Victorias bröllopsdiadem inspirerar i Monaco

Kronprinsessan Victoria diadem

Kungliga juveler när de är som bäst! Chaumet-utställningen i Monaco invigdes i juli och är en skatt av makalös konst och historia. Smyckesexpert Kristina af Klinteberg har sett den och berättar här för Svensk Damtidning om paryr som liknar drottning Josefinas kaméer, som ju både Silvia och kronprinsessan Victoria brukar bära.

Många av de kungliga smycken vi fortfarande beundrar mest kommer från Paris under Napoleon-epoken. Det originella och vackra kamédiademet, som vi svenskar ser som familjen Bernadottes främsta bröllopsdiadem, gjordes till Napoleons första hustru, kejsarinnan Joséphine. Det diademet och de tillhörande smyckena är gjorda i guld med äkta, naturliga pärlor och agatkaméer. Smyckena tillskrivs juvelerarfirman Nitot & Fils (numera under namnet Chaumet), ca 1810. Det var kejsarinnan Joséphines barnbarn, vår drottning Josefina, som tog med sig smyckena till Sverige.

Victoria kamediadem

Under sommarens Chaumet-utställning i Monaco, där en sagolik mängd oskattbara juveler visats upp, ställdes ett snarlikt smyckesparyr ut. Igenkänningsfaktorn är stor. Designen är slående lik. Både guldarbetena och pärlornas placering gör att man inte tar fel – det här måste vara samma tid och samma tillverkare.

Och det stämmer precis. Dessa smycken är också från ca 1810 och gjorda av firma Nitot & Fils/Chaumet. I stället för agatkaméer visar medaljongerna kaméer i malakit.

Chaumet

Till vänster i bild ser vi de gröna malakitmedaljongerna.

Till vem gjordes då detta paryr, kan man undra?– Även detta smyckesparyr har tillhört kejsarinnan Joséphine. Det märks att hon har haft ett mycket stort smyckeskrin och att hon gärna använde denna juvelerarfirma, som i dag går under namnet Chaumet, berättar smyckesexperten Kristina af Klinteberg, som var på plats på utställningen.plus_iconRomantiska diademet med skimmer från EgyptenLäs mer

Kristina af Klinteberg

Smyckesexpert Kristina af Klinteberg var på plats i Monaco i somras och berättar för Svensk Damtidning om utställningen.

Kejsarinnan Marie-Louise smyckesbälte

Onyx och mängder av smycken

Natalie Portman

Natalie Portman och Natalia Vodianova vid invigningen av utställningen “Chaumet en Majesté- Joyaux de souveraines depuis 1780” på Grimaldi Forum i Monaco sommaren 2019.

– Kaméen är denna gång i onyx. Bältet har nu kommit tillbaka till den tillverkade firman och finns alltså hos Chaumet på den oerhört fashionabla adressen Place Vendôme i Paris, granne med Hôtel Ritz. De har mängder av smycken, ritningar och modeller i sina egna arkiv. Det är därför de kan göra utställningar som ingen annan! avslutar Kristina af Klinteberg.

Foto Privat, TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: