Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Victoria och Daniel på sin dotters invigning – därför saknades Estelle

29 maj, 2023, 17:30 
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Mamma Victoria var där, pappa Daniel också. Men var var dagens huvudperson – prinsessan Estelle?

Annons
Filmen avslöjar! Därför saknas Estelle på viktiga uppdragetBrand logo
Filmen avslöjar! Därför saknas Estelle på viktiga uppdraget

Detta var 11-åriga Estelles ceremoni.

Det fjärde konstverket i hennes växande skulpturpark skulle invigas på Kungliga Djurgården i Stockholm, och i förlängningen var det hon som var huvudpersonen – ja, själva grunden till att att så många hade samlats i lövsalen intill Rosendal den här soliga måndagseftermiddagen.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Victoria och Daniel på Djurgården i dag.

Ljuset silade ner genom trädkronorna och det låg förväntan i luften – men vid kronprinsessan Victorias och prins Daniels sida var det tomt.

Annons

Prinsessan Estelle befann sig i stället ett par hundra meter bort.

Hon slutspurtar just nu i fyran på Campus Manilla, efter sitt första år på mellanstadiet, och skolan gick före.

Prinsessan Estelles nya skulptur

Men det går fler tåg, skulpturparken är ett riktigt långsiktigt projekt, och lita på att prinsessan Estelle kommer att göra som hon brukar:

Dyka upp bland träden där på Djurgården när sommarlovet har börjat – då när det är lite mindre ståhej och och hon kan spana in den mäktiga (och fyra meter höga!) bronsstatyn i lugn och ro.

Prinsessan Estelle på besök i Prinsessan Estelles skulpturpark på Djurgården i Stockholm med prins Oscar, hunden Rio och kronprinsessan Victoria
Så här såg det ut när Estelle dök upp i skulpturparken i fjol tillsammans med mamma, prins Oscar och hunden Rio.

Årets jätteskulptur har fått namnet Osagd och är skapad av konstnären Charlotte Gyllenhammar:

Annons

En fantasieggande figur som fick prins Daniel att bli oväntat personlig och tala om fascinationen för det övernaturliga – för att sedan associera till tillvarons skörhet:

– Jag är så glad att ditt verk nu står här i sin skogsglänta!

– Skulpturens namn må vara Osagd, men för mig säger den mycket. Den har en kraftfull fysisk närvaro, den är en mänsklig figur, men så gåtfull. Bekant och främmande på en och samma gång.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria framför Osagd, som donerats av finansfamiljen Schörling. Till höger konstnären Charlotte Gyllenhammar och Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare för Prinsessan Estelles kulturstiftelse.
Daniel och Victoria framför Osagd, som donerats av finansfamiljen Schörling. Till höger konstnären Charlotte Gyllenhammar och Sara Sandström Nilsson som chefar över stiftelsen.
Kronprinsessan Victoria med konstnären Charlotte Gyllenhammar, kulturminister Parisa Liljestrand samt Sara Sandström Nilsson som chefar över Prinsessan Estelles kulturstiftelse.
Kronprinsessan Victoria och Charlotte Gyllenhammar med kulturminister Parisa Liljestrand (M).
Annons

Själv beskriver Charlotte Gyllenhammar Osagd som en kvinnofigur som bidar sin tid:

– Närvarande, påtaglig, men inåtvänd i koncentration som inför en oväntad möjlighet.

– Jag påminns också om min barndoms sagor, med deras förvandlingar och grymhet. Huldrans ihåliga rygg och tomtens skymningsdans på ängarna.

Detta är Prinsessan Estelles Kulturstiftelse – PREKS

Prinsessan Estelle
Prinsessan Estelle är elvaåringen som har en egen kulturstiftelse.

Prinsessan Estelle ”fick” sin stiftelse lagom till åttaårsdagen 2020, och tanken är att hon med tiden ska bygga vidare på den starka kungliga traditionen att främja kulturlivet i Sverige.

Annons

Men än så länge är det förstås mamma Victoria och pappa Daniel som rattar det hela, med hjälp av stiftelsens styrelse och verksamhetsledaren Sara Sandström Nilsson.

– Det här handlar om att jag och min familj, vi vill skapa någonting som är betydelsefullt, som gör gott för många människor, i många generationer framåt, säger prins Daniel.

Charlotte Gyllenhammars skulptur Osagd på Djurgården i Stockholm – skapad för Prinsessan Estelles kulturstiftelse 2023
Charlotte Gyllenhammars fantasieggande skulptur Osagd under bokträdens kronor, ett stenkast från Rosendals trädgårdar på Djurgården i Stockholm. Vem som helst kan spana in den, när som helst, och det är helt gratis.

Foto: Anders Wiklund/TT, Prinsessan Estelles Kulturstiftelse.

Annons