Victorias bakslag inför resan till Bosnien

Kronprinsessan Victoria och kungen

Svenska Akademien är i blåsväder igen - och nu har Victoria och Daniel hamnat mitt i krisen, på grund av sin Bosnienresa nästa vecka.

På tisdag i nästa vecka inleder kronprinsessan Victoria och prins Daniel sitt tre dagar långa och sedan länge planerade besök i Bosnien och Hercegovina tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin. Detta för att ”stärka det redan goda förhållandet mellan Sverige och Bosnien”.

Men riktigt så enkelt ser det nu inte ut att bli.

Det har ju som bekant blåst upp till storm kring Svenska Akademiens beslut att ge nobelpriset i litteratur till den kontroversielle österrikiske författaren Peter Handke, 76. Detta eftersom han har utryckt sitt stöd för Serbien under Balkankriget på 1990-talet.

”Vägra dela ut priset, kungen!” krävde tidigare europaparlamentarikern  Jasenko Selimović (L) i förra veckan, och nu har stormvindarna nått fram till kronprinsessparet, som hamnat mitt i hetluften på grund av sin Bosnienresa.

Den här gången är det Alen Musaefenic, 32, näringspolitisk expert i centerpartiet, som går till attack i en artikel på Expressens kultursida:.

”Kungen är Svenska Akademiens högsta beskyddare och familjen närvarar vid dess högtidssammankomst varje år. Det är därför inte så konstigt om Victoria och Daniel kommer att ses som Akademiens förlängda arm under sin resa.

Verklighetens folk i Bosnien nås heller inte av de intrikata påbuden från Nobelkommittén om att separera litterära verk från folkmordsförnekaren som skrev dem. De kommer att ställa frågor till de svenska kungligheterna som inte handlar om miljöteknik. De kommer att vilja höra kategoriska svar om Srebrenica och massakrer på civila Sarajevobor, sådant som Handke ömsom förnekar, ömsom relativiserar, eller skyller på offren.”

Och det var ju inte vad kronprinsessparet hade tänkt sig, när de sa ja till denna resa.

Hovets informationschef Margareta Thorgren har tidigare avböjt att kommentera debatten kring Nobelpristagaren i litteratur och hänvisar till Svenska Akademien. Och där säger man:

– Det är för Peter Handkes litterära förtjänster som vi har gett honom det här priset. Det är en enormt stor författare med ett enormt författarskap bakom sig.

Foto: TT.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: