Victorias gest när hon missade Ari Behns begravning

Kronprinsessparets monogram pryder det blågula bandet.

Kronprinsessan Victoria missar Ari Behns begravning – men hon valde ändå att hedra hans minne på sitt sätt. På kyrkogolvet ligger en vacker krans med kronprinsessparets monogram.

Det var en självklarhet för prinsessan Victoria att närvara vid Ari Behns begravning.

Hon lade genast om sina planer då hon fick höra den tragiska nyheten att vännen Märtha Louises exmake hade gått bort. Men sedan var olyckan framme.

Estelle bröt benet under en skidresa i alperna och Victoria tvingades acceptera att hon inte skulle kunna vara på plats och stötta Märtha Louise.

Men Victoria hittade ändå ett sätt att sträcka ut en hand till vännen – genom att skicka en fin blomsterkrans.

Kransen från kronprinsessan och prins Daniel ligger i mittgången i Oslo domkyrka. Det är fina ljusa rosor med gula och blåa band. Längs ner på det blåa bandet syns kronprinsessparets monogram.

Kronprinsessan har skickat en blomsterkrans till Oslo domkyrka.

Kronprinsessparet har skickat en blomsterkrans till Oslo domkyrka.

Kransen är en av mer än två dussin som sörjande medmänniskor lagt ut i kyrkan. Andra som skickat kransar är Norges regering, det norska kungaparet, det norska kronprinsessparet, och Ari Behns förlag.

Prins Daniel på plats

Även om Victoria inte kan närvara, kommer prins Daniel att vara på plats. Från norska kungahuset kommer Märtha Louise, kungen och drottningen, samt kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit och prinsessan Astrid.

Många norska profiler och toppolitiker kommer vara på plats – bland annat statsministern Erna Solberg och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Kronprinsessparets monogram pryder det blågula bandet.

Kronprinsessparets monogram pryder det blågula bandet.

Haakon och Mette-Marits krans.

Haakon och Mette-Marits krans.

Norska kungaparets krans.

Norska kungaparets krans.

Ceremonin i domkyrkan kommer innehålla psalmer, böner och minnesord från Ari Behns familjemedlemmar.

Många från allmänheten vill också uppmärksamma Ari Behn på plats i kyrkan. Oslo domkyrka har plats för 900 personer och väntas fyllas till bredden. På fredagsmorgonen ringlade köer utanför kyrkan.

En av de som är på plats är Frode Eriksen, som säger till Svensk Damtidnings reporter på plats:

– Det är så tragiskt detta med Ari, det känns som han fortfarande var en del av kungafamiljen och jag vill gärna hedra hans minne.

Oslos biskop Kari Veiteberg kommer hålla i begravningen.

Anton Nilsson

Foto: TT