Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria och Daniel inkallade till slottet – allvarliga situationen bakom stängda dörrar

28 maj, 2024, 09:30 
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel deltar i ett viktigt möte på Kungliga slottet.
Annons
7 saker du inte visste om kronprinsessan VictoriaBrand logo
7 saker du inte visste om kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har alltid varit måna om barn och ungas hälsa. Inför sitt bröllop 2010 startade de därför Kronprinsessparets stiftelse, med syfte att motverka utanförskap och främja god hälsa för barn och unga.

– Stiftelsen initierar, belyser och finansierar projekt som verkar för god hälsa och stärkt gemenskap bland barn och unga i Sverige, förklarar hovet.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria brinner för att främja god hälsa bland barn och unga.Karin Törnblom / TT

Siffrorna Victoria och Daniel inte vill se

2016 lanserade Victoria och Daniel även organisationen Generation Pep, vars mål och syfte är att få barn och unga att röra på sig mer.

Annons

Men den årliga pep-rapporten kom nyligen med dystra siffror. Ekonomiska hälsoklyftan bland unga ökar och drabbar barn som lever i utsatthet.

– Det känns i magen. Och tänk då bara hur det känns för alla de föräldrar som vill ge sina barn bästa förutsättningar, men som inte har möjligheten, för det finns massa hinder i vägen, säger Generation Peps verksamhetschef Carolina Klüft.

Victoria och Daniel inkallade

Under tisdagen kommer både Victoria och Daniel vara på plats på Kungliga slottet för ett styrelsesammanträde i Kronprinsessparets stiftelse.

Annons

Mötet äger rum samma dag som Dagens Nyheter publicerar en ny studie som visar att farlig fetma och svaga muskler förekommer hos barn så unga som 8 år.

– Jag tappade hakan när jag såg 8-åringar som var så svaga att de var tvungna att ta stöd när de skulle resa sig från en stol. Det är en riktig ögonöppnare om vart vi är på väg, säger Mai-Lis Hellenius, som är professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet, och en av forskarna bakom studien.

Ja, läget är allvarligt och mycket finns att göra för att förbättra hälsan hos barn och unga. Förhoppningsvis vänder siffrorna inom kort.

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria.Jonas Ekströmer/TT

Foto: TT

Annons