Victorias lyxköp väcker ilska – så mycket kostade den!

victoria daniel lyxresa
Kronprinsessan Victoria investerade en stor summa på ett stycke lyx. Nu har köpet väckt starka reaktioner.
Annons

Kronprinsessan Victoria tog i rejält när Haga slott skulle byggas om. Statens fastighetsverk fick i uppdrag att genomföra en totalrenovering av den anrika byggnaden – utanpå och inuti.

Totalnotan hamnade på 46 miljoner kronor. Alla åtgärder var inte av en kosmetisk natur, utan gjordes för att huset skulle leva upp till en modern standard. Men det fanns också inslag av lyx.

Annons

Kronprinsessan Victoria – lyxköpet som väcker ilska

kronprinsessan victoria tvingades vädja
Victoria och Daniel sägs vara jättenöjda med renoveringen.
Annons

Till den kategorin kan man sortera in tapeterna som prinsessan Madeleine var med och valde åt sin storasyster.  De köptes från leverantören Björklund & Wingqvist för 40 000 kronor.

I köken hittar vi en annan dyrgrip: en AGA-spis värd 105 000 kronor. Det är samma sorts spis som den brittiska kungafamiljen använder sig av i sina boningar.

– AGA-spisen signalerar kunskap, rikedom och flärd. Allt i ett, har Benny Berntsson, representant för AGA i Sverige, sagt till Expressen om modellen.

Totalvärdet på köket i Haga slott, som installerades av företaget Kvänum, har uppmätts till över en miljon kronor. Något som sticker i ögonen hos vissa.

 

Annons

“Chockerande!”

Stockholms-falangen av Republikanska föreningen har också blivit varse om prislappen på spisen. Deras reaktion talar för sig själv.

“Chockerande! En spis för 105 000 kronor!? Monarkin är en kostnad både för demokratin och för statsbudgeten. Vi vill leva i en republik där alla medborgare har lika värde!”, skriver föreningen.

Republikanska föreningen har varit flitiga med sin kritik av just Victoria i år. Så här skrev föreningen när det stod klart att kronprinsessan skulle hålla inledningstalet under Pride-festivalen:

“Stockholm Pride verkar uppskatta att personer från kungahuset visar sympati och Victoria Bernadottes engagemang är säkert äkta. Dock är det tyvärr så att Stockholm Pride låter sig naivt utnyttjas till pinkwashing av monarkin, ett statsskick som står i motsats till alla medborgares lika värde oavsett läggning.”

Annons

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

34 kommentarer till “Victorias lyxköp väcker ilska – så mycket kostade den!”

 1. Lotta skriver: 23 augusti, 2020

  Hur kan det väcka ilska nu, det hände för mer än tio år sedan. Nyhetstorka.


 2. Birthe Vejrum skriver: 23 augusti, 2020

  Jeg har da aldrig kunnet se, at et republikanske stater skulle give større lighed og menneskelige værdier til deres befolkninger! 🙂 Den republikanske forening kunne passende nævne et par stykker.


 3. Minna skriver: 23 augusti, 2020

  Är det nu dags att avskaffa monarkin??Victoria blir aldrig drottning


 4. Ulla Krusell skriver: 23 augusti, 2020

  AGA spisen är en stolt svensk uppfinning. Produktionen är i dag Brittisk. Många spisar har multipel och varierad användning. Har lång hållbarhet – 50 år eller mer och är värd att renoveras för ännu längre livslängd.
  Måste allt i Sverige vara relaterat till IKEA och/eller Asien import?


 5. Fluff skriver: 23 augusti, 2020

  Bästa Sebastian M,
  När du återberättar vad andra personer/institutioner har för åsikt/uppfattning i de av dig redogjorda frågorna bör man knyta ihop säcken med ett eget litet resonemang om varför det är/blev som det är/ blev.
  En liten spekulation, kanske, från din sida om varför man i familjen Bernadotte generellt är så tondöv att man aldrig ens reflekterar över de signaler man sänder ut.
  Det hade varit spännande att få läsa.


 6. Jesus skriver: 23 augusti, 2020

  Hur mycket kostar köken i republikanska Finlands presidentslott??

  Börjar monarki antagonisterna haka upp sig på vad en spis kostar eller om det finns populistiska baktankar om våran kronprinsessa visar stöd för hbtqi rörelsen??? Jisses… Det vore förståss bättre om kronprinsessan köpte en Kina tillverkad spis på wish och inte använde sin position för att hjälpa utsatta grupper i samhället eller visa stöd för ökad tolerans. Bättre om hon höll sig hemma framför spisen och skiter i andra och sköter sig själv????


 7. Catrin skriver: 23 augusti, 2020

  Bra sagt om monarkin som ojämlikt och odemokratiskt statsskick! Hoppas att frågan snart drivs på allvar i riksdagen…att resonera som hittills och “låta de kungliga hållas då de inte har någon makt” räcker inte längre. Det är hög tid att avskaffa monarkin. Pandemin har med all önskvärd tydlighet visat att de kungliga inte behövs. Deras försök att få utrymme och uppmärksamhet genom diverse meningslösa uttalanden visar hur desperat de klamrar sig fast vid sin privilegierade position. Detta är ett gyllene tillfälle att göra upp med statsskicket en gång för alla. Låta alla barnen växa upp med möjligheten att göra vad de vill med sina liv…att se hur Estelles “prinsesskola” pågått sedan hon låg i vaggan belyser bara hur otidsenligt systemet är.


  1. Surkärring skriver: 24 augusti, 2020

   Jag instämmer med Catrin.
   Monarkin är överspelad för längesen. Jag kan inte förlika mig med detta system som bygger på ärftlighet. Det är ju så omodernt och ändå fortsätter detta i landet Sverige. Om jag inte är helt felunderrättad så har sossarna inskrivet i sitt partiprogram att avskaffa monarkin.


 8. Anna skriver: 23 augusti, 2020

  Bra att sådant här tas upp!!! Detta är inte klokt och visar med all önskvärd tydlighet att de kungliga överhuvudtaget inte lever i verkligheten…de försöker framstå som folkliga när det passar, men när det verkligen gäller är det lyx och flärd som premieras. Dags att skicka fram informationschefen med ännu ett tillrättalagt uttalande…?!


 9. charlotte skriver: 23 augusti, 2020

  Det är för låg nivå här på forumet nu. Varför blanda in Rep föreningens åsikter?


  1. Jan Söderman skriver: 24 augusti, 2020

   Inom en 10-årsperiod är spektaklet den svenska monarkin förpassad till där den hör hemma. Historiens sophög.


  2. Fluff skriver: 24 augusti, 2020

   Varför inte?
   Det är en rörelse som växer sig
   allt starkare.


  3. Farbror Blå skriver: 24 augusti, 2020

   Charlotte, Visst kan det vara irriterande när tyckare och amatörer ger sig in på ens domäner, men ni rojalister måste vänja er vid att alla medborgare i en demokrati har – och ska ha – åsikter om statsfinansierade verksamheter. Detta är – trots allt – kärnan i demokratin. Vi måste uppenbart stå upp för det fria ordet i en tid då allt fler ifrågasätter denna rättighet. Nyss fick du inte ett inlägg publicerat och uttryckte då detsamma om demokrati.


 10. Christina von Bonsdorff skriver: 23 augusti, 2020

  Det är väl det,som kallas den kungliga svenska avundsjukan…


 11. Ulla Lundell skriver: 23 augusti, 2020

  Haga slott behövde en renovering ingen hade ju bott där på länge. Att vatten och avlopp fungerar, att det elektriska systemet är säkert. Säkerheten för de som bor där. Men en övrig lyxrenovering kunde de betala själva.

  Vi vanliga “Svensson” får betala våra renoveringar själva.
  Ulla


 12. Mimmi skriver: 23 augusti, 2020

  Om paret Westling Bernadotte har betalat spisen, som de lagar maten på, av egna medel så angår det väl ingen annan, låt vara att den var dyr.


  1. Jan Söderman skriver: 24 augusti, 2020

   Dom har inga ”egna pengar”. Allt betalas av oss skattebetalare.


 13. HMA skriver: 23 augusti, 2020

  Om man tittar på den här gamla vackra bilden av Victoria så ser man hur markerat och kraftigt hennes käkparti är, något som försvunnit på senare år.
  Det är inte utan att undrar vad hon gjort; botox i käkmusklerna eller slipat ner käkpartiet på något sätt, eller…? Gjort i samband med de nya ögonbrynen…?

  Ja, det hade inte med dyr inredning att göra 😉 undan var mer en undran.

  Apropå det senare så är väl frågan är hur långt svenska folket ska ha synpunkter på deras privata hem…? Många andra med pengar som har AGA-spisar också, men visst – skillnaden ligger i att detta är skattefinansierat.


  1. Anita Karlsson skriver: 25 augusti, 2020

   HMA.
   Onödigt att kommentera hennes (eller vem som helsts utseende.
   Så många lågvattenmärken i kommentarerna på den här sidan.


 14. Fundersam skriver: 23 augusti, 2020

  Äckligt, men var är politikerna. De s k kungligheterna fattar väl inte bättre.


  1. Anna skriver: 24 augusti, 2020

   Fast politiker kan ju ställas till svars och röstas bort…medan kungafamiljen står över lagen. Statschefen åtnjuter t o m åtalsfrihet.


 15. Eva skriver: 23 augusti, 2020

  Ja, det sticker verkligen i ögonen, dom borde skämmas besparingar drabbar alltid den lilla människan


 16. Fundersam skriver: 23 augusti, 2020

  Inget av kungabarnen verkar förstå hur illa det ser ut när de vältrar sig i lyx på samhällets bekostnad. De kan väl själva finansiera sina boenden och bekosta hjälpen i hemmen. Om de känner att de vill ha vakter så får de såklart själva bekosta dessa, precis som vi andra får göra. De är ju numera helt vanliga människor.


 17. ananas skriver: 24 augusti, 2020

  Varför tas detta upp igen?
  Kan inte annat än undra över tidningens agenda.


 18. Kajsa Nilsson skriver: 24 augusti, 2020

  Självklart måste även en republik förse sin president med en representativ bostad. Men INTE – som i monarkier – ska hela familjen få tillgång till en sådan förmån. När presidenttiden är slut så flyttar ju den fd presidenten ut. Inte heller kan hen ägna sig åt att hejdlöst dela ut bostäder till släkt, vänner o s v som Carl-Gustaf Bernadotte gör. De kungliga barnen visar, som någon här ovan skriver, en pinsam brist på återhållsamhet. En gåta varför deras föräldrar låter detta pågå.


  1. Catrin skriver: 24 augusti, 2020

   Antagligen för att de räknar med att inget ska hända…apanaget fortsätter rulla in, år efter år, utan insyn, medan andra offentliga utgifter nagelfars. De kungliga gör vad de vill, när de vill, och skulle någon journalist ställa obekväma frågor får informationschefen bara hänvisa till att det är privat så inga kommentarer…som påpekats ska visserligen en president också bo ståndsmässigt, men bara under sin ämbetstid. Dessutom kan en president inte bara låna ut slott och herresäten till släkt och vänner som hen vill. Kungens dispositionsrätt till en rad slott känns som en rätt feodal tradition…


 19. Sara skriver: 24 augusti, 2020

  Victoria har flera gånger uttryckt att hon varken kan eller har intresse av att lära sig laga mat. Daniel har visserligen aldrig yttrat sig i frågan, men verkar heller inte överdrivet kulinariskt intresserad. Spisen står i det privata köket. Så – vem använder den egentligen?? Kommer svärmor Westling dit och brassar kålpudding emellanåt?


 20. Helena skriver: 25 augusti, 2020

  Haga slott ägs ju inte privat. Så renovering är ju ägarens sak. Kungliga slott kan inte ha bara IKEA och billiga kopior made in Kina. Slott renoveras inte varje år.
  Redaktionen skriver ju nästan aldrig om vad kungligheter gör, om sakfrågor. Det är alttid om kläder och vad de kostar. Det hör ju till jobbet att vara sakligt klädd, men ….
  Berätta någon gång om andra frågor, om vad de kan göra och vad de inte kan (politik osv), inte bara vilka kläder de bär och vad läsarna kan köpa likadana.


  1. Fluff skriver: 25 augusti, 2020

   Det skulle bli en mycket tunn tidning.


 21. Heidi skriver: 25 augusti, 2020

  Kanskje Svensk dam skulle skrive om utregningen Republikanska föreningen laget om de skjulte kostandene for det svensker kungahuset. Det hadde virkelig lagd overskrifter og kommentarene hadde flommet 😉


 22. Daga skriver: 25 augusti, 2020

  Undrar vad spisarna kostade staten i Sagerska palatsets renovering för stadsministrarnas komfort och mathållning.Där måste väl göras om och förbättras efter varje ut och inflytt.Har någon hört vad det kostar att göra om Vita Huset efter varje ut och inflytt? En Agaspis eller numera Hagaspis håller både en och två generationer .


 23. josefin skriver: 25 augusti, 2020

  I samband med renoveringen läste jag att det finns 2 AGA spisar pà Haga, en i det privata köket o en i den officiella representationsdelen.


  1. Ingrid skriver: 27 augusti, 2020

   Det är bara för att båda fullkomligt älskar att laga mat.


 24. Eva M skriver: 29 augusti, 2020

  För några år sedan gjordes en undersökning om vilket land i Norden som var dyrast. Det var Finland med president som var dyrast per invånare.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar