Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria sökte stöd hos Madeleine – kort innan bakslaget på resan

05 nov, 2019, 14:26 
Av
Victoria lurade alla – när hon reste till Madeleine för en mysig syskonhelg i Florida. Den hemliga trippen ägde rum bara dagar innan Victoria och Daniels resa till Bosnien och Hercegovina, ett besök som nu väcker kritik.
Annons

Det gick helt under radarn.

Trots att Miami är en av USA:s största städer och kryllar av medier och paparazzis lyckades kronprinsessan Victoria förra veckan besöka systern Madeleine utan att någon upptäckte det.

Hovet vill inte kommentera resan.

– Vi uttalar oss aldrig kungafamiljens privata resor, säger Margareta Thorgren och fortsätter:

– Kronprinsessan och hennes familj behöver få ha sin lediga tid ifred.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Victoria och Madeleine
Victoria och Madeleine fick lite härlig syskontid

Men klart är att Victoria fick några härliga dagar ihop med systern i solen. Den lediga höstlovsveckan fick prinsessan Estelle, 7, alltså träffa sin bästiskusin prinsessan Leonore, 5. De två har alltid haft ett lite speciellt band, ända sedan de var små och fotograferades när de fnissade tillsammans i en guldstol på slottet.

Annons

Resan skedde kort innan Victoria och Daniels besök till Bosnien och Hercegovina. Ett besök som väckt kritik – redan innan det inletts.

Kritiken mot kungens uppdrag

Anledningen är att Svenska Akademien beslutat att ge 2019 års Nobelpris i litteratur till författaren, översättaren och filmregissören Peter Handke. Beslutet är kontroversiellt. Hande är känd för att ha stöttat Slobodan Milosević då den serbiske ex-presidenten stod åtalad för brott mot mänskligheten.

Kungen i frack och drottning Silvia i rosa aftonklänning vid galamiddagen på slottet.
Kungen delar ut Nobelpriset i litteratur. Nu kommer krav på honom att vägra genomföra uppdraget.

Den före detta teaterchefen och före detta europaparlamentarikern (L) Jasenko Selimović krävde att kungen skulle vägra att dela ut Nobelpriset. Och Alen Musaefendic skrev i Expressen att Victoria och Daniel kan komma att få det hett om öronen under besöket:

Annons

Det är därför inte så konstigt om Victoria och Daniel kommer att ses som Akademiens förlängda arm under sin resa”, skrev han.

Hovet agerar inför Victorias resa

Faktum är att demonstrationer mot Sverige pågår mitt under Victoria och Daniels första dag på resan, rapporterar bosniska medier. Hovet har agerat och berättar för Expressen om förberedelserna inför resan:

Victoria och Daniel samarbetar med Lasse Åberg i en ny reklamfilm.
Victoria och Daniel reser till Sarajevo, där protester hålls mot Sverige

”Det sker bland annat genom omfattande inläsning och olika förberedande möten med sakkunniga, till exempel från Utrikesdepartementet”, skriver informationssekreterare Ulrika Näsholm i ett mail till Expressen.

Annons