Victorias gudbarn blir näbbar på bröllopet

Victoria och Daniel

Det är många som hoppas få en förfrågan! Victoria har ju 12 gudbarn... Men vilka kommer hon att välja som brudnäbbar? Det kan lika gärna bli vännernas sötnosar som de kungliga barnen som drar vinstlotten!

 

Victorias och Daniels bröllop nästa sommar väcker jubel och lycka även i våra grannländers kungahus. Både danska och norska kungafamiljen står kronprinsessan mycket nära och Victoria är dessutom gudmor till både norska prinsessan Ingrid Alexandra och danske prins Christian.

Norsk press har redan nu höga förväntningar om att lilla Ingrid Alexandra ska få vara en av brudnäbbarna när Victoria och Daniel kliver in i Storkyrkan den 19 juni 2010. Av tradition brukar alltid något gudbarn vara näbb när kungligheter gifter sig.

Kungen och drottningen hade sex brudnäbbar

Prins Christian kommer att vara snudd på fem år nästa sommar och skulle också kunna tänkas vara en del i brudnäbbet. Kronprinsessan är gudmor till tolv barn, fem av dem är prinsar och prinsessor och åtta är barn till Victorias nära vänner. Det är även möjligt att något av barnen till kronprinsessans vänner får äran att vara med i följet.

När kungen och drottningen gifte sig 1976 hade de sex barn i sitt näbb. Tärna var drottningens brorsdotter Carmita Sommerlath, dotter till Ralf Sommerlath.

Här är alla som hoppas att få en förfrågan, Victorias tolv gudbarn: Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge, prins Christian av Danmark,

prinsessan Eléonore av Belgien, prins Constantine Alexios av Grekland, prinsessan Catharina-Amalia av Holland

Leopold Sommerlath, Diana Engsäll, Ian de Geer, Madeleine von Dincklage, Vivien Sommerlath, Giulia Sommerlath

och Isabella Chloé Nilsson. Dessutom har ju Daniel ett par telningar på sin sida, som gärna skulle vilja göra debut i kungligt sammanhang. Det kanske blir trångt därframme i kyrkan!

Av Jenny Alexandersson

Foto: IBL