Victoria starka val – tar på sig känslofyllt uppdrag

Nu är det klart: den 27 januari reser kronprinsessan Victoria återigen till Auschwitz för att hedra Förintelsens offer.

Då infaller den internationella minnesdagen för Förintelsens offer: det var den 27 januari 1945 som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades och den 27 januari 2020 är det alltså 75 år sedan.

En historisk dag som kronprinsessan kommer att uppmärksamma på plats i Polen, tillsammans med kungligheter, statschefer och premiärministrar från hela världen.

Kronprinsessan Victoria vid sitt besök i Auschwitz år 2015.

Kronprinsessan vid sitt förra besök i Auschwitz för fem år sedan.

Kronprinsessan reser till Polen tillsammans med statsminister Stefan Löfven och talman Andreas Norlén, men hon kommer också att möta flera kungliga kollegor:

Auschwitz utanför Krakow. Här dog 1 100 000 människor.

Förintelselägret Auschwitz utanför Krakow. Här mördades 1 100 000 människor av nazisterna.

Kungligheterna som hedrar förintelsens offer

Flera kungahus har hittills bekräftat att de närvarar i Auschwitz, däribland Nederländernas kungapar Willem-Alexander och Máxima och Spaniens kung Felipe. Vid sin sida kommer de att ha dagens viktigaste personer: de 200 överlevande som väntas till den minnesceremoni som kommer att äga rum vid ingången till lägret.

Kungligheter och statschefer i Auschwitz 2015.

Representanter för Europas kungafamiljer samlade vid minneshögtiden 2015.

Victoria närvarade även 2015, vid 70-årsdagen för befrielsen, och lyfte då fram de överlevande och deras berättelser i en intervju med SVT:

– Vi får inte glömma vad vi kan lära av historien. Det är viktigt att vi samlas här. Att vi kommer ihåg och lyssnar och för vittnesmålen vidare.

– Nazismen är någonting fasansfullt. Det är oerhört viktigt för mig att vara här.

Kronprinsessan Victoria vid minnesceremonin i Auschwitz-Birkenau 2015.

Kronprinsessan hedrade offren med ett ljus vid 70-årsminnet i Auschwitz-Birkenau. Den gången var kungligheter och statschefer från 30 länder på plats.

Foto: TT.