Victoria och Silvia stoppas: "Det känns trist och tomt"

Som vi kommer sakna festernas fest i decembermörkret. Svensk Damtidnings modeexpert Johanna Lejon uttalar sig om beskedet att nobelfesten ställs in.

Klänningarna, smyckena och håruppsättningarna… Vilken fröjd för ögat Nobelfesten brukar vara! Många kungliga fans brukar sitta bänkade i tv-sofforna för att få se kungafamiljen skrida fram i sina vackra kreationer skapade av, oftast, svenska designers.

“Nobel är ju en kunglig superhögtid”

Men i och med beskedet att Nobelfesten ställs in, som Nobelstiftelsens avgående vd, Lars Heikensten nyligen berättade, missar vi också chansen att se alla härliga klänningar. Svensk Damtidnings modeexpert Johanna Lejon sörjer beslutet.

– Såklart har jag förståelse inför beslutet att ställa in Nobelfestligheterna, det känns helt logiskt i dessa tider. Men åh vad trist och tomt det kommer att bli i december. Nobel är ju en kunglig superhögtid och att få lite kunglig flärd i decembermörkret brukar ju vara oerhört välkommet. Nog sörjer jag, och många med mig, att vi inte kommer att få se några frasiga, storslagna Nobelklänningar och flotta smycken i år. Att se prinsessornas, drottningens och de andra gästernas klädval brukar ju onekligen vara en fröjd för ögat. Trist för alla modeskapare också!

Prinsessan Sofia på Nobelfesten 2019 i en klänning designad av svenska Emelie Jarell.

Prinsessan Sofia på Nobelfesten 2019 i en klänning designad av svenska Emelie Jarell.

Någon som hittills alltid, förutom ett år, har valt svenska designers på Nobelfesten är prinsessan Sofia. De lyckliga designers som fått skapa prinsessans nobelklänningar har varit Ida Sjöstedt, House of Dagmar, Ida Lanto, Emelie Jarell och Zetterberg Couture. För designers är Nobelfesten ett ypperligt tillfälle att synas både i Sverige men också världen över. Som vi kommer sakna alla fantastiska outfits i december!