Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Victorias bakslag inför resan till Bosnien

28 okt, 2019, 18:00 
Kronprinsessan Victoria och kungen
Svenska Akademien är i blåsväder igen - och nu har Victoria och Daniel hamnat mitt i krisen, på grund av sin Bosnienresa nästa vecka.
Annons

På tisdag i nästa vecka inleder kronprinsessan Victoria och prins Daniel sitt tre dagar långa och sedan länge planerade besök i Bosnien och Hercegovina tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin. Detta för att ”stärka det redan goda förhållandet mellan Sverige och Bosnien”.

Men riktigt så enkelt ser det nu inte ut att bli.

Det har ju som bekant blåst upp till storm kring Svenska Akademiens beslut att ge nobelpriset i litteratur till den kontroversielle österrikiske författaren Peter Handke, 76. Detta eftersom han har utryckt sitt stöd för Serbien under Balkankriget på 1990-talet.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

”Vägra dela ut priset, kungen!” krävde tidigare europaparlamentarikern  Jasenko Selimović (L) i förra veckan, och nu har stormvindarna nått fram till kronprinsessparet, som hamnat mitt i hetluften på grund av sin Bosnienresa.

Annons

Den här gången är det Alen Musaefenic, 32, näringspolitisk expert i centerpartiet, som går till attack i en artikel på Expressens kultursida:.

”Kungen är Svenska Akademiens högsta beskyddare och familjen närvarar vid dess högtidssammankomst varje år. Det är därför inte så konstigt om Victoria och Daniel kommer att ses som Akademiens förlängda arm under sin resa.

Verklighetens folk i Bosnien nås heller inte av de intrikata påbuden från Nobelkommittén om att separera litterära verk från folkmordsförnekaren som skrev dem. De kommer att ställa frågor till de svenska kungligheterna som inte handlar om miljöteknik. De kommer att vilja höra kategoriska svar om Srebrenica och massakrer på civila Sarajevobor, sådant som Handke ömsom förnekar, ömsom relativiserar, eller skyller på offren.”

Och det var ju inte vad kronprinsessparet hade tänkt sig, när de sa ja till denna resa.

Hovets informationschef Margareta Thorgren har tidigare avböjt att kommentera debatten kring Nobelpristagaren i litteratur och hänvisar till Svenska Akademien. Och där säger man:

– Det är för Peter Handkes litterära förtjänster som vi har gett honom det här priset. Det är en enormt stor författare med ett enormt författarskap bakom sig.

Foto: TT.

Annons