Victoria och Daniel missar riksmötets öppnande 2020

kronprinsessan victoria och prins daniel missar riksmötets öppnande 2020

Kronprinsessan Victoria missar startskottet för den kungliga arbetshösten 2020. Medan riksmötet öppnar, och kungen håller sitt anförande, lyser vår blivande drottning med sin frånvaro.
Lyssna: Här får kronprinsessan alla att skratta!
Slå på ljud

Ett högtidligt tillfälle som inleder riksdagens nya arbetsår – och den kungliga arbetshösten. Så brukar riksmötets öppnande, i Storkyrkan, beskrivas. Men i år ser allting annorlunda.

Coronaviruset sätter käppar i hjulet för traditionen. I år blir det istället en avskalad kunglig trupp som närvarar i Storkyrkan. Allt för att minska smittspridningen och plana ut kurvan. Kungafamiljen representeras endast av kungen och drottningen. Varken Victoria och Daniel eller Carl Philip och Sofia är på plats. Och av riksdagens 349 ledamöter deltar bara 190 stycken.

Hovet om Victorias och Daniels frånvaro under riksmötet

Många känner sig besvikna över upplägget. Kronprinsessan Victoria är vår framtida regent och en viktig symbol för vårt statsskick. Under optimala omständigheter vore hon ett självklart inslag på riksmötets öppnande. Men istället stannar kronprinsessparet kvar hemma på Haga slott.

– Kronprinsessparet kommer att följa tv-sändningen hemifrån Haga, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

victoria daniel

Victoria och Daniel vid riksmötets öppnande förra året.

Tidigare år har Victoria gjort succé under riksmötets öppnande. Hon brukar ofta välja en svartvit klädkod med tillhörande coiffe och när kungafamiljen kommer gående längs Yttre borggården är det förstås kronprinsessan som brukat fånga fotografernas kamerablixtrar allra mest.

Foto: TT