Victorias gravidbeslut – ignorerade Daniels önskemål

Victorias gravidbeslut – ignorerade Daniels önskemål
När kronprinsessan Victoria blev gravid för första gången visade hon inga tendenser till att sakta ner – in i det sista.
Annons

I augusti för nio år sedan kom beskedet så många hade väntat på och längtat efter, kronprinsessan Victoria var gravid med sitt första barn och hela Sverige jublade! Några månader senare föddes prinsessan Estelle som den första av den nya generationens kungligheter. Efter det har graviditetsbeskeden kommit på löpande band, och numera finns det sju små prinsar och prinsessor som kungen och drottningen kan skämma bort.

Annons

Men Victoria var först, och det var en tuff tid som väntade för kronprinsessan. Redan vid det första pressmeddelandet konstaterade hovet att det inte skulle bli någon rast eller ro för Victoria, och alla hennes uppdrag skulle fortsätta som vanligt.

Annons

Estelle var beräknad till slutet av februari, vilket senare skulle visa sig stämma utmärkt med verkligheten. den 23 februari 2012 föddes den lilla prinsessan, och det var först då som Victoria valde att sakta in något.

Victoria valde att arbeta in i det sista

I boken Victoria – prinsessa och mamma av Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall beskrivs den här perioden i kronprinsessans liv.

Annons

– Victoria och Daniel var helt säkra på att de skulle bli föräldrar i slutet av februari. Även Daniel tyckte att Victoria gott kunde dra ner på sitt arbetsschema inför nedkomsten, men det var inte alls vad hon hade tänkt sig. I samråd med sin hovstab lade Victoria in arbetspunkter så nära inpå den beräknade födseln som nästan en vecka. Hon bestämde att den 21 februari skulle vara hennes sista officiella dag på slottet. Det var alldeles lagom med tid att varva ner. För henne var det fullständigt uteslutet med någon längre ledighet inför förlossningen. Victoria visste att hon då skulle bli rastlös, och ingen skulle vara betjänt av det, skriver Johan.

Victoria hälsar på Finlands dåvarande president Tarja Halonen vid en lunch på slottet, två dagar (!) innan Estelle föddes!

Det är sannerligen imponerande att de lyckades pricka in schemat med endast två dagars marginal till födseln, men vi är ändå säkra på att om Victoria inte hade mått bra under tiden hade hon saktat in trots allt. Men det visar på vilken handlingskraftig och plikttrogen kronprinsessa vi har här i Sverige!

Foto: TT

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

7 kommentarer till “Victorias gravidbeslut – ignorerade Daniels önskemål”

 1. Minica skriver: 1 augusti, 2020

  Gammal skåpmat. Har ni ingenting nytt att komma med.


 2. josefin skriver: 1 augusti, 2020

  Tvà funderingar: 1. aktiviteterna/schemat ár ju inte direkt intensivt fr början sà om man saktar ner blir det ju stiltje. 2. det är vál inget ovanligt att man arbetar under hela sin graviditet om allt gàr som det ska


 3. Magnus skriver: 1 augusti, 2020

  Att läsa svensk damtidning påminner lite om att läsa kommunisttidens propaganda. Det är ingen hejd på hur fantastiska kungafamiljen är. Nästan övernaturligt fina och goda men så lever dom ju också i en fantasivärld. Befria Victoria och dom andra från blodsmystik och all annan galenskap.

  Republik nu!!!


  1. Anna skriver: 3 augusti, 2020

   Magnus,
   Jag kan bara hålla med, det hela blir mer och mer absurt.
   Jag fattar inte att någon anno 2020 kan försvara ett system som bygger på att man ärver en titel och ett ämbete som i sin tur innebär att människor förväntas fjäska för en och särbehandla en vart man än kommer. Man kan vara hur dum eller olämplig för uppgiften som helst, det spelar ingen roll då kungafamiljen står utanför all insyn och granskning. Så fort några frågor upplevs som obekväma heter det “Inga kommentarer”. Och jag har fortfarande inte sett några övertygande uppgifter om att deras representation skulle öka svensk export och gynna relationerna med andra länder.


 4. Catrin skriver: 1 augusti, 2020

  Skärpning SvD! Graviditet är ingen sjukdom, och de flesta kvinnor arbetar fram till förlossningen eller näst intill. Då talar vi om kvinnor som inte har personal som sköter tvätt, städning, handling, matlagning, schemaläggning och transporter – eller barnflicka som tar hand om befintliga barn. Varför är det så fantastiskt att V kunde hälsa på Finlands president två dagar innan E föddes? Det enda V behövde göra var ju att gå dit, allt hade ordnats i kulisserna av hovfolket.


 5. Minna skriver: 3 augusti, 2020

  Anna,stämmer 100%.Jag är glad att bo i Finland.Vi har president som vi väljer.Det kallas demokrati


 6. Anna skriver: 4 augusti, 2020

  Madeleine “arbetade” också under graviditet nr 2…hon gick på storebrors bröllop två dagar före förlossningen…och var t o m 2 cm öppen enligt uppgifter i tidningen Mama som återgivits här…det kan väl vara värt en hyllningsartikel?!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar