Victoria och Daniel har äntligen fått sitt eget slott

Renoveringen är klar. Flyttlasset har gått. Nu har kronprinsessan Victoria och prins Daniel äntligen intagit Haga Slott.

I april förra året kom beskedet: en ny sessa skulle flytta in på Haga. Regeringen beslutade att ge det solgula slottet till hovet.

– Syftet är att kronprinsessan och Daniel ska bo där, sa statsminister Fredrik Reinfeldt då.

Kronprinsessan Victoria och hennes Daniel blev överlyckliga.

Fastrars lekstuga

– Det känns verkligen speciellt. Inget är rört och mina fastrars lekstuga är kvar, bara en sån sak, berättade Victoria lyckligt.

I flera intervjuer talade hon om hur fantastiskt det hela skulle bli, Victoria såg fram emot att komma till Haga – slottet där pappa kungen vuxit upp.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel bor numera på Haga slott.

Komma närmare

– Även om andra bott på slottet är Haga så mycket prinsessan Sibylla, prins Gustav Adolf, Hagasessorna och även Lillprinsen för mig. Det kan kännas märkligt, men jag har aldrig haft möjligheten att träffa mina farföräldrar och att få komma till Haga ger mig en känsla av att komma dem närmare, säger hon i intervjun och tillägger att det känts som att cirkeln är sluten.

Haga slott var länge en byggarbetsplats.

Inredningstips

Men det var knappast bara att flytta in, först skulle slottet renoveras. Victoria och Daniel har tillsammans med Statens fastighetsverk beslutat hur det hela ska se ut.

– Vi försöker också återge huset dess ursprungliga karaktär och det som arkitekten menade att Haga skulle vara och se ut i färger och så vidare.

Även lillasyster Madeleine har varit med och gett Victoria och Daniel inredningstips. Slutligen landade renoveringsnotan på 45 miljoner kronor.

I somras stod slottet klart. Men Victoria och Daniel har inte haft möjligheten att flytta in förrän nu. Anledningen? De senaste månadernas hektiska schema.

– Vi har sagt att kronprinsessparet ska flytta in någon gång under hösten. Nu blev flytten något försenad på grund av höstens digra arbetsprogram. Men nu är de som sagt glada att ha flyttat in, säger hovets Annika Sönnerberg till Expressen.

Av Johanna Lejon

Foto: Charles Hammarsten och All Over Press.

Läs även:

Idag flyttar Victoria och Daniel in på Haga››

Victorias älskade hund Jambo är död››

Prins Daniel charmar alla – även barnen››