Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria och Daniel indragna i konflikt – tar avstånd

07 nov, 2023, 16:00 

Nu tar man avstånd, och menar att uppgifterna är "felaktiga".

Annons

Kronprinsessparet har blivit indragna i en rörig konflikt. I fokus står en bordtennisturnering – med kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet.

Nu riktas kritik mot tävlingen, och Victoria och Daniel är med på ett hörn.

Haakon: Så sjuk är Mette-Marit • Hovet bekräftar – därför jobbar inte kungafamiljen • Madeleine skapar skriverier utomlands – 3 kungliga snackisar från vecka 44!Brand logo
Haakon: Så sjuk är Mette-Marit • Hovet bekräftar – därför jobbar inte kungafamiljen • Madeleine skapar skriverier utomlands – 3 kungliga snackisar från vecka 44!

Omstridda bordtenniscupen skapar skriverier

Jan Ove Waldner är en av landets största bordtennisstjärnor, och i slutet av november kommer årets upplaga av Waldner cup äga rum i Stockholm.

Med både OS, EM och VM-guld i bagaget är det nu dags för Jan Ove att låna ut sitt namn till en gigantisk bordtennisturnering, och han själv kunde inte vara stoltare:

– Världens bästa spelare kommer. Det känns mycket bra och hedrande, har Jan-Ove Waldner sagt till Expressen.

– Spelarna är superglada över att få komma till Stockholm.

Annons

Bordtennis är en nationalsport i Kina och Asien, och nu ska de alltså ställas emot Europa och göra upp om guldet – och uppslutningen väntas bli stor.

Kronprinsessparet indragna i drama – tar avstånd

Det kommer inte bara vara bordtennis som fyller dagarna, utan även samtalsforumet Waldner Summit. Enligt Expressen är syftet att främja dialog mellan Kina, Asien och väst, och bland annat diskutera grön energi.

Men nu uppmärksammar tidningen Kinamedia att flera av talarna har kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet, vilket kritiserats starkt.

– Det är absurt, säger Kinamedias expert Jojje Olsson.

– Det är tydligt att Kina använder sig av något slags sportswashing. J-O Waldner måste vara införstådd med att när han frontar ett sådant här evenemang så underlättar han för en allt mer repressiv kinesisk regim att få ut sitt förtäckta budskap till svensk publik.

Annons

Och det är här Victoria och Daniel kommer in i bilden. På evenemangets hemsida stod det nämligen ursprungligen cupen arrangeras ihop med kronprinsessparets stiftelse.

Kinamedia väljer att ifrågasätta detta:

"Det är oklart vad Jan-Ove Waldner och Kronprinsessparets Stiftelse får ut av detta."

När Expressen kontaktar stiftelsen, visar det sig vara felaktiga uppgifter. Kronprinsessparets stiftelse har inget samarbete med bordtenniscupen eller samtalsforumet, menar verksamhetschef Elin Annwall till tidningen.

Däremot finns det en koppling. De pengar som Waldners välgörenhetsorganisation samlar in ska doneras till stiftelsen.

Prins Daniel spelar pingis
Prins Daniel är en riktig sportprins – men har har ingenting med Waldner cup att göra.

Foto: TT

Annons