högtider (t.ex. nyårsbalen)

  oerhört aktiv??…Mary & Frederik åker mycket på semester…och nyårsbalen = representationsmiddager i Sverige.


 43. lotta skriver: 6 januari, 2010

  Jag fattar inte hur Daniel kan nu går resan dit…infektiorisk kanske lite större som vanliga fest i kungahuset….
  Men kanske han klarar sig.


 44. kikki skriver: 6 januari, 2010

  Jag håller med om att det blivit mer “luxus” i det danska kungahuset, åtminstone på ytan. Men, jag tror inte det beror på Drottning Margrethe även om hon håller hårt på protokoll. Den förvandling jag uppfattar kom med kronprinsessan Mary, som har en effekt på människor som jag inte förstår. Hon har genom sitt stora fokus på mode tillfört en ytlighet som inte fanns förut i danska kungahuset. Med det vill jag inte ha sagt att hon inte är både intelligent och lämplig i sin roll, tvärtom. Men, tyvärr, fokus har blivit mer på hennes kläder. Prinsessan Marie har ju en helt annan roll och syns inte lika ofta. Hon har säkert dyrbara kläder hon också, men man får inte samma känsla med henne som med Mary. Vad det gäller våra egna prinsessor ligger de inte långt efter vad det gäller mode. Se bara på prinsessan Madeleine, hon klär sig mycket dyrbart även till vardags. Där har också skett en förändring på senare tid.


 45. Tina skriver: 6 januari, 2010

  Tack för alla trevliga och intressanta inlägg!
  ÄNTLIGEN kan man läsa denna sajts inlägg med
  behållning, och ej med avsmak som tidigare.

  Visst kan man tycka att danska kungahuset blivit
  ytligt, men Marys intelligens lyser igenom de vackra
  kläderna och hennes glamorösa frisyrer.
  Maries värme är det mest framträdande personlighetsdraget tillsammans med hennes naturlighet och familjelycka .
  I en grå vardag behövs lite ögongodis.

  Men kungahusens olika arbetsuppgifterna är trots allt DET VIKTIGASTE!
  Där har det svenska kungahuset en del att tänka på och förbättra.

  Dessutom skall vi titta på både de danska såväl som norska medlemmarnas ALLTID stora tålamod och vänlighet. De tillåter sig ALDRIG att visa irritation eller svara med detta eviga ” det är personligt”
  som vi så ofta får höra som svar på jornalisternas frågor.
  Där behövs skärpning.


 46. Tina skriver: 6 januari, 2010

  Tack för alla trevliga och intressanta inlägg!
  ÄNTLIGEN kan man läsa denna sajts inlägg med
  behållning, och ej med avsmak som tidigare.

  Visst kan man tycka att danska kungahuset blivit
  ytligt, men Marys intelligens lyser igenom de vackra
  kläderna och hennes glamorösa frisyrer.
  Maries värme är det mest framträdande personlighetsdraget tillsammans med hennes naturlighet och familjelycka .
  I en grå vardag behövs lite ögongodis.

  Men kungahusens olika arbetsuppgifterna är trots allt DET VIKTIGASTE!
  Där har det svenska kungahuset en del att tänka på och förbättra.

  Dessutom skall vi titta på både de danska såväl som norska medlemmarnas ALLTID stora tålamod och vänlighet. De tillåter sig ALDRIG att visa irritation eller svara med detta eviga ” det är personligt”
  som vi så ofta får höra som svar på journalisternas frågor.
  Där behövs skärpning.


 47. veramedmera skriver: 6 januari, 2010

  Tina bara för balansens skull,

  http://ekstrabladet.dk/flash/kongelige/danskekongelige/article1257803.ece

  Lillebror Joachim får ofta kritik för att vara dryg och högfärdig.

  Alla mynt har två sidor.
  Tjolahopp


 48. veramedmera skriver: 6 januari, 2010

  Och ,jag glömde
  De danska kungligheterna har långt färre arbetsdagar.
  Sen har de naturligtvis också det som är bra, främst dronningen
  Hon tycks kreativ o klipsk
  Tjolahopp igen


 49. Mary Kristiansen skriver: 7 januari, 2010

  Jeg er 100 % enig med Molly. Tenk om Sv Damt i tillegg til å vise det ytre (festblåsene og gallakjolene) hos kongehusenes damer – som vi også liker å lese om – også kunne vise fram – på rettferdig vis – også kunne synliggjøre aktivitetene/interessene/reisene til alle de nordiske kongehusene, ikke bare det overfladiske – med stor forfordeling av spalteplass til Mary (og Fredrik). Hun har en stor fordel som de svenske og norske ikke har – geografien! Kun noen timers kjøring fra landsende til landsende, og slipper derfor stor tidsbruk til reiser og kan derfor oftere være synlig på arrangementer innenlands. Men hun foretar neppe flere utenlandsreiser enn de andre. Hvis Svensk Damtidning kunne belyse de mer seriøse aktivitetene til de kongelige ville dere gjøre monarkiet en stor tjeneste (da ville det ikke vært så stor fokus på hva daniel har på seg i en krigssone)!
  Hvorfor er mange så opptatt av at Daniel ikke har akademisk bakgrunn?
  Norges 2 beste statsministre etter siste verdenskrig var veiarbeidere, som bygde det moderne Norge. I hvert fall den ene rangerer vi som bedre for nasjonen Norge enn den langt mer berømte akademikeren Gro H Brundtland, som er en svært respektert og imponerende dame, men er hun elsket, spør jeg meg! Den dårligst utdannede kongelige i vår tid var prinsesse Diana, en sjenert jentunge som ble til fugl føniks. Hun var garantert ikke elsket fordi hun var adelig, men fordi hun etterhvert gjorde seg fortjent til å bli elsket, tross alle sine brister og mangler. Hun var ekte på et vis, som hun klarte å kombinere ved sin kongelighet og eleganse.
  Det ytre hjelper, men erstatter ikke innhold!
  Selv er jeg akademiker, men alt det viktigste har jeg lært i livets skole, mange enkeltkurs på høyskoler, som er viktig utdanning det også.
  Utdanning i ungdommen er ikke alfa og omega, svært mye glemmes og blir etter hvert gammel lærdom, har jeg erfart. Ved opplæring i voksen alder er man mer motivert til å ta til seg og praktisere det en lærer. Et moderne kongehus bør ha klangbunn i folket, så jeg tror Daniel er viktigere for det svenske kongedømmet enn en “bortskjemt” adelsmann f eks fra Stureplan”miljøet”, utdannet på private skoler, kanskje t o m i utlandet!
  Nei! Vær stolt av deres flotte kronprinsesse som har vist tålmodighet, stahet, trofasthet, folkelighet nok til ikke å la seg “tvangsgiftes” med en som andre mener er mer lempelig! Og ikke minst bør vi stole på at hun er i stand til å vurdere Daniels kvaliteter, først og fremst som ektemann, men også som sin støttespiller! Han kommer fra grunnsolide forhold, har sunne interesser og får sikkert mange flere! Etterhvert vil han ta opplæring på felter han trenger påfyll på – slik vi andre har måttet gjøre i vårt yrkesliv. Som kongelig kan han “bestille” hvilken foreleser som helst!
  Det gjør moderne firmaer og det gjør det norske kongehuset og sikkert også det svenske. Min fetter, banksjefen, kunne dårlig engelsk, ble sendt på noen ukers intensivkurs til England! Så kjære svensker – bekymre dere ikke for Daniel – han får trening etterhvert – også akademikere og adelige ville måtte lære denne rollen etterhvert!!


 50. MollyMolly skriver: 7 januari, 2010

  Godt Mary å lese ditt innlegg og kunne kjenne seg igjen i dets innhold.

  Takk og lov så har denne siden fått en endret profil,- hvor meningene bærer preg av å være skrevet av mennesker som ser en hensikt i å vurdere kongelighet og kongegjerning noe dypere og ut fra andre kriterier enn kun å skulle være et speilbilde og uttrykk for ytre arv, miljø og klasse.

  Nå kan en åpne og lese innleggene uten å kjenne adrenalinet koke, og føle skam over menneskets hang til svart/hvit tenkning og konkurranse holdning lik “jeg har rett og du har feil”. På sitt værste var det hån og ironi både mot de enkelte som skrev innlegg, men også mot enkelte medlemmer (og kommende medlemmer) av kongehus.

  Jeg så ingen allmennkunnskap i disse innleggene, men bare en orddiare fra enkelte i forsøket på å slå foregående taler i ondskapsfullhet.

  Så all ære til SD for å ha “luket vekk ugresset” som var i ferd med å kvele “de vakre blomstene”.
  Og takk til alle dere nye skribenter som tilfører så mye gode holdninger og verdier til disse i utgangspunktet overflatiske sidene!!


 51. Christina. Helsinki skriver: 7 januari, 2010

  Molly,

  Du skrev ditt avskedsbrev, men som jag anade, gjorde du snabbt come back.

  Nu sitter du och försöker skapa hets mot dem som inte längre skriver här. Snart blir detta igen ett forum för inbördes beundran.

  Vad gäller Daniels utbildning eller Mette Marits bakgrund, så har vi alla rätt att ha våra egna åsikter. Egna åsikter är inte detsamma som ondska.

  Jag är inte av samma åsikt då det gäller Caroline. Men inte är de andras åsikter, ondska.

  Sedan tror jag att det där att kalla dem som inte är av samma åsikt, för ogräs, medan man själv kallar sig för vacker blomma!!?? är både oförskämt och tokroligt.

  Skärp dig och håll dig till evas regler, 10 rader högst. Ju kortare desto bättre effekt.


 52. Tina skriver: 7 januari, 2010

  Hej Christina H

  Roligt att se dig här på sajten igen.
  Nu är vi verkligen nordiska med såväl danska , norska som finska och svenska skribenter. Vi har verkligen vidgat horisonten och kan få nya infallsvinklar i debatten.

  Men jag vill nu citerar dig.

  “Mobbad??? Little me har kallats för finnkärring, gris och sugga, men du vet finnarna har sisu, och då det gäller det, så är jag inte mera finlandssvensk, utan ÄKTFINNE. lol”

  Det finns INGEN anledning att låta NÅGON kalla dig för detta!
  Humor….NEJ!
  Enbart ondska och all brist på respekt för en annan människa och hennes åsikter.

  Uppfostran har dessa personer inte kommit i närheten av.
  Så vi skall tacka Eva för att dessa figurer nu bojkottas.

  Christina, nu kan Du skriva dina intressanta synpunkter utan tarvliga påhopp.
  Du är då den som ser de nordiska kungahusen utifrån ett republikt perspektiv. Mycket intressant.
  Och ALLA åsikter skall respekteras av oss som läser dem.


 53. Christina. Helsinki skriver: 7 januari, 2010

  Tack Tina,

  Du tycks vara en sparring partner. Jag är inte här för att förnedra kungahusen i Norden. Jag tycker om att vara en person som balanserar på ett rep över Niagarafallen.

  Jag är faktiskt inte pro republik eller antimonarki. Varje land skall ha det statsskick som passar dem.

  Onödigt är ändå att prisa Daniel eller förnedra t ex Mette Marit. Ingen av oss är kungaexperter (hmmm, utom Nyhlle).

  Sedan när vi ser eller läser om vad de svenska unga kungliga, har gjort för brödfödan, så ger jag svarta katten, i deras säkra investeringar i handväskor


 54. Mary Kristiansen skriver: 7 januari, 2010

  Håper ikke Christina mener at jeg “priser” Daniel! Jeg prøver å påpeke noen fakta. Daniel har bevist flere kvaliteter allerede:
  ¤ Han har bevist sin evne til entreprenørskap – etablert og drevet sunne
  virksomheter, uten å ha rik pappa i ryggen
  ¤


 55. Kiana skriver: 8 januari, 2010

  Molly post # 35: helt enig med deg!


 56. Kiana skriver: 8 januari, 2010

  Når Daniel Westling er bra nok for Kronprinsesse Victoria, må han være bra nok for oss andre også. De har et forhold som begynte som vennskap og endte med kjærlighet, ifølge dem selv da de ble intervjuet da forlovelsen ble offentliggjort. Det må da være det beste grunnlaget for veien videre? Å være ektefeller er mye å være hverandres beste venner også, og når kjærligheten også kommer, ja så må det være perfekt!

  Westling er en flott mann som en Kronprinsesse Victoria og hennes fremtidige gjerning om dronning verdig. De kommer til å berike hverandre i fremtiden håper jeg, og så er det så godt å se at de ser ut til å ha det så godt sammen. Det er nokså enslig å være prinsesse, kronprinsesse, prins og så videre. Det er ikke så mange andre av dem for å si det sånn. Da kreves det litt av den om skal gifte seg med en prinsesse. Alt som kreves har sikkert Westling, for ellers hadde ikke Kronprinsessen brydd seg om ham.

  Jeg gleder meg til 19.juni, og dagene før og etter! Må de leve lykkelig sammen!


 57. Mary Kristiansen skriver: 8 januari, 2010

  Andre fakta vedr Daniel er at:
  ¤ Han i 8 år har vært lojal, diskre og utholdende i sin kjærlighet til Victoria
  ¤ Han har utholdt den belastning det er å måtte smyge rundt pga de
  rigide, tildels gammelmodige og dobbeltmoralske holdninger hos det
  svenske hoffet og/eller hos kongen. Alle vet jo at V og D i praksis har
  bodd sammen i flere år.
  ¤ I og med at kongen har gitt sin tillatelse, så har han nok fått en
  skolering og forberedelse til sitt nye yrke: Markedsfører av Sverige og
  det svenske i alle mulige og umulige sammenhenger
  ¤ Han har erfaring fra egen virksomhet, som vil komme til nytte
  ¤ Han som grûnder er en kreativ sjel, som er vant til å finne løsninger
  Norges rikeste mann, Olav Thon kom til Oslo med noen reveskinn
  som startkapital! Hva med Kamprad? Men de var grûndere, de også –
  og de var hverken rike pappagutter eller akademikere, men de har klart
  seg og duger i de fineste salonger om de vil

  En ting er å ha åsikter når det gjelder Daniels utdannelse/utbildning eller MMs bakgrunn – men hvilke fakta legges til grunn for åsikten er mer avgjørende!

  På NRKs kveldsnytt var det for en time siden reportasje fra statsministerens tale ved NHOs (Den norske arbeidsgiverforenings) årlige middag for Norges makt-elite, hvor også kronprinsparet var til stede. Der var det lite damer invitert og lite likestilling! Det var 2 damer som i elegante ordelag klarte å påpeke denne bristen: Tidligere finansminister Kristin Halvorsen og kronprinsesse MM! Jeg ble faktisk stolt av henne! Denne damen har utviklet seg i sin rolle og blitt så trygg på seg selv at hun er i stand til å delta og bidra også blandt maktmenneskene – og til de grader at jeg glemte å se hva hun hadde på seg! Dette er også fremtiden for Daniel! det er jeg sikker på!


 58. Christina. Helsinki skriver: 8 januari, 2010

  Kiana,

  Din kommentar om Daniel och Victoria, ledde mig till en tanke och en fråga.

  Gjorde Kung Juan Carlos fel, då han förbjöd prins Felipe att gifta sig med Eva Sannum?

  Hon var Felipes stora kärlek, helt accepterad av spanska folket (70% about).

  Kung Juan Carlos sade ändå njet, med tanke på kungahusets fortsatta existens.


 59. Nina skriver: 8 januari, 2010

  Tror Kronprinsesse Mary skal prise sig ret lykkelig for, at hun kommer helt …..fra Tasmanien !

  Desuden havde hun været hurtigere ude end journalisterne, og så at sige, givet alle – journalisterne evt. ville kontakte – “mundkurv” på, idet hun havde bedt dem om ikke at udtale sig til pressen………..
  Vi ved i dag utroligt lidt om Marys fortid, stort set kun hvad hun selv har fortalt i bogen om hende. og hvorfra pressen så har sine
  “oplysninger”……..

  Kort sagt : Mary har fået lov til selv at tegne sit billede til omverdenen.

  Det kan man ikke just sige har været gældende for Kronprinsesse Mette-Marit og Daniel Westling !


 60. MollyMolly skriver: 8 januari, 2010

  Der har du et viktig poeng Nina!

  Det er neppe uten grunn at Dronning Margrethe i sin tid så tydelig gjorde klart at hun ikke ønsket svigerdøtre fra Danmark.

  Og hun lyktes,- og er blitt spart for mye fornedrende skriverier om svigerdøtrenes evt. fortid og “skandaler” i deres familier.


 61. Tina skriver: 8 januari, 2010

  Åter igen kommer Du Christina H. med en intressant synpunkt angående Kung Juan Carlos vägran att acceptera Eva Sannum?

  Prins Felipe träffade ju en ny kärlek och verkar lycklig i dag.
  Så det ger oss en tankeställare och att hänge sig åt några sagodrömmar gagnar ingen.

  Att skribenterna från våra grannländer höjer Daniel W till skyarna här på sajten är ju roligt för vår kronprinsessa.

  Men vi är många här i Sverige som är oroliga för hur hennes liv skall bli eftersom hon gifter sig med en sjuk man, som inte kan ge henne det stöd hon behöver.
  Någon strutsmentalitet hjälper inte.
  Sen bör Ni , våra grannar, fundera på varför vår kung är så dyster och oftast enbart irriterad när det stundande bröllopet kommer på tal.


 62. Christina. Helsinki skriver: 8 januari, 2010

  Tina,

  Ingen från Norge kommer att svara på min fråga om Eva Sannum, för det var kanske inte lika äkta kärlek, som Mette Marits och Daniels till sina kungliga partners??

  Eller var det så att Kung Juan Carlos tänkte som Kungens farfar?

  Att Kungen ser dyster ut, kanske vi alla förstår. Om Gustaf den VI Adolf skulle ha levt 10 år längre, skulle även Kungen fått vänta med sitt bröllop i 10 år eller söka en skånsk adelsdam, som man har föreslagit här för CP.

  Prins Bertil och prinsessan Christina, skulle också ha fått välja mellan att vänta eller bli rätt och slätt herr och fru


 63. Kiana skriver: 8 januari, 2010

  Christina # 59 skrev:

  “Kiana,

  Din kommentar om Daniel och Victoria, ledde mig till en tanke och en fråga.

  Gjorde Kung Juan Carlos fel, då han förbjöd prins Felipe att gifta sig med Eva Sannum?

  Hon var Felipes stora kärlek, helt accepterad av spanska folket (70% about).

  Kung Juan Carlos sade ändå njet, med tanke på kungahusets fortsatta existens.”

  Vet du, hverken du eller jeg vet hva som egentlig skjedde mellom Eva Sannum og Prinsen av Asturias. Ikke en gang media vet det helt sikkert, alt som blir skrevet er spekulasjoner. Og jeg gidder ikke å spekulere over det sladrepressen skrev om de to.


 64. lis skriver: 8 januari, 2010

  Förstår inte varför en och annan skriver och är mkt bekymrad för att kronprinsessan Victoria valt Daniel – “en sjuk man” osv…… Men är det inte så att Victoria talat om att det är Daniel hon älskar!? Skall de som inte är friska till 100% el tydl helst mer friska än så, anses värda att leva med?
  Dessutom så klarar Daniel säkert sin kommande prinsroll utmärkt, han får säkert vägledning och hjälp med vad som ev behövs, precis som drottning Silvia fick då hon kom till Sveriga. Allt gott önskar jag Victoria och
  Daniel, både nu och framöver!
  Men – det är förstås vad jag anser – jag resp dock övrigas synpunkter även om jag inte delar dem alla!
  Christina Helsinki: Skoj se att du är åter, du brukar ha en del intr att komma med, det är skoj och intr läsa dina inlägg även om jag sen inte skr
  så mkt el ofta.


 65. Christina. Helsinki skriver: 8 januari, 2010

  Kiana,

  Jag vet inte därför frågade jag. På tal om sladrepressen, det är ju den som är grund för alla kommentarer här.

  Vi spekulerar hela tiden om allt och alla, baserat på denna tidnings skvaller. Tänkte bara att nordmännen hade mer information om Eva Sannum.

  Tack i varje fall!


 66. MollyMolly skriver: 8 januari, 2010

  Kiana og Christina!

  Det vi husker om Eva Sannum er at hun var “jaget vilt” gjennom Oslo`s gater av spanske papparazzi`s, og selvfølgelig var ubekvem med det.

  Rykter sier også at hun ikke var så interessert i å bli spansk dronning. Har aldri lest eller hørt at kong Juan Carlos stod i veien for sin sønns valg og lykke. Husk at Eva var ugift, mens Letizia er skilt,- dette skulle tilsi at den spanske kongen neppe hadde motforestillinger?

  Men at de to var hverandres første store kjærlighet er det neppe noen tvil om.

  I dag er hun en etablert forretningskvinne i reklamebransjen, og lever svært anonymt med mann og barn. Hun er også medlem av kringkastingsrådet, et statlig / politisk organ som bl.a. ivaretar pressens rolle og ytringsfriheten.

  Har hørt henne på TV noen ganger,- og hun er ingen dum dame, men svært sky og reservert.


 67. Tina skriver: 8 januari, 2010

  Så roligt att även Eva Sannum funnit en ny kärlek
  Så uttrycket” Kärleken är evig men föremålen växlar ”
  stämmer som alltid.

  Och om det bara fanns EN kärlek. Varför försvinner den då för 50% av alla förhållanden och slutar med skilsmässa?

  Nej, vakna upp gott folk och se livet som det är.


 68. MollyMolly skriver: 8 januari, 2010

  Ja Tina,- du etterspør svaret på livets kanskje aller største gåte? Kjærlighetens mystikk og dens mange former.

  Evig og bestandig virker den ikke. Men sterk. Og sterkere for noen enn for andre.

  Hva gjelder Victoria og Daniel tror jeg den etter så mange års prøvelser er så sterk at et forsøk på å hindre denne allianse skulle skape enn enda større tragedie enn det de største skeptikerne i dag maner frem.

  Jeg hørte kungens nyttårstale og la merke til at han gledet seg over at begge hans døtre hadde fått velge kjærligheten.

  Når vi i Norge tror på Daniel er det nok fordi vi har erfart at både dronning Sonja og kronprinsesse Mette Marit har snudd skepsis til beundring etter kort tid.


 69. Kristine, Oslo skriver: 8 januari, 2010

  Hei Tina
  Jeg tok opp temaet Eva Sannum for litt siden. Det har nylig kommet en biografi om Sofia der hun omtaler Evas og Felipes forhold, og uttaler at hun ikke ønsket å gå i mot dem. Når det gjelder Carlos synspunkter er boken uklar på det punktet etter det jeg forstår, men det sies at det spanske folket var imot forholdet. At de var meget kjære, og at Felipe ønsket å formalisere forholdet på den tiden Haakon og M-M giftet seg er det liten tvil om. De var også sammen i mange år, og Eva lærte seg spansk og startet opplæring i katolisismen. Det var vel med tanke på å konvertere, skulle jeg tro. Jeg tipper at konservative krefter i Spania har lagt stort press på Carlos, slik at han til slutt ba Felipe avslutte forholdet.


 70. Christina. Helsinki skriver: 8 januari, 2010

  Kristine Oslo,

  Jag har också för mig att det kunde ha varit som du beskriver om Felipe och Eva Sannum.

  Spanska folket lär ska ha accepterat henne?? Eller, vet inte. På nätet har det funnits info som talar för det.

  Alla mina uppgifter baserar sig på vår kungliga skvallerbibel, Tidningen. Denna säkra källa har skrivit att då Felipe och Eva S skulle ha velat ha audiens betr. deras förhållande, så sade Kung Juan Carlos blankt nej

  Frågan är bara varför.

  Eva Sannum är inte sämre än Daniel eller Mette-Marit och dessutom otroligt vacker, enligt nuförtidens skönhetsideal.


 71. Kristine, Oslo skriver: 8 januari, 2010

  I biografien om dronning Sofia skyldes det på at det var det spanske folket som ikke ville.Jeg vet ikke. Jeg spurte min datter som bor i Spania, og hun sier at spanjolene helst ville ha en spanjol som prinsesse. At Eva i sin modelltid av og til hadde vist undertøy er vel nok til at hun ikke passer for konservative katolikker. (Den eneste “skandale” man har klart å hefte på Eva). Skjønt man kan lure på hva som er den vesentlige forskjellen mellom det og at Silvia, Diana, monegaskerne og mange andre prinsesser avbildes i bikini). De konservative spanjolene syntes det var ok at Letitzia var fraskilt, særlig fordi hun bare hadde vært borgerlig viet (sic!). I bryllupet til Haakon og M-M var Eva invitert som Felipes medfølger. Hun traff Sofia der og de hadde nær kontakt. Carlos var ikke i bryllupet. Kanskje ba Felipe Haakon om å invitere Eva for å teste ut forholdet overfor spanjolene og sin egen far? Vel,vel. Jeg har også tenkt at dersom Zapatero hadde vært spansk statsminister på den tiden og ikke den konservative Aznar hadde historien kanskje fått en annen slutt. Det går bra med Eva som Molly forteller, hun har skaffet seg en utmerket utdannelse og har bra jobb og familie. Modelljobben var noe hun drev med ved siden av studier, og før studiene mens hun lurte på hva hun skulle velge av utdannelse.


 72. Kristine, Oslo skriver: 8 januari, 2010

  PS
  Eva har vært ekstremt lojal overfor Felipe. Ikke et ord har kommet over hennes lepper om årene med Felipe.


 73. Tina skriver: 9 januari, 2010

  #77 Kristine

  Evas lojalitet talar för sig självt!
  Hon hade alltså varit en utmärkt kronprinsessa.


 74. hilde skriver: 9 januari, 2010

  Om Eva Sannum:

  Jeg tviler på at det norske kongeparet hadde invitert henne til Haakon og Mette-Marits bryllup uten at det spanske kongeparet hadde gitt sin godkjennelse. Det var vel heller konservative krefter rundt kongen,hans rådgivere og adelen, som stakk kjepper i hjulene.

  Norsk presse skrev at hun fikk leksjoner i spansk historie,forfatning osv på den spanske ambassaden i Oslo.

  Da Felipe forlovet seg med Letizia kom det som en overraskning på mange. Ingen visste at de hadde et forhold. Hvorfor? Jo for at Felipe ville ikke at Letizia skulle utsettes for det samme som Eva. Ingen skulle få ødelegge en gang til.For Letizia var egentlig heller ikke “passende”, hun kom fra en vanlig familie og hadde vært gift før.

  Det kan jo nevnes at Eva er en språkmektig dame. Hun snakker visstnok norsk,engelsk,tysk italiensk og spansk flytende i tillegg til at hun kunne endel fransk og gresk(moren bor på Rhodos).


 75. Tina skriver: 9 januari, 2010

  Nu när denna sajt blivit så nordisk efterlyser jag fler svenska skribenter.

  Kanske är det som vanligt den svenska avundsjukan som härjar.
  FÖR, de nordiska vännerna skriver intressanta inlägg utan tarvliga personangrepp, så därför censureras de inte.

  Ack ja, vi i Sverige har nu fått stämpeln Lillebrorslandet i flera avseende vad det verkar.
  OCH det svider i skinnet förstås.
  Vi som alltid trott att vi varit STÖRST, BÄST och VACKRAST,

  Personligen värdesätter jag dessa språklektioner i danska och norska.
  Att läsa dessa inlägg går lättare och snabbare allt eftersom och bör bidra till den nordiska gemenskapen.
  Tur att Du Christina H. är finländare och därför svensktalande.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar