Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria om framtiden – och stödet från kungen

08 jun, 2020, 08:00 
Kronprinsessan Victoria framför Haga slott
Ett speciellt liv. Och en speciell position. Och i veckan snuddade kronprinsessan Victoria vid frågan: Hur ser livet ut om tio år?
Annons
Har du koll på tronföljden?Brand logo
Har du koll på tronföljden?

 

Kronprinsessan Victoria har haft livet – och jobbet – utstakat ända sedan hon var två och ett halvt. Då fick vi kvinnlig tronföljd och sedan dess pekar allt mot den dag då hon ska bli drottning.

Victoria och kungen, alltid sida vid sida vid konseljerna på slottet.

Det enda hon inte vet är när det är dags. Och kanske var det bland annat det som hon snuddade vid när hon höll sitt tal på veckans digitala konferens om hur covid-19-pandemin påverkar omvärlden.

– 2030 är bara ett decennium bort, och jag vet inte var någon av oss kommer att vara om tio år, sa Victoria bland annat – ord som ju även ringar in hennes egen situation och den dimension av osäkerhet som väntar henne i framtiden.

Annons

Victoria om kungen som pappa

Kungen och kronprinsessan Victoria
Ska vi tro Victoria så är han väldigt envis. Och roligare än man tror!

I ett helt annat tal, ett av hennes mest hyllade, talade hon direkt till pappa kungen. Det var kvällen före hans 70-årsdag, vid festligheterna som hölls på Nordiska museet den 29 april 2016.

Victoria om när kungen blev kung

– Kära pappa, ikväll känns det naturligt att knyta an till hur vår familj spänner över generationer. Hur vårt ansvar som kungahus har gått i arv. Och hur du som familjefar och regent har fört detta arv vidare, sa Victoria då.

Annons

– Du var bara 27 år, tolv år yngre än vad jag är idag, när du tillträdde tronen 1973. Jag kan bara gissa hur det kändes, att vid så unga år axla den manteln.

Kronprinsessan Victoria.
Nu är Victoria redan 16 år äldre än vad kungen var när han blev kung vid 27.

Victoria fortsatte:

– I ditt tal efter tsunamikatastrofen sa du att du vet vad det betyder att inte ha en pappa. Jag vill i min tur säga till dig, att jag vet vad det betyder att ha en pappa: En rakryggad och erfaren pappa som tjänar som förebild och stöd.

Och då är det ju mycket lättare att leva med den där osäkerheten.

Annons

Men Victoria lyfte också fram en helt annan, och lite oväntad sida av kungen:

– Jag önskar att fler fick uppleva din lekfulla sida och din humor, det som vi syskon ser som så viktiga delar av din personlighet!

Kronprinsessan Victoria.
En stolt dotter.

Vill du se hela Victorias tal?

Här kan du se hela kronprinsessan Victorias fyra och en halv minut långa tal vid den digitala konferensen som fokuserade på hur covid-19-pandemin påverkar omvärlden, och på hur investerare, utvecklingsaktörer och FN kan arbeta tillsammans för att bygga en bättre värld efter pandemin.

Annons

Klicka bara på pilen och skrolla fram till 8.05 så hör du henne direkt:

Foto: TT.

Annons