Victorias avslöjande om kungen – så har du aldrig sett honom!

victorias avslöjande om kungen

Victoria och pappa kungen har ett alldeles speciellt band. Nu delar kronprinsessan med sig av ett roligt minne från barndomen.

I samband med 40-årsdagen, för tre år sedan, påbörjade Victoria en lång och spännande resa. Hon ville upptäcka Sveriges alla landskap – till fots. Nu har erfarenheterna blivit en bok. “Upptäck Sverige med kronprinsessan Victoria”, av Johan Erséus, och bokens huvudperson har själv skrivit förordet.

Läs Victorias text här!

I boken får man läsa om Victorias upplevelser från klipporna i Bohuslän, Medelpads skogar och Gotlands vidsträckta stränder.

– För mig var det självklart att jag ville ta mig till fots genom landskapen. Jag gillar verkligen att vandra, att upptäcka världen i lagom fart så att ögat och själen hinner med. Sedan passade vandringarna också in i Daniels och mitt engagemang för att bryta stillasittandet och lyfta betydelsen av att röra på sig. Det kostar ju heller inte så mycket att komma ut, man behöver bara ett par bra skor. Och så hjälper det förstås om man har en termos!, skriver kronprinsessan i boken.

Victoria om utflykterna med kungen

Vi får dessutom veta hur det brukar gå till när Victoria och kungaparet brukade vara ute i skogen, när kronprinsessan var liten.

– Pappa var intresserad av skogsvård och miljöfrågor långt innan det blev trendigt. Både pappa och mamma kan läsa naturen, men medan pappa ofta går omkring och reflekterar så har mamma varit mer pedagogisk och lärande. För bara några generationer sedan var det en självklarhet att föräldrar förde vidare sina kunskaper om naturen till sina barn, men nu är det inte lika vanligt.

victoria kungen 1982

Victoria och pappa kungen ute på Drottningholm, år 1982.

Foto: TT