Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Victorias beslut får Silvia att reagera – går knappt att dölja

20 mar, 2024, 12:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Victorias beslut väcker uppmärksamhet.
Annons

Att Victoria har en stark känsla för rättvisa har knappast gått obemärkt förbi under åren hon aktivt arbetat som kronprinsessa.

SE FILMEN: Här är kronprinsessan Victoria med och skriver historiaBrand logo
SE FILMEN: Här är kronprinsessan Victoria med och skriver historia

Kronprinsessan Victorias utbildningar

Inte nog med att hon redan 2006 började studera på diplomatprogrammet på Utrikesdepartementet, hon vidareutbildade sig senare inom både statsvetenskap och freds-och konfliktkunskap.

Så att hon är utrustad med den kompetens som krävs för att en dag bli en rättvis drottning – det är en sak som är säker.

Kronprinsessan Victoria i Bangladesh

Ett särskilt intresse kronprinsessan har är fredsarbete, och är nära bekant med FN:s arbeten.

Därför är det inte så konstigt att hon gärna tackar ja till resor utomlands, där hon får besöka olika organisationer som arbetar för en mer rättvis värld.

Annons

Just nu befinner hon sig i Bangladesh, i egenskap av ambassadör för FN:s utvecklingsprogram UNDP, där hon besöker ett regnvattenuppsamlingssystem som renar och reserverar 412 000 liter vatten.

Vattnet distribueras sedan till samhällets klimatutsatta kvinnor. Det hela är ett projekt finansierat av både Sverige och UNDP.

Gör drottning Silvia stolt

Känslan för rättvisa har Victoria en naturlig fallenhet för. Det i sig är inte heller särskilt konstigt i och med att hennes mamma, drottning Silvia, även hon brinner för att hjälpa utsatta.

Silvia är exempelvis grundaren till World Childhood Foundation, som arbetar för att säkra barns rätt till en trygg barndom och förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn.

Och att Victoria just nu befinner sig utomlands för att hjälpa utsatta, och därmed går i sin mors fotspår, innebär mer än säkert att hon gör sin mamma Silvia stoltast i världen!

Annons