Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias ensamresa utan Daniel och barnen – nu lämnar hon Haga

08 jun, 2023, 11:30 
AvMinna Sarpaneva
Närbild på kronprinsessan Victoria vid sidan om en bild på prinssessan Estelle, prins Daniel och prins Oscar
Kronprinsessan Victoria reser utan familjen.
Nu får prins Daniel och barnen klara sig utan kronprinsessan Victoria.
Annons
Titta in på Haga slott – så bor Victoria & Daniel!Brand logo
Titta in på Haga slott – så bor Victoria & Daniel!

I början av veckan fick vi ta del av en hel del härliga bilder på kronprinsessfamiljen när de firade Sveriges nationaldag på Stockholms slott.

Men nu lämnar kronprinsessan Victoria prins Daniel och barnen, prinsessan Estelle och prins Oscar, åtminstone ett litet tag. Hon ska nämligen ut på uppdrag på egen hand.

Kronprinsessan Victorias intresse för klimatfrågor

Vår blivande drottning brinner för djur, natur och miljöfrågor, och hennes engagemang har ökat under åren. Hon närvarat vid flera olika statsbesök där man har lyft frågor gällande miljö och hållbarhet och mellan 2016 och 2019 var kronprinsessan Victoria ambassadör för FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Kronprinsessan är särskilt mån om världshaven och hur klimatkrisen påverkar livet för de arter som lever under vattenytan. Så sent som i juni förra året närvarade hon vid en FN-konferens i Lissabon där fokus låg på krisen för världens hav. Hon verkar även ha fört vidare intresset till prinsessan Estelle, i slutet av maj var nämligen mor och dotter ute och plockade skräp i Mälaren för att uppmärksamma Världshavsdagen. Så fint att lillprinsessan tar efter mamma Victoria!

Annons

Kronprinsessans nya uppdrag

Det kommer kanske inte som en större chock att kronprinsessan Victoria gör ett djupdyk ner i havsfrågor även i sitt nyaste uppdrag.

Kronprinsessan verkar i rollen som högsta beskyddare för djurparken Nordens Ark och under dagen kommer Victoria att delta vid ett seminarie med fokus på hoten mot världens sköldpaddor, som hålls i parken. I samband med seminariet har Kronprinsessan även fått det högtidliga uppdraget att inviga djurparkens nybyggda SköldpaddsArk.

"SköldpaddsArken är ett unikt avelscenter med fokus på stora sköldpaddor som helt eller delvis lever i vatten. Här får några av Sydostasiens mest utsatta arter en fristad och kan fortplanta sig för framtida utsättningar," skriver Nordens Ark på sin hemsida.

Vilket ärofyllt och viktigt uppdrag!

Annons