Victoria toppar kungliga listan – dyraste köpet i världen

Victoria toppar kungliga listan – dyraste köpet i världen

JONATHAN NACKSTRAND

Victoria öppnade plånboken rejält när det skulle väljas smycken för två av årets mest glamourösa tillfällen.

Hör Silvia och Victoria berätta om kamédiademet!
Slå på ljud

När kungligheterna ska på stora glamourösa galamiddagar eller evenemang brukar de ofta gräva djupt i sina smyckesskrin och plocka fram diverse antika dyrgripar som de bär för lite extra kunglig strålglans.

Men ibland händer det att de väljer att bära något sprillans nytt istället och då går det ofta att hitta en prislapp på smycket i fråga.

Så är fallet för kronprinsessan Victoria, som i år toppar listan över dyraste enskilda plagg eller smycke när sajten UFO No More sammanställer 2021 års kungliga mode.

De har gjort en gedigen genomgång av alla nya plagg som burits av ett gäng kungliga kvinnor, däribland kronprinsessan Victoria. Där har de identifierat ett par örhängen från det exklusiva svenska smyckesmärket Engelbert och det handlar om ett par riktiga dyrgripar.

Victorias val vid statsbesöket

Hon bar dem när det var statsbesök från det spanska kungaparet och även på den galamiddag som i år ersatte den traditionella Nobelbanketten. Det handlar om ett par örhängen i vitt guld med diamanter ur kollektionen New York 66, som är en hyllning till Engelberts lansering i New York år 1966.

Victoria bar örhängena i sin fulla glans på Nobelprisceremonin 2021.

JONATHAN NACKSTRAND

Så här beskrivs örhängena på hemsidan:

”Örhängena från New York 66 med diamanthängen består av tre delar, 15 millimeters creoler, kvartskristaller och en avtagbar diamantdroppe. De är tillverkade i 18 karat vitt guld med totalt 2,85 karat briljantslipade diamanter.”

Priset då? Jo, dessa exklusiva örhängen går loss på inte mindre än 192 000 kronor. Ett smycke värdig en blivande drottning!

Under statsbesöket bar hon örhängena i en lite mer sparsmakad version, mittenkristallen var tillfälligt borttagen.

Henrik Montgomery/TT

Victoria väljer svenska smycken

Det är helt i enlighet med Victorias övergripande stil att välja en svensk smyckesdesigner. Ett annat av hennes favoritmärken är Sophie by Sophie, som hon bär ofta!

Smyckesmärket Sophie by Sophie (länk till Åhléns) grundades av Sophie Gyllenhammar Mattsson (dotter till PG Gyllenhammar).

– Ända från början har Sophie by Sophie handlat om starka kvinnor som vågar sticka ut, som gillar att synas. Jag beundrar kvinnor i alla åldrar, och vänder mig både till den unga tjejen och till den coola kvinnan över 90. I Sverige är man väldigt åldersfixerad, det är så synd. Vad härligt det vore om folk slutade hänga upp sig på åldrar, det skulle göra oss mycket friare, har Sophie berättat.