Victoria blev stolt gudmor till bästa väninnans barn

Victoria blev stolt gudmor till bästa väninnans barn

Victoria och Daniel gick på dop – på Daniels födelsedag! Det blev en innerlig ceremoni med familjen och de närmaste vännerna. Och lilla dopbarnet Diana Agnes Astrid jollrade så nöjt i gudmor Victorias trygga famn.

 

När kungliga gäster är i antågande uppstår det ofta en förväntansfull tystnad minuterna före deras ankomst. En sådan stegrande paus kändes tydligt av även denna lite kylslagna höstdag. Säpobilen hade redan skymtats bakom buskagen, men inväntade klartecken från säkerhetsvakten Martin innan den rullade fram mot kapellet. Bakom de tonade rutorna fanns kronprinsessan Victoria och hennes Daniel Westling. Några minuter i tolv steg de ur, avslappnade och glada.

Speciellt och nervöst att bli gudmor

– Det är alltid lite speciellt att få bli gudmor, sade Victoria, jag blir alltid lika stolt. Det är ett hedersuppdrag. Men det är förstås också lika nervöst varje gång. Speciellt när det är ens bästa väninnas barn. Men jag börjar bli van, säger Victoria.

Dagen till ära bar hon sin speciella dop-outfit – samma som på danske lillprinsens dop! Daniel var stilig i vinröd slips, ljusgrå kostym och guldbågade glasögon. Säkert hade han fått prinsesstårta på morgonen och en hel drös presenter av sin flickvän. Samma dag fyllde han ju 34 år och det firade födelsedagsbarnet med barndop. Svensk Damtidning var inte sen med att gratulera Daniel.

– Tack, vilken koll ni har, svarade Daniel Westling med ett varmt leende.

Under tiden tittade baby Diana storögt på gästerna. Klädd i nyköpt vit dopmössa och klänning såg hon bedårande ut. De små mungiporna åkte upp en smula när kronprinsessan Victoria vant tog flickan i armarna för att bära fram henne till den gyllene dopfunten. Det märktes att Victoria har gott handlag med barn. Diana vilade tryggt i sin gudmors armar.

Dopet ägde rum på Ulriksdal slott.

Dopet ägde rum på Ulriksdal slott.

– Här trivdes hon, log Victoria. Hennes Daniel log och klappade Diana över kinden.

Prästen Sverker Linge från Linköping är god vän till familjen Engsäll och han såg till att den blev just så stämningsfull och kärleksfull som två stolta föräldrar önskar sitt barn. Psalmen ”Härlig är jorden” inledde akten och följdes av bibeltexter, bön och doptal. Därefter hälldes dopvattnet upp i den förgyllda funten, och dagens lilla huvudperson fick sina vackert klingande namn Diana Agnes Astrid. Fader Vår, Välsignelsen och psalm nummer 21 ”Måne och sol” rundade av ceremonin.

Så gick det till när Victorias yngsta lilla guddotter döptes. Inte ett skrik hördes, lilla Diana låg förnöjt i kronprinsessans famn hela tiden.

– Hon är bara för söt. Titta på henne, sa Victoria.

Och Daniel log och sa:

– Det var ett oerhört fint dop.Väldigt högtidligt!

Lunch i Villa Mathilda

Tillsammans promenerade de mot lunchen hemma hos Andrea och Niclas. Vackra Villa Mathilda vid Ulriksdal i Solna utanför Stockholm har tio rum och kök och har inretts av Andrea, som ju är känd från Kanals 5:s program ”Homestyling” och ”Till Salu”.

Eftersom Andrea och kronprinsessan står varandra så nära, har även Niclas Engsäll och Daniel Westling blivit mycket goda vänner. Det sägs till och med att Niclas är tilltänkt som Daniels best man när bröllopet med Victoria stundar i Storkyrkan. Och så snart de är gifta kanderas dröm om egna barn äntligen gå i uppfyllelse. Det märks ju så väl hur barnkära de är båda två.

Victoria

Men i väntan på den dagen får Victoria ägna sig åt alla sina gudbarn, Hon tar sig gärna tid att vara barnvakt, trots sitt fullspäckade schema, och Daniel följer gärna med.

– Jag vet hur mycket hon längtar efter barn. Kronprinsessan är verkligen en sån varm och rolig och påhittig ”extra-mamma”! säger en källa till Svensk Damtidning.

 

Victorias gudbarn:

● Konstantin Alexis, son till Paul och Marie Chantal

● Catarina, dotter till Willem-Alexander och Maxima

● Ingrid Alexandra, dotter till Haakon och Mette-Marit

● Leopold Sommerlath, son till Victorias kusin Patrick och Camilla Lundén

● Prins Christian, son till Frederik och Mary

● Diana, dotter till Andrea och Niclas Engsäll


Foto: Charles Hammarsten