Victoria och Daniel firade släktingen med kungaparet – i Frankrike 

Victoria och Daniel firade släktingen med kungaparet – i Frankrike 

I samband med Bernadottes 200-årsjubileum har kungaparet och kronprinsessparet rest till Pau, Frankrike, för att hedra släktingen Jean-Baptiste Bernadotte i hans födelsehem.

Klockan 10.30 anlände kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel till födelsehemmet för Jean Baptiste Bernadotte, kung Karl XIV Johan. Det var alltså här han bodde innan han lämnade Pauo, Frankrike, för att bli Sveriges kung. Från början var han Napoleons framgångsrika marskalk men han blev sedan headhuntad av det svenska kungahuset som saknade en tronarvinge.

Drottning Silvia i Pau, Frankrike.

Kungligheterna välkomnades av en applåderande folkmassa och stadens borgmästare Francois Bayrou. Kronprinsessan var som vanligt på strålande humör och dök upp i en ny vinröd klänning från favoritdesignern Camilla Thulin.

Victoria glänste i en ny klänning från Camilla Thulin.

Kronprinsessan glänste i en ny klänning från Camilla Thulin.

Victoria har allt oftare börjat dekorera sitt hår med en tjusig blomma, nu senast under kyrkomötets öppnande i Uppsala domkyrka.

Läs mer: Så firade kungafamiljen ätten Bernadotte 200 år

Victoria i Pau, Frankrike.

Kungen invigde museet

Jean Baptiste Bernadottes föddes 1763 i det hem som i dag har blivit ett museum. Museet som varit stängt för renovering i sex månader återinvigdes i dag av kung Carl Gustaf. Senaste gången kungaparet och kronprinsessparet besökte Bernadotte-muséet i Pau var 2010 och två år innan det blev kungen och drottningen portade från museet. En entrévakt satte stopp för det kungliga besöket med orden: ”Vi ska snart stänga! Ni får komma tillbaka när vi har öppnat!” Men så snart den dåvarande borgmästare fick reda på detta ordnade hon en privat guidad tur åt kungaparet.

Victoria i Bernadotte-museet.

Efter invigningen besökte kungafamiljen stadshuset och därefter bjöd borgmästaren på lunch.

Victoria och Daniel vinkade från balkongen.

Victoria och Daniel vinkade från balkongen.

Dagens program avslutades med plantering av träd till minnet av Jean-Baptiste Bernadotte i parken. Och på kvällen väntar ett färgsprakande ljud- och ljusspel över Karl Johans levnadsöde, som befolkningen för första gången fick se i julas.

Lite senare i veckan kommer vi att få se Victoria och pappa kungen på uppdrag igen. På onsdag ska de nämligen närvara vid Världsnaturfonden WWF:s höstmöte i Ulriksdals slott. I helgen får vi se alla fyra samlade igen, då ska kungaparet och kronprinsessparet återinviga Nationalmuseet.

Läs mer: Bernadotte 200 år! Här är allt du inte visste om Jean Baptiste Bernadotte

Foto: Stella Pictures och TT