Victorias fina gest vid kyrkogården

kronprinsessan victoria kungliga kyrkogården

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel bor nära den Kungliga begravningsplatsen. Under allahelgonahelgen hedrade de sina släktingar genom att tända ljus vid gravarna.

Allahelgonahelgen kom och gick. En högtid som betyder otroligt mycket för alla dem vars släktingar inte längre finns ibland oss. Under helgen är det tradition att besöka sina släktingars gravar och att hedra deras minne genom att tända ett ljus eller smycka deras gravar med olika blomsterarrangemang.

Den här traditionen finns även i vår svenska kungafamilj.

Kungligheterna tände ett ljus på kyrkogården

Många av de kungliga släktingarna vilar på den Kungliga begravningsplatsen i Hagaparken. Victoria och Daniel, som bor nära, besöker gravarna då och då men de tycker förstås att det är extra viktigt att tända ett ljus under en sådan här helg.

– Det är en fin tradition att man tänder ett ljus på kyrkogårdar en sådan här helg. Det tänker även kungafamiljen på och vill uppmärksamma, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Under helgen publicerade hovet nya bilder på den Kungliga begravningsplatsen. Tagna av hovfotografen Sara Friberg. Höstiga bilder med allrisgirlanger, kransar och granris.

kyrkogarden

Korset bakom arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibyllas grav formgavs av arkitekten Ferdinand Boberg, skriver hovet på sin hemsida.

Så här skriver hovet själva om platsen, som betyder så mycket för hela kungafamiljen:

Alla helgons dag är en högtid som ingått i det svenska kyrkoåret sedan medeltiden.

Den Kungliga begravningsplatsen på ön Karlsborg i Brunnsviken i Haga anlades på initiativ av Kungens farmor, kronprinsessan Margareta (1882-1920). Kronprinsessan, som var född i England och hade ett stort intresse för trädgårdskonst, önskade uttryckligen att begravas i naturen istället för i Riddarholmskyrkan.

Sedan 1920-talet har därför, med några undantag, alla medlemmar av Kungafamiljen fått sitt sista vilorum i Hagaparken. Kungliga begravningsplatsen är öppen för allmänheten under sommarmånadernas torsdagar.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: