Victoria och Daniel går i kungaparets fotspår

victoria och daniel går i kungaparets fotspår

Kronprinsessparet har några hektiska veckor framför sig. Sedan kungens beslut att krympa kungafamiljen på titlar har Victoria och Daniel en ännu mer central roll i representationsarbetet.

Under hösten drog en stor förändringsvind in över vårt svenska kungahus. Carl Philip och Madeleine har tagit ett steg tillbaka medan Victoria och Daniel har fått en ännu mer central roll i den kungliga representationen.

Victoria och Daniel kliver fram

I början av oktober meddelade kungen att kungahuset krymper. I ett pressmeddelande, som publicerades på hovets hemsida, kunde man läsa att fem av de sju barnbarnen skulle förlora sina titlar. Carl Philips och Madeleines barn ska inte längre kallas Kungliga Högheter. Och i förlängningen leder det här även till att deras föräldrar kommer synas mindre, medan man lyfter fram Victoria och Daniel ytterligare ett snäpp.

Tittar man på vårens schema är det kungaparet och kronprinsessparet som har flest uppdrag inplanerade i den kungliga kalendern. Carl Philip och Sofia har endast tre åtaganden inskrivna och prinsessan Madeleine noll. Vi ser också att Victoria och Daniel gör flera uppdrag tillsammans med kungaparet. Ett exempel är en konsert med Lilla Akademien, på Vasateatern, den 13 februari – då de arbetar tillsammans. Och den 4 mars är de alla samlade för en representationsmiddag på slottet.

Gör som kungaparet

Men Victoria och Daniel representerar inte bara det svenska kungahuset, sida vid sida. De har också sina enskilda åtaganden och resor – precis så som kungen och drottning alltid har haft det. Under onsdagen besökte prins Daniel World Economic Forum i Davos, Schweiz. Och nästa vecka åker Victoria till Auschwitz för en minneshögtid.

Foto: TT