Nya bilden på Victoria och Daniel väcker frågor

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Ecmo-Centrum Karolinska

Victoria och Daniel har tillbringat dagen på Karolinskas nya ECMO-centrum. Ingen av dem bar munskydd, ett faktum som har väckt frågor.
Här träffas kungaparet och kronprinsessparet igen – efter 7 månader!
Slå på ljud

 

Victorias kostym var hoppfullt rosa och det kunde behövas i dagens stora allvar. Det är hit till nya ECMO-centrum på Karolinska universitetssjukhuset i Solna som några av de svårast sjuka i Covid-19 kommer när den övriga intensivvården inte räcker till och inget annat återstår att göra.

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Ecmo-Centrum Karolinska

Verksamhetschefen Lars Falk och sjuksköterskan Mia Pettersson visade runt. ECMO är en avancerad hjärt- och lungmaskin där blodet syresätts utanför kroppen på patienter vars andning inte kan klaras med hjälp av respiratorer.

På nya ECMO-Centrum finns tio ECMO-vårdplatser och nu fick Victoria och Daniel en visning och presentation av de nya lokalerna. De ställde många frågor och fick bland annat höra att Covid-19-sjuka behöver ECMO-vård i fyra till sex veckor – och att Karolinska har mobila team som dygnet runt är beredda att rycka ut och hämta patienter i behov av ECMO från hela Sverige och även från utlandet.

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Ecmo-Centrum Karolinska

Kronprinsessparet bar inte andningsskydd.

Men ECMO-centrum behandlar som sagt personer med svår Covid-19 – och varken Victoria eller Daniel bar skyddsutrustning. Ett faktum som har väckt frågor, men som har sin förklaring:

– Lokalerna har inte tagits i bruk ännu. Kronprinsessparet mötte inga patienter, endast medarbetare, säger Johan Tegel vid hovet.

Kronprinsessan Victoria Ecmo-Centrum Karolinska rosa kostym Rodebjer

Kronprinsessan i sin rosa kostym från svenska Rodebjer.

Så stöttar Victoria och Daniel under pandemin

ECMO är ju ett begrepp som vi dessvärre har fått höra mycket om nu under corona-pandemin. Det står för ExtraCorporeal Membran Oxygenering, som betyder syresättning utanför kroppen, och är en avancerad hjärtlungmaskin som kan ersätta hjärt- och lungfunktion när övrig intensivvårdsbehandling är förgäves. Blodet pumpas ut till en extern konstgjord lunga och patientens lungor och/eller hjärta får en chans att vila och läka.

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Ecmo-Centrum Karolinska

Kronprinsessparet med sjukhuschefen Björn Zoega, sjuksköterskan Mia Pettersson, verksamhetschefen Lars Falk och temachefen Svante Norgren.

LÄS MER: Nya bilder! Sanningen om Victorias relation med Daniel

LÄS MER: Victorias nya bilder på Oscar och Estelle!

Foto: Jonas Ekströmer/TT.