Victoria ryter ifrån: "Vi får inte acceptera det!"

Kronprinsessan Victoria hörde hjärtskärande vittnesmål från Förintelseöverlevare.Nu har hon ett viktigt budskap till folket.

Många kände sig manade att dyka upp på Förintelsens minnesdag i Auschwitz. Kronprinsessan Victoria fick sällskap av  Sveriges statsminister Stefan Löfven och talman Andreas Norlén, utan också Norges kronprins Haakon, Nederländernas kung Willem-Alexander och drottning Máxima, Belgiens kungapar Mathilde och Philippe och Spaniens kungapar Felipe och Letizia.

Men hedersgästerna för kvällen var de 200 överlevande från förintelselägret Auschwitz-Birkenau, som låg utanför Krakow i Polen.

Victoria besökte Auschwitz

Kronprinsessan var märkbart tagen av överlevarnas vittnesmål.

Kronprinsessan Victoria lyssnade på vittnesmålen från de överlevande med fuktiga ögon.

– Det är enormt starkt. Jag känner jättestarka känslor. Det är så viktigt. Jag är glad och tacksam att vi hade så många överlevande som gjorde resan från Sverige, säger Victoria till TV4.

En miljon människor mördades av nazisterna bara på lägret i Auschwitz-Birkenau. En starkt tagen Victoria berättade för TV4 att det finns en viktig insikt att hämta från berättelserna som hon och de andra besökarna fått höra.

“Får inte förneka det”

– Vi får inte förneka det som hänt. Det som de facto har hänt har skett, däremot måste vi lära av det. Vi måste se till att inget liknande får hända igen. Vi får inte acceptera att det finns människor idag som upplever förföljelse och förtryck! Det får inte bli normaliserat, säger en bestämd Victoria.

Ombord planet som kronprinsessan Victoria tog till Polen satt också sju svenska överlevare från förintelselägret. Ceremonin inleddes vid halvfyratiden under måndagen och avslutades strax efter klockan sex med en ljusceremoni vid minnesmonumentet i Birkenau.