Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria och Daniels tårfyllda beslut – är som man trott

17 mar, 2024, 12:00 
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har fattat ett tårfyllt beslut. Och det hela är precis som man kunnat ana.
Annons

Prinsessan Estelle och prins Oscar är ynka 12 respektive 8 år gamla, men redan rutinerade kungliga proffs. Så sent som i veckan poserade de glatt för kamerorna på Inre borggården när mamma Victoria firade sin namnsdag i vårsolen.

Ja, Estelle och Oscar har ju fötts in rakt i det kungliga strålkastarljuset. Och redan den första tiden fattade Victoria och Daniel ett tårfyllt beslut för deras förstfödde.

Här firas Victoria på slottet – med hela familjen!Brand logo
Här firas Victoria på slottet – med hela familjen!

Chocken efter kronprinsessan Victorias beslut för dottern Estelle

Det har gått tre år sedan sist, men visst är det svårt att glömma den bubbliga snackis som tar över nyhetsflödet när en ny liten prins eller prinsessa ska välkomnas till världen.

Annons

Den stora spänningen ligger såklart i vad den nyfödda ska få för namn. Bettingsidorna går varma, och kungaexperterna lägger fram sina bästa gissningar. Oftast är det gamla släktnamn som presenteras som de främsta kandidaterna.

När prinsessan Estelle föddes 2012, och kungen meddelade hennes namn vid en traditionsenlig konselj var det inte många som kunde skryta med en fullträff. I Svenska Dagbladets chatt låg namnen Sophia och Astrid i topp – och Estelle var det inte ens tal om.

– Hennes tilltalsnamn är Estelle. Sen blir det Silvia, Ewa och sen Mary. Nu har vi fått en liten prinsessa med namnet Estelle i Sverige och det är vi alla väldigt glada för, berättade kungen.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel med sin nyfödda dotter Estelle
Den första (och pixliga) bilden på lill-sessan – men Victoria och Daniel såg till att hålla henne undan kameran,Foto: Kungliga hovstaterna
Annons
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria visar upp Estelle på balkongen på slottet för första gången
Men två månader senare, på kungens födelsedag, valde de nyblivna föräldrarna att visa upp sin lilla skatt för första gången!Eero Hannukainen/TT

Victoria och Daniels känslosamma beslut för dottern

Journalister började genast gräva i arkiven för att se om Estelle de facto var ett namn som funnits i kungliga sammanhang innan, det här hade ju ingen kunnat utröna!

Riksmarskalk Svante Lindqvist berättade på en pressträff:

– Estelle är ett franskt flicknamn och kommer från latinets Stella. I dag är det bara tusen kvinnor med det namnet. Det är ett släktnamn, Folke Bernadottes amerikanske hustru hette Estelle Manville.

Annons

Men resten av namnen då? Jo, här finns det en tårfylld historia, som man nog kan förstå. Silvia heter hon efter sin mormor drottningen, Ewa efter Daniels mamma och namnet Mary är en hyllning till hennes fadder drottning Mary, som står kronprinsessfamiljen mycket nära. Det är svårt att inte bli rörd när man tänker på den fina tanken bakom namnen!

Prinsessan Estelle
Underbara Estelle!PERLA GOW

Foto: TT

Annons