Victorias avslöjande om prins Oscar – inför alla!

Kronprinsessan Victoria och prins Oscar

Oj, ett avslöjande inifrån Haga: Det här måste Victoria kämpa med just nu.
Har du koll på tronföljden?
Slå på ljud

 

Detta var dagen när Victorias roller krockade: Kronprinsessa – men också tjatig tvåbarnsmamma: Det är nämligen precis samma förmaningar hemma på 42 rum stora Haga slott som i alla andra familjer. Det avslöjade kronprinsessan Victoria, 43, när hon i går eftermiddag delade ut Juniorvattenpriset:

– Det senaste halvåret har jag ägnat tillbringat massor av tid med att påminna mina barn om att de måste tvätta händerna! sa Victoria och log. Och man förstod att det nog inte alltid är helt lätt att övertala prins Oscar, 4 – och att mamma Victoria till viss del får kämpa. Fyraåringar brukar ju inte tycka att tvål och vatten är prio ett…

Prins Oscar med fåren på Haga.

”Glöm inte tvätta händerna!” Det får prins Oscar höra många gånger varje dag…

Prins Alexander och prins Gabriel tvättar händerna.

Prinsessan Sofia var också inne på tvätta-händerna-frågan när hon la ut den här bilden på prins Alexander och prins Gabriel vid handfatet hemma på Villa Solbacken.

Det var alltså vatten som stod på agendan den här dagen och Victoria var med digitalt hemifrån Haga slott. Den här gången hade hon flyttat ut till strandkanten, och hon hade passande nog med sin egen ”hemmavik” Brunnsviken som bakgrund. Med åren har Victoria själv blivit något av en vattenspecialist, och nu lyfte hon det faktum att 785 miljoner människor inte har tillgång till rent vatten. Och att 3 miljarder människor helt saknar möjlighet att tvätta händerna.

Kronprinsessan Victoria Junior Water Prize 2020

En fråga som Victoria brinner för!

– Det är bara ett exempel på hur frågan om tillgången till vatten är brutalt ojämlik, sa hon – med ett för henne ovanligt starkt ordval. Men framför allt så fokuserade hon på hur mycket gott dessa unga forskare gör:

– Att möta deltagarna här fyller mig alltid med framtidshopp!

Kronprinsessan Victoria Junior Water Prize 2020

Victoria började den här härliga sensommardagen med utsläppt hår, men några timmar senare var hårknuten på plats igen.

Stockholm Junior Water Prize är ett internationellt vetenskapspris för unga mellan 15 och 20 år och arrangeras alltid i samband med Världsvattenveckan i Stockholm. Unga från ett 30-tal länder var med och årets vinnare blev Hiroki Matsuhashi och Takuma Miyaki från Japan som kommit på en kreativ lösning för att bekämpa jorderosion.

Junior Water Prize – se Victorias tal här:

Foto: Victor Ericsson/Kungliga Hovstaterna, TT.