Victorias hemliga klubb – här är detaljerna!

Kronprinsessan Victoria är välbevakad – men hon har fortfarande hemligheter!En av dessa är klubben Inget.

Kronprinsessan Victoria hade det inte lätt med läsningen i tonåren. Dyslexin innebar att det njutbara i upplevelsen hämmades av prestationsångest och svårigheter med språket.

Men som 43-åring har kronprinsessan utvecklats till en flitig läsare. Detta berättar hon mer om i en intervju med litteraturmagasinet Vi Läser.

– Jag tror att när man läser, oavsett om man läser en fysisk bok eller lyssnar, så skapar man ett slags eget rum. På det sättet tror jag att litteraturen kan vara en frizon, säger Victoria i intervjun. 

Kronprinsessan Victoria om sin barndom

Victoria har nog läst mycket för Estelle!

Victoria har nog läst mycket för Estelle!

I barndomen fick Victoria ta del av litteraturen genom att andra läste för henne. En favorit var den legendariske svenske barnboksförfattaren Lennart Hellsing.

– Jag hade en barnflicka som läste mycket Hellsing för mig. Böcker spelade en stor roll för mig under min uppväxt. Det var en blandning av mammas muntliga berättelser från Brasilien och barnböcker. Mycket svenskt men också en del tyskt, som Struwwelpeter, en bok om uppfostran, rakt av, berättar Victoria. 

Berättar om hemliga klubben

Struwwelpeter heter “Pelle Snusk” på svenska och skrevs på 1800-talet av författaren och psykiatern Heinrich Hoffmann, kan tilläggas.

I intervjun avslöjas också något spännande ur Victorias privatliv. Det visar sig att hon har en bokklubb, med det pikanta namnet “Inget”. Victoria berättar inte vilka som är med i klubben, men det framgår att de träffas regelbundet.

– Vår bokcirkel ska läsa ”En stund är vi vackra på jorden” av Ocean Vuong, vilket jag ser mycket fram emot. Men mest av allt ser jag fram emot att läsa för mina barn, att få läsa och upptäcka nya världar tillsammans med dem, säger Victoria i intervjun.