Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias beslut skapar rubriker – lämnar Haga slott

09 okt, 2022, 09:00 

Nu har det nått utlandet.

Annons
Madeleines tokhyllning • Hon tar över Elizabeths vovvar • Kungens frågodiss – 3 kungliga snackisar från vecka 40Brand logo
Madeleines tokhyllning • Hon tar över Elizabeths vovvar • Kungens frågodiss – 3 kungliga snackisar från vecka 40

Till vardags bor kronprinsessan Victoria tillsammans med sin prins Daniel och barnen prins Oscar och prinsessan Estelle i vackra Haga Slott. På 1550 kvadrat fördelat över 41 rum trivs de bra, och hunden Rio har gott om korridorer att springa av sig i.

Men ibland kallar plikten, och Victoria får packa väskorna och lämna sitt älskade Haga – och det uppmärksammas även utanför landsgränserna!

Prins Daniel får stanna hemma

Denna gång är det Kenya som kallar, och kronprinsessan åker dit på uppdrag av FN. En organisation som ligger henne varmt om hjärtat, Victoria har länge jobbat för FN:s hållbarhetsmål.

Det engagemanget delar hon också med en kunglig kollega – och god vän! Med sig på resan har hon nämligen ingen mindre än Norges kronprins Haakon som är goodwillambassadör för FN:s utvecklingsprogram UNDP.

Annons

Resan kommer ske i slutet av november, och sträcka sig över flera dagar. Tyvärr får Daniel stanna kvar på Haga, och Mette-Marit i Skaugum, men Victoria och Haakon klarar sig utmärkt ändå. Familjerna är ju som bekant goda vänner även privat, så detta måste vara en av de roligare ressällskapen!

Denna spännande resa har nu spridit sig till utlandet, och skrivs om bland annat på den kungliga sajten Royal Central.

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Oscar och prinsessan Estelle på semester med Norges kronprinsessa Mette-Marit, kronprins Haakon och dottern prinsessan Ingrid Alexandra
Familjerna semestrade privat senast i fjol.

Resan stoppades

Denna resa har Victoria säkerligen sett framemot ett tag. Faktum är att hon skulle resa till just Kenya redan 2015, men resan stoppades bara veckan innan.

Detta på grund av att säkerhetsläget helt enkelt var för oklart. Strax innan resan dit skedde en terrorattack mot universitetet i staden Garissa, där minst 148 personer dödades.

– Vi har gjort en säkerhetsbedömning och beslutat att skjuta upp den planerade resan. Det är på grund av den ohyggliga händelsen i Kenya, sa hovets informationschef Margareta Thorgren då enligt Omni.

Senaste gången kronprinsessan besökte landet var 2009, och nu är det alltså äntligen dags igen.

Kronprinsessan Victoria i Kenya
Ett kärt återseende på schemat! Här var kronprinsessan i Kenya 2009 och invigde en skola i Gundua Lakipa North.

Foto: TT

Annons