Victoria tar emot unika 40-årspresenten: "Skräckblandad förtjusning"

Svensk Damtidning har följt med kronprinsessan till Gripsholms slott.

Här har ni den – kronprinsessan Victorias unika 40-årspresent! Porträttet är skapat av fotografen Thron Ullberg, som valde att fotografera henne i Gustav III:s Paviljong intill Haga slott.

– Det här gör jag med skräckblandad förtjusning för jag har faktiskt inte själv sett porträttet ännu, skojade Victoria innan hon lät täckelsen falla.

Kronprinsessan Victoria kom hit till Gripsholms slott på tidiga förmiddagen och nu har hon precis avtäckt fotografiet, inför en liten förväntansfull skara som samlats i slottets Vita Salong.

– Det är roligt att Gripsholm också får vara med i kronprinsessans 40-årsfirande, säger slottsfogden Stefan Wirten.

Här på Gripsholm finns ju statens unika porträttsamling och innan avtäckandet hann Victoria med en rundvandring. Det är Nationalmusei Vänner som har donerat porträttet till Nationalmuseum och hon får också ett eget exemplar att hänga upp hemma på Haga.

Att medlemmar av kungafamiljen avporträtteras i samband med jämna födelsedagar är tradition. Drottning Silvia blev till exempel avmålad av konstnären Urban Larsson till sin 70-årsdag 2013, ett porträtt som krävde 20 timmars sittningar hemma på Drottningholms slott.

Läs också:

Därför vill alla ha kronprinsessan Victoria som gudmor
Kungavännens affärsverksamhet i lågor efter storbranden

Foto: IBL