Victorias gest när hon missade Ari Behns begravning

Kronprinsessparets monogram pryder det blågula bandet.
Kronprinsessan Victoria missar Ari Behns begravning – men hon valde ändå att hedra hans minne på sitt sätt. På kyrkogolvet ligger en vacker krans med kronprinsessparets monogram.
Annons

Det var en självklarhet för prinsessan Victoria att närvara vid Ari Behns begravning.

Hon lade genast om sina planer då hon fick höra den tragiska nyheten att vännen Märtha Louises exmake hade gått bort. Men sedan var olyckan framme.

Annons

Estelle bröt benet under en skidresa i alperna och Victoria tvingades acceptera att hon inte skulle kunna vara på plats och stötta Märtha Louise.

Annons

Men Victoria hittade ändå ett sätt att sträcka ut en hand till vännen – genom att skicka en fin blomsterkrans.

Kransen från kronprinsessan och prins Daniel ligger i mittgången i Oslo domkyrka. Det är fina ljusa rosor med gula och blåa band. Längs ner på det blåa bandet syns kronprinsessparets monogram.

Kronprinsessan har skickat en blomsterkrans till Oslo domkyrka.
Kronprinsessparet har skickat en blomsterkrans till Oslo domkyrka.

Kransen är en av mer än två dussin som sörjande medmänniskor lagt ut i kyrkan. Andra som skickat kransar är Norges regering, det norska kungaparet, det norska kronprinsessparet, och Ari Behns förlag.

Annons

Prins Daniel på plats

Även om Victoria inte kan närvara, kommer prins Daniel att vara på plats. Från norska kungahuset kommer Märtha Louise, kungen och drottningen, samt kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit och prinsessan Astrid.

Många norska profiler och toppolitiker kommer vara på plats – bland annat statsministern Erna Solberg och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Kronprinsessparets monogram pryder det blågula bandet.
Kronprinsessparets monogram pryder det blågula bandet.
Haakon och Mette-Marits krans.
Haakon och Mette-Marits krans.
Annons
Norska kungaparets krans.
Norska kungaparets krans.

Ceremonin i domkyrkan kommer innehålla psalmer, böner och minnesord från Ari Behns familjemedlemmar.

Många från allmänheten vill också uppmärksamma Ari Behn på plats i kyrkan. Oslo domkyrka har plats för 900 personer och väntas fyllas till bredden. På fredagsmorgonen ringlade köer utanför kyrkan.

En av de som är på plats är Frode Eriksen, som säger till Svensk Damtidnings reporter på plats:

– Det är så tragiskt detta med Ari, det känns som han fortfarande var en del av kungafamiljen och jag vill gärna hedra hans minne.

Annons

Oslos biskop Kari Veiteberg kommer hålla i begravningen.

Anton Nilsson

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

21 kommentarer till “Victorias gest när hon missade Ari Behns begravning”

 1. Elin skriver: 3 januari, 2020

  Blomkrans hade svenska hovet förärat begravningen med i vilket fall. Tycker det är ett oerhört märkligt beslut av Victoria att dra tillbaka sin medverkan. Som blivande statschef och som vän till Märtha o Haakon borde hon vara där. Av vad jag har läst är det flera dagar sedan Estelle bröt benet och en halv dags frånvaro från mamma borde vara OK. Tycker detta sänder konstiga signaler kring att svenska o norska kungafamiljerna skulle vara sååå nära. Att informationschef Margareta sedan “beskyller” Ari Behns familj för att planera begravningen med för kort varsel är bara osmakligt.

  Det är en far till 3 barn som gått bort, en far med en uppenbarlig dödsorsak där ingen utredning eller obduktion behöver genomföras. Att begravningen blir så kort efter dödsfall är med största sannolikhet för att hjälpa hans flickor i deras bearbetning, ingen mår bra av att ha en nära anhörig i flera veckor/månader i bårhus.

  Nä, det här var ett riktigt lågvattenmärke från hovets sida.


  1. charlotte skriver: 3 januari, 2020

   Varför klagar du inte på Danmarks kungafamilj? Ingen kom därifrån och man skyllde på “Nytårskuren”. Det var ganska dåligt. Att Daniel kommer från Sverige är rätt social kod och passande.


  2. Ritva skriver: 3 januari, 2020

   På en halvdag åker man inte fram och tillbaka mellan Stockholm och Oslo! I flera europeiska länder är begravningen mellan 3-5 dagar efter dödsfallet. Blivande statschef…?!? Det handlade inte om en “statsbegravning” och nog borde det vara förståeligt att Kronprinsessan valde att stanna hemma med sin skadade dotter, för prins Daniel var ju i alla fall på plats. Förresten, de enda “lågvattenmärkena” är (om några) din, Elin och Josefins kommentarer…


  3. josefin skriver: 3 januari, 2020

   Elin, hàller med Dig till 100%.
   Som jag skrivit i annat inläggsà undrar jag faktiskt hur mycket de sv kungafamiljsmedlemmarna bryr sig om alls – jag tror de delegerar till personal, som gör formellt rätt (inte fel) o sà fàr det vara bra med det. Alternativt sà är alla dessa artiklar om nära vänskap bara fabler, utan förankring i verkligheten.


  4. Beata skriver: 3 januari, 2020

   Håller med Elin! Har funderat över samma sak. Om nu Victoria och Märtha Louise var så nära vänner, varför fanns hon inte på plats? Estelle hade säkert klarat sig bra några timmar utan mamma, det fanns väl andra som kunde ha varit med henne under tiden.
   Detta med Ari Behn är så tragiskt så man väntade sig att Victoria verkligen hade varit på plats och gett sitt stöd! Om inte annat så för faderlösa flickornas skull!


 2. ancibergfeldt skriver: 3 januari, 2020

  Vackra kransar! Dom är skapade
  Till en fin man, fin författare/
  Konstnär Samt till en kärleksfull
  Pappa.


 3. josefin skriver: 3 januari, 2020

  Jamentänk sà personligt att trycka dit sitt monogram som stöttning. Gàng pà gàng sà visar den sv kungafamiljen att de delegerar allt till personal, o personalen kör pà det formella. En vän kanske skulle skrivit under med namn snarare än med tryckt monogram.


  1. Ritva skriver: 3 januari, 2020

   Kronprinsparet har säkert skickat ett helt personligt “deltagande” i den svåra sorgen till prinsessan Märtha Louise & hennes familj; på kransar som man beställer, är namnen alltid tryckta


  2. Midnattsol skriver: 3 januari, 2020

   Ja, man ser skillnaden tydligt när man ser Harald och Sonjas samt Haakon och Mette-Marits blomsterkransar. Inga svulstiga monogram, utan bara förnamn. De sörjer som privatpersoner, inte som kungliga. I all enkelhet, precis som de var för Ari.. Hade Victoria varit nära M-L, hade hon naturligtvis åkt. Estelle är inte dödssjuk…


  3. Elin skriver: 3 januari, 2020

   Jag håller med josefin, ett monogram passar bra till en statsbegravning men det här är ju faktiskt en “vanlig” begravning för en civil person. Det skulle stått Victoria och Daniel.


  4. Anna skriver: 4 januari, 2020

   Håller med dig Josefine!


 4. ellinor blomquist skriver: 3 januari, 2020

  Pappa Daniel kunde stannat hemma och Victoria åkt ntill begravningen. Estelle hade säkert foíxat en dag med pappa.


 5. Gilla skriver: 3 januari, 2020

  Elin: Tack .


 6. Royalist javisst skriver: 3 januari, 2020

  Helt ok med en krans plus att prins Daniel deltog personligen.
  Varför skulle inte prins Daniel kunna representera kronprinsessparet själv?!
  All respekt men vilken storslagen begravning! Den avlidne var inte medlem av varken kungahus eller kungafamilj.
  Egendomligt med direktsändning av begravningen. (De var skilda.)


 7. ancibergfeldt skriver: 3 januari, 2020

  Elin du har så rätt!


 8. Elisabeth G skriver: 4 januari, 2020

  Kronprinsessan Victoria och prins Daniel – svenska kungahuset – var inte i nära familj med Ari Behn.
  Det verkar vara de nära som använde vitt enkelt band med sina namn. Något som är förbehållet de allra närmaste.
  Ord kändes nog överflödiga och tomma. Inte konstigt, en oerhört svår och sorglig situation. 🥀

  Jag anar att Victoria, liksom vårt kungapar, markerade med sitt monogram. Att det betyder att de kungligt hedrar Ari.

  Ett sigill från dem själva betyder mer än en lat “stämpel” i den kungliga världen. Och de låter inte bli att markera så bara för att han är f.d. kungligt ingift. De markerade att han räknades.🌹

  Fint gjort!


  1. charlotte skriver: 7 januari, 2020

   Elisabeth G,
   Bra skrivet! Det kungliga monogrammet var en markering från svenska Kungaparet också. Här är stor okunnighet om vad som gäller.


 9. Annica skriver: 4 januari, 2020

  Ja, det gjorde Sonja och Harald. Det är mera värme i den norska familjen.


 10. Liat skriver: 5 januari, 2020

  Otroligt att det återigen ska kritiseras hur den svenska kungafamiljen gör. Fruktansvärt tragiskt att Ari tog sitt liv, men eftersom han och Märta var skilda så är det väl inte så konstigt att de gjorde så här. Såg ni någon från den danska kungafamiljen där eller ev någon krans? Frederik var ju bestman till Haakon när han gifte sig, och det står ju ofta i artiklar hur otroligt nära den danska och den norska familjerna står varandra. Vad jag kunde se så var det väl bara det svenska och det nederländska kungahusen som var representerade.


  1. josefin skriver: 7 januari, 2020

   Liat, grejen är den att det skrivs o sägs att KP V är nára bekant (tom vän, kanske) med Märtha Louise. Dà tycker man helt enkelt att den nära bekanta skulle närvara pà begravningen. Det har inget med Hakon att göra.
   Estelles brutna ben var gipsat o säkert kunde pappa Daniel ta hand om sin dotter medan mamma Viktoria var pà en begravning och “stöttade sin vän”. Det är en fràga om att hitta lösningar….


 11. Eva M skriver: 5 januari, 2020

  Detta har säkert diskuterats mellan familjerna.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar