Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias dolda budskap om Daniels framtid i talet: "Jag vet"

03 feb, 2022, 18:00 
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria sa sanningen i ett personligt tal.

Annons
TV: Daniels utspel efter händelsen i Örebro fångas på film!Brand logo
TV: Daniels utspel efter händelsen i Örebro fångas på film!

Kronprinsessan Victoria höll nyss ett tal där ämnet låg henne varmt om hjärtat. Det föll på vår framtida statschef att inviga det svenska life science-programmet under hälsoveckan vid världsutställningen Expo 2020 i Dubai. Veckan ska ägnas åt globala hälsoutmaningar.

Kronprinsessan Victorias hemliga budskap i talet

Något som Victoria tycker är extra angeläget.

– Jag har sett på plats, både i Sverige och i Förenade Arabemiraten, hur svensk forskning och innovation kan bidra till bättre hälsa för oss alla. Och precis som alla av er så vet jag av erfarenhet vad bra sjukvård kan betyda. Jag vet att det kan betyda hur mycket som helst, säger Victoria.

Annons

Det är inte svårt att gissa sig till vad Victoria refererar till sina egna erfarenheter. Utan riktigt bra sjukvård hade hennes liv sett annorlunda ut. Hennes make fann sig i ett läge då hans framtid var helt beroende av skickliga sjuksköterskor och läkare.

För prins Daniel var 2009 något av ett ödesår. Det var då han genomgick en njurtransplantation för att få bukt med en sjukdom som han levt med sedan födseln.

"Det absolut bästa jag gjort i hela mitt liv"

Pappa Olle Westling donerade njuren som räddade Daniel. Om detta berättade Olle när han gästade Njurmedicinskt Vårmöte i Gävle.

– Det är absolut det bästa jag gjort i hela mitt liv, sa Olle enligt tidningen Dialasen

Senaste gången Daniel själv uppmärksammade detta var i mars 2021, på World Kidney Day. Då höll prinsen ett tal som sändes ut via kungahusets officiella Instagram-konto.

– Jag hade tur. Min njursjukdom upptäcktes i tid och efter en tid i dialys jag fick en ny njure, donerad av min pappa. Men alla är inte lika lyckligt lottade, sa Daniel då.

– Jag vill i dag sända en särskild tanke till alla som lever med njursjukdomar, till alla de som väntar och kämpar, och till de som väntade förgäves.

Annons