Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias hemliga samtal med Frederik – bakom ryggen på kungen: "Är väldigt nära"

08 maj, 2024, 04:00 
Kung Frederik, kronprinsessan Victoria och kungen
Kronprinsessan Victoria och kung Frederik har en speciell relation.
Annons

Det danska kungabesöket är den stora snackisen i huvudstaden just nu. Kung Frederik och drottning Mary anlände i kungaskeppet Dannebrog och välkomnades i hamnen av kungen och drottning Silvia.

Det är första gången sedan 1985 som det danska kungahuset gör ett officiellt statsbesök i Sverige. Men enligt vår chefredaktör Johan T Lindwall finns det en förklaring till detta.

Vilka klänningar! Vilka juveler! Se kungligheternas magiska outfits på danska festenBrand logo
Vilka klänningar! Vilka juveler! Se kungligheternas magiska outfits på danska festen

Victorias nära relation med kung Frederik

Johan T var med i Studio Ett i P1 för att prata om besöket.

Annons
Kung Frederik, kronprinsessan Victoria och kungen
Det finns ett speciellt band mellan Frederik och Victoria.TT

– Vi får inte glömma de nära relationerna mellan det svenska och det danska kungahuset. De är här väldigt ofta utan att vi vet om det. Så de här officiella besöken behövs inte för att stärka banden. Det här är mest symboliskt, säger Johan T.

Drottning Margrethe och vår kung står varandra nära, men enligt Johan T är nästa generation ännu tajtare sammansvetsade.

– Det är en helt ny era som startar, där de båda kungahuset kommer att varandra ännu närmare. Victoria och Frederik står varandra väldigt nära. 2009 när prins Daniel blev akut njuropererad var Victoria på en polarresa på Grönland med Frederik och då berättade Frederik att han hade varit ett viktigt stöd. De har SMS-kontakt hela tiden. De hjälper varandra, säger Johan T.

Annons

"Det är hundraprocentig sant"

Många blir nog förvånade över att kontakten mellan kungligheterna är så pass tajt. Men när Johan T gästade Lotta Bromé i Mix Megapol bedyrade han att uppgifterna stämmer.

– Det är hundraprocentigt sant att det finns både WhatsApp-trådar och sms-trådar. De sms:ar varandra hela tiden om olika saker. De är inte bara kungligheter utan även väldigt nära vänner, säger Johan.

Annons