Victoria och Daniel – vändningen under äktenskapet

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel firar tio år efter förlovningen.

Det har varit tio intensiva år för Victoria och Daniel, med många starka höjdpunkter och livsavgörande vändningar. Här är sex av dem – som de har valt ut själva.
Victoria Daniel Estelle

 

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar på nya officiella bilden.

Den 19 juni är det dagen B – B som i bröllopsdag. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kan blicka tillbaka på ett helt decennium som gifta, och här är sex av deras höjdpunkter!

Kronprinsessan Victorias privata bild inifrån bröllopet 19 juni 2010.

10 år sedan de fick varandra i Storkyrkan.

1. Första officiella uppdraget

Victoria och Daniel i Örebro 2010

Victoria och Daniel i Örebro 2010.

Efter smekmånaden på bland annat Bora Bora var det dags att på allvar kliva ut i det kungliga strålkastarljuset som äkta par och tillfället var mycket symboliskt: Lördagen den 21 augusti 2010 deltog Victoria och Daniel vid 200-årsjubileet av tronföljarvalet i Örebro. Det var ju vid riksmötet i Örebro som Jean Baptiste Bernadotte den 21 augusti 1810 valdes till svensk tronföljare.

2. Första officiella utlandsresan

Victoria och Daniel i Pau 2010.

Nygifta i Pau 2010.

Första officiella utlandsresan gick också i Jean Baptiste Bernadottes fotspår. I september 2010 åkte Victoria och Daniel till Frankrike och besökte då flera av platsernamed anknytning till Jean Baptiste Bernadotte och hans fru Désirée.

Första resan till hertigdömet

Victoria och Daniel i Västergötland 2010.

Victoria och Daniel i Västergötland 2010.

I oktober 2010 gjorde hertig Daniel sitt intåg i sitt nya hertigdöme Västergötland, givetvis med Victoria vid sin sida. Och de låg i som två remmar, på bara tre dagar hann de med Hjo, Karlsborg, Tibro, Mariestad, Kinnekulle, Läckö slott, Kvänum, Vara, Angered, Göteborg, Alingsås, Skara, Varnhem och Skövde!

3. Första besöket i Ockelbo

victoria daniel ockelbo

Första offiella besöket på prins Daniels hemmaplan i Ockelbo, så speciellt! Detta var den 19-21 maj 2011 och kronprinsessparet anlände till Ockelbo med tåg i Kungavagnen, som till vardags visas på Järnvägsmuseet i Gävle. Det var tjockt med folk på Ockelbo station, alla ville vara med när ortens son kom hem till byn.

4. Prinsessan Estelle

Men den stora vändningen i Victorias och Daniels liv – den kom förstås med prinsessan Estelle. Torsdagen den 23 februari 2012, klockan 04.26 kom hon till världen på Karolinska sjukhuset i Solna. Dopet ägde rum den 22 maj 2012.

5. Prins Oscar

Ganska precis fyra år senare kom lillebror Oscar till världen, närmare bestämt den 2 mars 2016, och klockan var 20.28. Tillsammans med Estelle det största som hänt under Victorias och Daniels år som gifta.

6. Vandringarna

Men Victoria vore inte Victoria om hon inte också lyfte fram de 25 vandringar som hon gjorde genom Sveriges alla landskap efter fyrtioårsdagen, de har ju betytt så mycket för henne både privat och officiellt. Den första vandringen ägde förstås rum i Västergötland, som är hennes eget hertigdöme och syftet var förstås att visa på den skatt som den svenska naturen är.

Foto: TT, Rafael Stecksén/Kungliga Hovstaterna, Anna-Lena Ahlström/Kungliga Hovstaterna, Linda Broström/Kungliga Hovstaterna, Jonas Borg/Kungliga Hovstaterna.