Victoria och Daniel på plats i kärlekens stad

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Paris.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Paris.

Kronprinsessparet strålade av lycka.

Kronprinsessparet strålade av lycka.

Nu är kronprinsessan Victoria och prins Daniel på plats i kärlekens stad – Paris. En dag är redan avklarad och nu väntar yttreligare tre – fyllda av uppdrag, upplevelser och möten. Svensk Damtidnings team finns på plats för att följa dem.

Igår var det så äntligen dags för det kronprinsessparet väntat på så länge – att äntligen få börja jobba ihop på riktigt. Och vart passar det bättre att kicka igång sin gemensamma arbetshöst än i kärlekens stad – Paris.

Historiska platser

Här, i Frankrike, bland mängder av historiska platser och byggnader, är Victoria och Daniel på plats för att representera Sverige under ett fyra dagar långt besök, och faktiskt är besöket kronprinsessparets första officiella utlandsbesök – någonsin.

–Självklart är det speciellt för Victoria och Daniel, berättar hovets Ulrika Näsholm för Svensk Damtidning.

Victoria-Daniel-2

Kronprinsessparet besöker Frankrike främst med anledning av Bernadotte-jubileet. Under sin resa besöker de ett antal platser med anknytning till Jean Baptiste Bernadotte och hans fru Désirée Clary (Karl XIV Johan och Drottning Desideria) – Paris, Sceaux, Savigny le Temple samt Pau. På söndagskvällen satte det späckade schemat igång – och det gjorde det med råge.

Handskakningar

Daniel fick, en gång för alla, verkligen känna på hur det är att vara prins. Svenska Institutet i Paris hade nämligen bjudit in 250 gäster för en exklusiv mottagning – och alla dessa 250 ville givetvis hälsa på, och skaka hand, med kronprinsessparet. Det blev några handskak med andra ord. Därefter gick kronprinsessan och prinsen ut på innergården för att möta pressen.

Daniel-Victoria-3

Fotografernas blixtrar smattrade i mörkret och Victoria och Daniel tog varandra i hand och log stort. Därefter blev det tal av Svenska Institutets vd och ambassadör Gunnar Lund innan det bar av ut på Paris gator där man åt på restaurang med ett litet privat sällskap. Och idag fortsätter Victoria och Daniels Frankrike-äventyr…

Och så här ser veckans späckade schema ut för Victoria och Daniel:

Kronprinsessan var färgmatchad från topp till tå.

Kronprinsessan var färgmatchad från topp till tå.

Måndagen den 27 september:

Mottagning hos borgmästaren i Sceaux – vigselbevis mellan Jean Baptiste Bernadotte och Désirée Clary visas. Besök hos chokladtillverkaren Patrick Roger Tur i häst och vagn. Middag i Paris, anordnat av kulturministeriet.

Tisdag den 28 september:

Flyg till Pau. Besök på Musée Bernadotte – utställning av Susanna Hesselberg. Besök hos borgmästaren och välkomstdrink. Flyg tillbaka till Paris. På kvällen besök i Elyséepalatset med president Nicolas Sarkozy och Carla Bruni Sarkozy Middag slutligen på svenska residenset.

Onsdag den 29 september:

Näringslivsfrukost i residenset. Besök på en skola för utsatta barn. På kvällen hemresa igen till Sverige.

Av Johanna Lejon

Foto: Charles Hammarsten

Vi återkommer givetvis med fler reportage från kronprinsessparets besök i Frankrike här på svenskdam.se.

Glöm inte heller att köpa det nya numret av Svensk Damtidning där vi skriver med om deras resa.

Läs även:

Följ också Johanna Lejon när hon bloggar från Frankrike på Bakom Kulisserna››

Lotta Wretman vet mer om kronprinsessans kläder – Läs mer på Lottas kungliga modeblogg här››

Victoria och Daniel in action››

Nu är kronprinsparet igång››