Victoria och Haakon redan tillbaka på jobbet

Victoria och Haakon redan tillbaka på jobbet
Annons

Kronprinsessan Victoria och kronprins Haakon i Ramlösa.
Kronprinsessan Victoria och kronprins Haakon i Ramlösa.

VictoriaKronprinsessan Victoria och kronprins Haakon har redan hastat hem från Grekland för att arbeta. Under torsdagen besökte de Ramlösa.

Kronprins Haakon och kronprinessan Victoria invigde under torsdagen ett minnesmonument över Folke Bernadotte-aktionen “Vita Bussarna” i Ramlösa. Monumentet som ska påminna oss om hur Skåne tog emot flyktingar under 40- och 50-talet och om vårt eviga behov av humanitet medmänsklighet. 
– Vi ska inte bara minnas vår historia, utan också tillämpa våra kunskaper, sa kronprinsessan i sitt tal.

Annons

Protesterade lite

Men kronprinsessan fick också lite mothugg av publiken under talet. Victoria uttalade nämligen Ramlösa med ett långt a och då protesterade skåningarna på plats. Så nästa gång hon nämnde orten lät hon publiken fylla i namnet:
– Rammlösa heter det!

Skojade till det

Victoria-lerDå skojade Victoria till det igen och svarade:
– Jag får göra som pappa och komma igen och göra det på rätt sätt.
Alla fick även en hälsning från kronprins Frederik som inte kunde komma till det här evenemanget heller, han är ju som bekant utomlands, närmare bestämt i Singapore.

Av Agneta Nisbeth
Foto: IBL och Stella Pictures

Läs även:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

38 kommentarer till “Victoria och Haakon redan tillbaka på jobbet”

 1. Tina skriver: 27 augusti, 2010

  Så vacker Victoria är..och smart o humoristisk!
  Den vackra duchessekappan hade varit en hit..om inte axelpartiet varit för smalt…! Victoria är muskulös..vet inte “stylisten” om det?
  Underbar färg…så trist.


 2. Medea skriver: 27 augusti, 2010

  Men man får väl ursäkta skåningarna att Victoria uttalade Ramlösa som vi andra säger!Ett plus var att Victoria har humor ! Vacker klänning också.


 3. M. L. skriver: 27 augusti, 2010

  Snygg, flitig och smart är Victoria.


 4. Louise N skriver: 27 augusti, 2010

  Hon är så vacker o så duktig, vår kronprinsessa! KUL när de nordiska tronföljarna åker på uppdrag TILLSAMMANS 🙂


 5. Maja Larsson skriver: 27 augusti, 2010

  Victoria lär sig skånska så småningom också. Rekommenderar henne boken Skånsk-Svenskt Lexikon så föstår hon bättre vad vi säger.
  Det var dock en allvarlig situation med sorgliga minnen för de personer som fanns på plats och kommit till Ramlösa med vita bussarna och de som hjålpte till.
  Lite synd att Victoria inte tog det på allvar.


 6. Hansen skriver: 27 augusti, 2010

  Jeg kommer til at tænke på, hvordan salig Povel Ramel lærte tv-seerne at udtale Ramlösa rigtigt… men jeg skal lade være at skrive det her, det er lidt småfrækt 😉


 7. Medea skriver: 27 augusti, 2010

  Maja,jovisst tog Victoria det på allvar.Men hon skojade med publiken vet ja!Och nu ska jag se om Povel Ramels vits finns på you tube.


 8. MaryK skriver: 27 augusti, 2010

  # 5 Maja Larsson:
  Klart hun tok det på alvor! Hvorfor er vi så raske til å latterliggjøre/løyliggjøre bagateller? Hovedsaken er jo at tronfølgerne oppmerksammar/ gjør ære på disse historiske hendelser. Jeg vil jo heller si at den som ikke tok det på alvor var danskenes kronprins, som hverken møtte opp eller sendte en vikar!
  # 1 Tina:
  Hvorfor er det kun det overfladiske og fernissen vi er opptatt av? Her er det jo anledningen/historien som er viktig, ikke hvilke klær de har på seg….
  Og i Norge krever vi ikke at våre kongelige skal kunne uttale seg alle landets dialekter! Viktoria taklet det strålende, sjarmerende og verdig!
  # 4 Louise N:
  Det hadde vært noe hvis tronfølgerne i langt større omfang begynte å fronte viktige globale og allmenngyldige saker – sammen! De er jo forbilder og markedsførere av våre nordiske verdier også!
  Hvis kongehusene skal overleve tror jeg de må gjøre mye mer av slike saker – gjerne ha flere fellesprosjekter. Tenk hvilken oppmerksomhet slike saker ville få hvis alle kongelige gikk sammen om å fronte en stor og viktige saker/temaer!


 9. Helen skriver: 27 augusti, 2010

  Förlåt min okunnighet, men varför var kronprins Haakon där? Det måste ju finnas en stark koppling till Norge då. Vilken är denna koppling? Var det norska flyktingar som räddades? När SvD misslyckas med att räta ut frågetecken förlitar jag mig på de välinformerade läsarna… 🙂


 10. Kristine, Oslo skriver: 27 augusti, 2010

  Helen

  Les og lær:

  http://no.wikipedia.org/wiki/De_hvite_bussene

  I Norge arrangeres “hvite busser” turer til konsenstrasjonsleire i Tyskland og Polen for skoleelever, slik at de skal minnes historien.


 11. Kristine, Oslo skriver: 27 augusti, 2010

  For et vakkert, elegant og representativt par disse to tronarvingene utgjør!

  Nå er Victoria “gravid i øynene”. Eller så er hun bare litt sliten etter festlighetene dagen før.


 12. Kristine, Oslo skriver: 27 augusti, 2010

  Har nytt merke fordi jeg sender fra jobben. Ellers er jeg som før.


 13. Marguerithe skriver: 27 augusti, 2010

  Stackars Victoria! Ska hon rättas för att hon inte talar rotvälskan skånska. Bor själv i Skåne, så jag är väl förtrogen med dialekten.


 14. Kiana skriver: 27 augusti, 2010

  Åååh jeg synes Kronprinsesse Victoria er veldig sjarmerende!! En kan da ikke forvente at hun skal kunne alle dialekter!!! Jeg synes Kronprinsessen og Kronprinsen av Norge gjorde en kjempeflott jobb!


 15. Marie skriver: 27 augusti, 2010

  *ASG* åt allt. Liksom Victoria 😉


 16. Irena. skriver: 27 augusti, 2010

  Marguerithe: Skånska räknas till de klassiska språken 😉


 17. Jenny skriver: 27 augusti, 2010

  Det är inget dialektfel det handlar om, det är ett namn på en plats som man bör kunna uttala! Säger ni Nevv Jork eller Stooookholm också bara för att det passar er bättre?


 18. Marguerithe skriver: 27 augusti, 2010

  #17 Jenny,
  Rammlösa Brunn känner vi nog till, det är det obildade uppförandet av folk i Skåne som jag vänder mig mot. Att rätta en person på detta sätt när hon står vid podiet skulle ingen annan i Sverige göra.

  #16 Irena,
  Ja, eller hur?


 19. kerstin skriver: 27 augusti, 2010

  Helen. Dom vita bussarna hämtade också norska politiska fångar från koncentrationslägren. Jag har en bok av Tryggve Bratteli, “fånge i natt och dimma” som handlar om det. Victoria är allvarlig, det är ju publiken som avbryter henne! Sen håller jag med nr 8 MaryK om allting.


 20. Helen skriver: 27 augusti, 2010

  Kristine och Kerstin: Stort tack för svaret (och för länken)! I efterhand käns det som om borde jag känt till detta eller kunnat räkna ut det. Det var väl kanske inte så många svenska flyktningar som behövdes hämta hem förstås… utan i första hand norska och danska (eftersom deras länder på ett annat sätt än Sverige drabbades av kriget)? Jag ska läsa på! 😉


 21. Helen skriver: 27 augusti, 2010

  Förresten – någon mer som hört gravidryktena om Victoria? Hon avstod tydligen alkohol under vistelsen i Grekland… (inte för att jag tror att hon någonsin dricker särskilt mycket – gravid eller ej).


 22. Kristine, Oslo skriver: 27 augusti, 2010

  Det er bra Helen.
  Drabbad ja, Norge og Danmark var okkupert av nazi-Tyskland i 5 år.


 23. Helen skriver: 27 augusti, 2010

  Oj, nu såg jag i en annan läsarkommentar här på SvD att gravidryktena (som jag nämnde i kommentaren ovan) tydligen finns i/sprids av(?) tidningen Se och hör… (jag hade hört det från annat håll). Plötsligt känns dessa rykten inte lika intressanta… 😉


 24. Marie skriver: 27 augusti, 2010

  #21 det är bra att inte drick sprit öht om man försöker bli gravid 🙂


 25. tanten skriver: 27 augusti, 2010

  Men kära ni! Vad spelar det för roll om man säger Ramlösa (som de flesta svenskar säger) eller Rammlösa som bara de i Skåne säger. Det är ju ändå sak samma. Sluta klanka ner på Victoria, hon gör så gott hon kan och behöver inte tala skånska för att hon råkar vara där på besök.


 26. Sara skriver: 27 augusti, 2010

  Victoria är vacker mer bild
  http://www.ppe-agency.com/


 27. Marianne (visby) skriver: 27 augusti, 2010

  Syns något på magen än??


 28. Marie skriver: 27 augusti, 2010

  #27 NEJ! kanske om ett – två år 🙂


 29. MartinzzonSvenskDam skriver: 27 augusti, 2010

  #11 Kristin Oslo
  Det har jag också hört
  att vissa kan se i ögonen
  om man är gravid.
  Man får en annorlunda
  blick.


 30. Jenny skriver: 28 augusti, 2010

  tanten; Men det HETER “Rammlösa”! Bara för att ni i resten av Sverige inte kan/orkar lära er säga rätt så gör det väl inte det mer rätt? Nonchalant att inte kunna namnet på platsen man är på tycker jag. Visst var det lite ohyfsat att avbryta Victoria men i stunden var det faktiskt väldigt spontant och humoristiskt. Jag tyckte Victoria hanterade det på ett föredömligt sätt, med ett leende!


 31. hilde skriver: 28 augusti, 2010

  Ufint å avbryte og rette noen for uttalefeil under en tale men tror ikke det var ille ment. De reagerte spontant slik vi alle ville gjort i samme situasjon. Victoria taklet det fint og parerte elegant med sin spontane kommentar.
  Victoria og Haakon er to flotte og verdige representanter for sine kongehus.Holder helt med Maryk, håper vi får se de nordiske kongelig oftere sammen i felles prosjekter.
  Synes kjolen var fin.

  Jeg har alltid uttalt det Rammlösa. Ord som f.eks lam og kam( på norsk) uttales jo også LAMM og KAMM.


 32. Håkan AlmgrenHåkan skriver: 28 augusti, 2010

  Ni väntar en baby, jag kan bara säga hoppas barnet är friskt och bevars från sjukdomar.

  Ni kommer ihåg mig som frisk som skrävlade, kritiserade osv. nu har jag inte ord mera. Sjukdomen har krossat mig. Kan inte sova lyssnar i dvala på radio om natten. Jag åt en banan just, mat kunde jag inte laga förrän hemsjukvården kommer. O vad rik och lycklig jag var före den 10.8.2010 men jag kunde inte respektera det jag hade utan ville få mera. Vem är vackrast av prinsessorna, alla är lyckliga då de är friska, vackerheten har ingen betydelse. Fast de skulle gå klädda i säck.


 33. Vibeke skriver: 28 augusti, 2010

  Hverdag igen for det nygifte kronprinsessepar.
  Billeder fra 200-års festen på Karolinska Institutet.
  Kronprinsesse Victoria ser simpelthen fantastisk ud !
  http://myroyal-myroyals.blogspot.com/

  i


 34. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 28 augusti, 2010

  Fina bilder Vibeke. Tack för länken.

  Håkan Almgren.
  Jag beklagar det som hänt dig.


 35. KarinVictoriaiRamlösa skriver: 28 augusti, 2010

  Om det nu ska uttalas Rammlösa varför stavas det då inte så?
  Alla vet väl att ram och ramm är två olika ord liksom dam och damm. Hur ska en svensk kunna begripa detta?


 36. Jenny skriver: 29 augusti, 2010

  Karin; Skåningarna lyckas ju alldeles utmärkt 🙂


 37. Jenny skriver: 29 augusti, 2010

  Till er som absolut inte förstår logiken i att säga “Rammlösa”, hur säger ni Gamla stan? Tror ni kronprinsessan säger Gaaaamla stan också 😉


 38. Marguerithe skriver: 29 augusti, 2010

  Fantastiska bilder på Victoria från Karolinska. Detta månste vara en av hennes vackraste klänningar någonsin, och till detta hennes vältrimmade figur.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar