Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias fina hälsning till studenterna: "Det här har du med dig ut i livet"

04 jun, 2020, 09:18 
Victoria var själv en överlycklig studentfirare.
Studenten 2020 blir annorlunda jämfört med tidigare firanden.Nu har kronprinsessan Victoria något att säga om saken.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 22?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 22?

Kronprinsessan Victoria tog själv studenten 1996. Det var vår, solen sken och vår framtida regent kunde klappa sig själv på axeln när hon lämnade Enskilda gymnasiet för sista gången (med finfina 4,8 i snittbetyg).

Men för 2020 års studenter är det inte lika glatt. Coronaviruset och dess härjningar innebär att det vanligtvis vilda studentfirandet får utebli. Det blir inga studentflak, inga stora studentmottagningar.

Kronprinsessan Victoria hälsar till alla som tar studenten

Victoria var själv en överlycklig studentfirare.
Victoria var själv en överlycklig studentfirare.

Men kanske kan alla studenter finna en tröst i en personlig hälsning från vår kronprinsessa. Victoria har skrivit ett brev riktat till att svenska ungdomar som tar studenten i år. Det är ett hoppfullt budskap, som ändå inte väjer för den bistra sanningen.

Annons

Här följer brevet i dess helhet!

Till dig som denna vår avslutar dina gymnasiestudier Å hela Kungafamiljens vägnar vill jag varmt gratulera dig till att nu ha tagit studenten. Det har varit en speciell vår i år. Den sista terminen på gymnasiet har inte blivit riktigt så som du, din familj och dina vänner sett framför er. Covid-19-pandemin har påverkat oss alla och kommer sannolikt att fortsätta göra det en tid framöver.

Trots dessa omständigheter har du nu passerat en viktig milstolpe i livet. ”Sjung om studentens lyckliga dag, låtom oss fröjdas i ungdomens vår! Än klappar hjärtat med friska slag, och den ljusnande framtid är vår.” Så lyder Studentsången, som tonsattes av min farfars farfars farbror prins Gustav och som i mer än 150 år har sjungits av ungdomar på väg ut i vuxenlivet. Jag hoppas att du kan ta fasta på de raderna och se ljust på det som ligger framför dig.

Allt det du har lärt dig under din skolgång har du nu med dig ut i livet och det ligger till grund för din framtid. Med detta vill jag önska dig all lycka och välgång i den ljusnande framtid – som är din!

Annons