Victoria slår tillbaka mot svenska The Crown: ”Vill inte bli porträtterad”

Victoria slår tillbaka mot svenska The Crown: ”Vill inte bli porträtterad”

Henrik Montgomery/TT

Svenska kungafamiljens historia ska rollsättas och filmas i en tv-serie – kronprinsessan Victoria är inte helt nöjd.

Här är trailern för nya säsongen av The Crown – med prinsessan Diana!
Slå på ljud

Hösten 2020 slog nyheten ner som en bomb, det ska spelas in en tv-serie om kungahuset som inspirerad av brittiska The Crown ska baseras på kungafamiljens verkliga liv och händelser från en inte alltför avlägsen historia.

Nu har kronprinsessan Victoria uttalat som om serien, och hon är inte positiv. I en intervju med Svenska Dagbladet säger hon att hon ”ju helst inte vill bli porträtterad” på det sättet.

– Alltså för den som blir porträtterad kommer det alltid att kännas väldigt märkligt, så det känns väl så där. Hur kan det möjligen bli rätt? Det är svårt att ta sig an, särskilt när personerna lever, säger hon till tidningen.

Oron för vad serien ska innehålla och vilka konsekvenser det kan få är påtaglig, men Victoria tar sig an dilemmat precis som hon brukar, med humor och optimism.

– Kanske är jag långväga bortrest under hela säsongen, skämtar hon i intervjun med SvD.

Prisbelönta The Crown är förlaga

The Crown är ett drama som skildrar såväl politiskt maktspel som romantik och personliga relationer under drottning Elizabeths tid på tronen. Seriens handling tar också avstamp i många av de händelser som formade den andra halvan av 1900-talet. Netflix-serien har blivit en helt otrolig succé, inte bara bland tittare och kritiker. Den har också vunnit oräkneliga priser. Golden Globes, Emmys… listan är lång.

Exakt vad som kommer skildras är inte helt klart än, men manusförfattaren Åsa Lantz har inte lovat att hålla sig ifrån vissa svåra ämnen.

Skandaler eller inte – vår konung måste spelas av någon! Åsa Lantz har själv en skådespelare i sikte.

– En skådespelare som jag inte kan få bort från näthinnan är Joel Kinnaman. Jag ser honom lite snett bakifrån med det där sättet att hålla nacken rak och stram, säger hon till tidningen.