Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria och Daniel på slottsbröllop

27 jun, 2007, 13:17 
Agneta Nisbeth
Annons
victoria_wedding,kronprinsessan victoria, daniel westling

 

En dag fylld av förväntan för brudparet.

Det är en lyckodag för brudparet Rebecka Svensson och Gustaf Wiiburg.

De har önskat sig vackert väder inför sin stora dag och det har de fått, med besked. Eftermiddagssolen gassar över mäktiga barockslottet Ericsberg och luften dallrar i värmen.

På den nykrattade gårdsplanen porlar vattnet stilla i den stora gjutjärnsfontänen.

Men så, plötsligt, bryts lugnet!

En mörk bil glider upp vid de svarta järngrindarna.

Två livvakter hoppar ur och håller upp bakdörrarna för kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

Annons

Victoria rättar till sin gröna siden-klänning efter den en och en halv timme långa färden från Stockholm. Vältränad som en idrottstjärna stegar Daniel fram och hälsar på brudens syster.

– Det ska bli jätteroligt, säger han och ler brett.

Han är mycket stilig, och verkar glad och förväntansfull över att få gå på bröllop med sin Victoria. I famnen bär han deras vackert inslagna bröllopspresent från Svenskt Tenn.

Temperaturen närmar sig 30-gradersstrecket och Victoria och Daniel söker sig mot skuggan, undan den stekande solen.

En ung brudnäbb eskorterar så kronprinsessan in i Eva Bonde Wiiburgs gula trähus, som ligger granne med slottet. Hon är mor till brudgummen och det är hennes bror, friherre Carl Göran Bonde, som är Ericsbergs nuvarande slottsherre.

Gästerna strömmar in

Victoria och Daniel är bland de allra första gästerna. Långsamt vandrar de tillsammans genom parken, mot slottskapellet i den västra flygeln. Där, inne i det stuckklädda rummet i romersk barock är det svalt och skönt. På plats finns redan vigselförättaren Beatrice Alm och brudgummens kusin Helene Larson (dotter till drottning Silvias hovdam Christina von Schwerin), som tillsammans med Cecilia Wrangel, Jessica Heribertsson och Jenny Bergqvist gör sig redo att framföra den underbara ”You are so beautiful”.

Annons

Så stannar tre bussar framför slottet och de festklädda gästerna strömmar ut. Damernas eleganta aftonklänningar målar slottsparken i skimrande ljusa sommarfärger.

Några minuter före utsatt tid rattar Jan Dinkelspiel sin svarta Range Rover in på slottsparkeringen. Han ska vara best man och skyndar in i slottskapellet. Hans svägerska Caroline ”Kling” Dinkelspiel är tärna tillsammans med Leonie Persson, som är gift med H & M-arvtagaren Karl-Johan.

Marskalkar är Mats Geijer, Gustaf Martin-Löf och brudgummens tvillingbror Erik Wiiburg.

Och så äntligen gör bruden entré! Hon bär gräddvit sidenklänning med släp och håller ett fång isvita liljekonvaljer i famnen.

Nära vänner med Victoria

Rebecka och Gustaf tillhör båda kronprinsessan Victorias allra närmaste vänkrets. Hon har en examen från Parsons School of Design i New York och har arbetat med marknadsföring för drottning Silvias barnfond World Childhood Foundation. Till vardags är hon PR-konsult vid byrån Four C i Stockholm. Gustaf har studerat vid Stockholms universitet och i USA. Säkert blir han en beskyddande make: han har tränat både kung fu och takwando.

Annons

Bröllopsmiddagen ska, som alltid på Ericsbergs säteri, hållas i den ockraputsade stallbyggnaden intill slottet. Samtidigt som församlingen inne i kapellet stämmer upp i ”Den blomstertid nu kommer” dukar serveringspersonalen fram förrätten, en elegant minivästerbottenpaj med löjrom.

Det regnar rosenblad

Så är vigselakten över. Gästerna strömmar ut till tonerna av ”Some-where Wonderful” och så kommer de nygifta ut på slottstrappan. De möts av en skur av rosa och champagnefärgade rosenblad. Hurra- ropen ekar mellan slottsväggarna och kindpussarna blir många.

Bröllopsföljet vandrar sedan den korta vägen från slottet till bröllopsmiddagen. Medan de avnjuter hjortsadeln med murkelsås och de glassfyllda mandelspånkorgarna med jordgubbar, stiger det glada sorlet mot stalltaket.

De flesta gästerna har känt varandra sen skolåren i Enskilda Gymnasiet och vänskapsbanden är starka. Det blir många skålar och roliga, kärleksfulla tal. Det märks att det unga kungliga gänget numera lever ett mer ansvarsfyllt vuxenliv. De flesta är småbarnsföräldrar och har höga positioner inom näringslivet.

Kvällen blir inte alltför sen, redan nästa förmiddag väntar ett kungligt uppdrag för Victoria. Men till dess skålar kronprinsessan med sin Daniel för brudparets lycka och välgång i ett underbart sörmländskt sommarlandskap.

Snart, alldeles snart, är det deras tur!

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

[smooth=id: 156; width:430; height:600; timed:false; arrows:true; carousel:true; links:true; info:true; align:center; frames:true; open:true; text:Alla bilder;]

Av Åsa Bönnelyche
Foto: Charles Hammarsten

Annons