Victoria och kungen hålls isär – besked från hovet mitt i krisen

Victoria och kungen hålls isär i möjligaste mån.

För att undvika coronasmittan kommer kungen och kronprinsessan Victoria att utföra uppdrag separat, av säkerhetsskäl.Det meddelar nu Hovet.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 11?
Slå på ljud

Coronaviruset har slagit hårt mot Europas kungligheter. I Norge har kungaparet satts i karantän, i Danmark har drottning Margrethes 80-årsfirande ställts in.

Kungahuset gör om på grund av coronaviruset

Victoria och kungen hålls isär i möjligaste mån.

Victoria och kungen hålls isär i möjligaste mån.

Nu har det svenska kungahuset en uppdaterad handlingsplan. I den ingår flera punkter som kommer att följas för att förhindra att kungligheterna smittas.

• Alla planerade program kommer successivt att omprövas utifrån risker och förutsättningar

• Kungen och Kronprinsessan kommer, när så är möjligt, att genomföra programpunkter separat snarare än gemensamt.

• Stor restriktivitet kommer att råda vad gäller Kungafamiljens resor.

• Arrangörer som väljer att flytta fram evenemang där kungligt deltagande är planerat kommer att mötas av förståelse för detta. Hovet kommer i dessa fall att så långt som möjligt tillmötesgå önskan om kunglig närvaro vid senare tillfälle.

Sedan tidigare har hovet beslutat att kungen och Victoria aldrig ska flyga på samma flygplan. Detta för att inte riskera att både regenten och tronpretendenten förolyckas samtidigt.

“Vi följer händelseutvecklingen”

Svenska hovet har tvingats hantera coronakrisen fortlöpande under den gångna månaden. Man valde att ställa in det officiella firandet av kronprinsessan Victorias namnsdag – det blev ingen ceremoni på slottets Inre borggård den här gången. Därefter blev prins Daniels besök på konferensen Träffpunkt Idrott i Svenska Mässan i Göteborg struket när evenemanget stoppades.

– Vi följer händelseutvecklingen kring coronaviruset och Covid-19 kontinuerligt och detta är de övergripande förändringar i kungafamiljens arbete som nu är aktuella på grund av detta, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

 

LÄS MER: Så drabbas kungafamiljen av coronakrisen – Daniel stoppas