Victorias gravidbeslut – ignorerade Daniels önskemål

Victorias gravidbeslut – ignorerade Daniels önskemål

När kronprinsessan Victoria blev gravid för första gången visade hon inga tendenser till att sakta ner – in i det sista.
Estelle och Oscar busar loss på Solliden!
Slå på ljud

I augusti för nio år sedan kom beskedet så många hade väntat på och längtat efter, kronprinsessan Victoria var gravid med sitt första barn och hela Sverige jublade! Några månader senare föddes prinsessan Estelle som den första av den nya generationens kungligheter. Efter det har graviditetsbeskeden kommit på löpande band, och numera finns det sju små prinsar och prinsessor som kungen och drottningen kan skämma bort.

Men Victoria var först, och det var en tuff tid som väntade för kronprinsessan. Redan vid det första pressmeddelandet konstaterade hovet att det inte skulle bli någon rast eller ro för Victoria, och alla hennes uppdrag skulle fortsätta som vanligt.

Estelle var beräknad till slutet av februari, vilket senare skulle visa sig stämma utmärkt med verkligheten. den 23 februari 2012 föddes den lilla prinsessan, och det var först då som Victoria valde att sakta in något.

Victoria valde att arbeta in i det sista

I boken Victoria – prinsessa och mamma av Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall beskrivs den här perioden i kronprinsessans liv.

– Victoria och Daniel var helt säkra på att de skulle bli föräldrar i slutet av februari. Även Daniel tyckte att Victoria gott kunde dra ner på sitt arbetsschema inför nedkomsten, men det var inte alls vad hon hade tänkt sig. I samråd med sin hovstab lade Victoria in arbetspunkter så nära inpå den beräknade födseln som nästan en vecka. Hon bestämde att den 21 februari skulle vara hennes sista officiella dag på slottet. Det var alldeles lagom med tid att varva ner. För henne var det fullständigt uteslutet med någon längre ledighet inför förlossningen. Victoria visste att hon då skulle bli rastlös, och ingen skulle vara betjänt av det, skriver Johan.

Victoria hälsar på Finlands dåvarande president Tarja Halonen vid en lunch på slottet, två dagar (!) innan Estelle föddes!

Det är sannerligen imponerande att de lyckades pricka in schemat med endast två dagars marginal till födseln, men vi är ändå säkra på att om Victoria inte hade mått bra under tiden hade hon saktat in trots allt. Men det visar på vilken handlingskraftig och plikttrogen kronprinsessa vi har här i Sverige!

Foto: TT