Victoria om favoritsmycket Karl Johan-diademet

Victoria
I ”Kungliga smycken” på SVT berättar kronprinsessan Victoria för första gången öppet om sin starka relation till – och sin vördnad för – favoritsmycket Karl Johan-diademet.
Annons

”Varje smycke i det svenska kungahuset bär på en berättelse, det är berättelser om kärlek, makt och politik. Det handlar om kvinnor, kvinnor som binder ihop Sveriges historia med olika länder runt om i världen. Vilka var de?”

Annons

Så inleder programledaren Sara Bull programserien Kungliga smycken, som just nu visas på SVT. Kungliga smycken hade premiär den 2 april och sänds även i SVT1 den 9 april klockan 20:00. I programmen berättar drottningen – och kronprinsessan – om några av de mest älskade kungliga smyckena,

– Jag känner en STOR respekt inför smyckena. Inför alla personer som burit dem. Tänk om smyckena kunde tala! Berätta om allt det har ”upplevt”, säger kronprinsessan Victoria.

Annons

Ett av kronprinsessans absoluta favoritsmycken är det så kallade Karl Johan-diademet. Eller Sexknappsdiademet som det också kallas. Diademet är relativt nytt, men ursprunget är gammalt.

Oscar II
Oscar II i kröningskronan. Ser ni rosetterna på sidan av dem? Det är de som numera utgör Karl Johan-diademet.

Historien bakom Karl Johan-diademet

Oscar II var den sista kungen som kröntes i Sverige. Och lägg märke till hans kröningskrona. Känner du igen rosetterna? Ja, just det! Det är ju de som i dag pryder Karl Johan-diademet, eller Sexknappsdiademet.

Lovisa Ulrika
Lovisa Ulrika med rosetterna från dagens Sexknappsdiadem på bröstet.
Annons

– Det diademet har ju en lite annan historia, just eftersom det inte är gjort som ett diadem från början. Rosetterna kommer från Lovisa Ulrikas tid. Det är svindlande! Det är först när man kopplar ihop smyckena med en person som man verkligen förstår hur gamla de egentligen är!, berättar kronprinsessan Victoria för SVT.

Lovisa Ulrika bar rosetterna som dekoration i håret och på kläderna. Och efter att hon burit dem placerades de på krönigskronan, av Karl XIV Johan. 1909 togs rosetterna bort, på initiativ av drottning Victoria, men föll sedan i glömska. Det befintliga Karl Johan-diademet, som vi känner det i dag, skapades 1976.

Den första att bära diademet, med rosetterna i sin nya form, var prinsessan Lilian. Diademet har också burits av drottningen och av prinsessan Christina. Men mest av vår kronprinsessa!

Lilian
Prinsessan Lilian iförd diademet på Nobelfesten 1985.

– Jag blir lite rörd! De här smyckena har varit med om mycket! Jag tänker på hantverket, och hur människorna tagit hand om dem, berättar kronprinsessan i Kungliga smycken.

Annons

Hon avslöjar också en vana hon lagt sig an med. Något hon alltid gör då hon kommer hem från en kunglig fest!

Victoria på Nobel 2009
Victoria i Karl Johan-diademet på Nobelbanketten 2009.

– Jag har för vana att alltid titta på smyckena, oavsett hur sent jag kommer hem, och kolla alla fästen så att inget har ramlat, berättar Victoria.

Kungliga smycken sänds i SVT den 9 april 2020. Klockan 20:00.

Foto: TT, Rikard Collsiöö/SVT

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

8 kommentarer till “Victoria om favoritsmycket Karl Johan-diademet”

 1. ancibergfeldt skriver: 7 april, 2020

  Tråkigt program !


 2. Surkärring skriver: 7 april, 2020

  Jag klär av mig, putsar tänderna, duschar och lägger mig. Har inte ork att kolla om diademet är intakt.


 3. Lokatten skriver: 8 april, 2020

  Har ofta undrat over den NYA svenska kutymen att unga flickor bar diadem. Som i de gamla bilderna pa Victoria och Madeleine, knappast tonaringar, med diadem pa huvudet. – Tror detta var Silvias satt att bevisa hur “kungliga” hon och dottrarna var.

  Nuvarande kungens systrar bar aldrig diadem forran de var gifta.

  I den Europeiska (och Brittiska) kutymen ligger det att endast gifta kvinnor kan bara diadem. Detta visar att man ar gift, sasom huvudbonaden i folkdrakten.

  Prinsessan Anne/Drottning Elisabets dotter, bar aldrig diadem forran vigseln!

  Jag vet, att detta kan ses som gammalmodigt, men lika som man inte ser de Spanska, Hollandska, Brittiska kungahusens kvinnor bara ordensbanden pa bar hud, galler val dessa “regler” ocksa det Svenska kungahuset?

  Personligen, tror jag att dessa etikettsbrott i det Sveska kungahuset beror pa att Drottning Silvia inte visste om dem, och darmed brot mot etiketten, likasa som hennes dottrar gor nu.

  I Stor-Britannien sag vi inte prinsessor som. tex. Beatrice och Eugenie aldrig bara diadem forran vigsel och sedan darefter var det ok.

  Skillnad pa folk och folk?

  Jag hoppas verkligen, att vi inte kommer att se Estelle i diadem nar non ar sadar 15-17 ar gammal!


  1. charlotte skriver: 8 april, 2020

   Jag har aldrig sett Victoria eller Madeleine bära diadem i tonåren! Möjligen finns det en 18-årsgräns.


 4. Sara skriver: 8 april, 2020

  Om Silvia försökte framhäva barnens kunglighet är det ett intet mot Victorias agerande. Till varje pris ska det inpräntas hur speciell E är, så snart dyker väl tösen upp i safirgarnityret allra minst…


 5. Kristiina från Turku skriver: 8 april, 2020

  Victoria och Madeleine började bära en diadem efter deras myndighetsdagar.


 6. Daga skriver: 8 april, 2020

  Lokatten.P.Birgitta Margareta och Desiree bar alla diadem innan giftermål men efter myndighetsdagen då 21 år.Deras mor P Sibylla med tysk börd kungligare och mer insatt i kutymer än de flesta lät sina döttrar änvända tiaror innan de gifte sig.D.Silvia har anammat svenska sedvänjorna.Myndighetsdagen i Sverige av i dag 18 år.Vi svenskar spanar inte så förtvivlat efter vad grannländerna gör.


 7. Ulla Lundell skriver: 10 april, 2020

  Att kronprinsessan kollar över sina smycken när kvällens festligheter är över visar ju på ett ansvar för det som hon har använt.

  Ulla


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar