Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias misstag på festen – tvingad att korrigera

18 okt, 2023, 13:01 
Louise Wibergh Lenti
Victoria, Christians fest

Det är inte lätt att hålla koll på alla regler för kungligheterna och ibland blir det fel. Christian Thorén, ordensintendent vid Kungl. Maj:ts Orden, förklarar…

Annons
SE FILMEN: Kungligheterna anländer till prins Christians stora galaparty!Brand logo
SE FILMEN: Kungligheterna anländer till prins Christians stora galaparty!

Söndagens efterlängtade fest för prins Christian är avklarad och oj så lyckat det blev! Det är däremot mycket att hålla reda på som kunglighet vid den här typen av galamiddagar.

Utöver regler kring vett och etikett som styr hur gästerna pratar med varandra och vem som får sitta var finns det en till genre att ta hänsyn till – smycken och ordnar.

Ordningen på ordnarna

Kungligheterna bär ordnar för att visa värdighet och status, en tradition som funnits i flera hundra år.

Vi är vana att se våra kungligheter bära himmelsblå band som löper från höger axel ner till vänster höft. Vid prins Christians fest bar däremot vissa kungligheter bandet spegelvänt från vänster till höger.

Prins Christians fest, ordnar
Danska kungahuset bar sina ordnar från vänster till höger – svenska kungahuset bar sina ordnar från bägge håll.

Vem gjorde rätt och vem gjorde fel? Spelar det någon roll? Ja det gör det. Det finns hårda regler kring hur ordnar ska bäras. Med hjälp av Christian Thorén, ordensintendent vid Kungl. Maj:ts Orden, ska vi försöka förklara.

Annons

Det ljusblå bandet vi sett i Sverige tillhör Serafimerorden, den högsta och främsta utmärkelsen i Sverige, och ska enligt tradition hängas från höger till vänster. Bandets längd anpassas så att fästet och ”knuten” hamnar på höftens ovansida. Namnet kommer från den högsta kategorin av änglar, kallade serafimer, som enligt judisk och kristen tro uppvaktar Gud vid hans tron. Den blå färgen kallas även serafimerblå i Sverige.

Den högsta utmärkelsen i Danmark är Elefantorden, även den i ljusblått band, som enligt tradition hängs från vänster till höger. Längst ner vid bandets slut används ofta en elefant som symboliserar vad det är för band.

Men är det inte lite udda att ha en elefant som symbol i ett nordiskt land?

– Elefanten är en gammal kristen symbol för ädelhet, trolighet och upphöjd karaktär. Så det är en trofasthetssymbol, säger Thorén som menar att det inte är så udda som man först kan tro.

Med den snabba orderlektionen kan vi konstatera att Prins Daniel, som hade sitt blå serafimerordenband från höger till vänster, gjorde rätt. Victoria, som hade sitt Elefantordenband från vänster till höger, gjorde också rätt.

Annons

Victorias misstag

Victoria gjorde en storslagen entré tillsammans med Daniel och Estelle vid galamiddagen. Tillsammans fick de hela rummet att skina upp.

Den uppmärksamme kunde dock se en ändring i Victorias outfit efter middagen. När hon anlände satt hennes stjärnor, eller kraschaner som de heter, på hennes högra sida. Sedan hade de flyttats till den vänstra.

Krachanerna som Victoria bär är ordenstecken, lite samma sak som ett ordensband. På festen bar hon serafimerordens kraschan och elefantordens kraschan. Elefantorden placerades över serafimerorden som en traditionell artighetsgest eftersom de befann sig i Danmark.

Men varför bytte de plats från höger sida till vänster?

Kronprinsessan Victoria, prins Christians fest
Här ser vi hur kraschanerna på Victoria flyttats från höger till vänster sida.

– Kraschanen bärs på vänster sida med några få undantag. Det är en regel och man har fastsatt att de ska vara på vänster sida. Helst ska kraschanen sitta över hjärtat. Det är väl den symboliken då, att den ska vara nära hjärtat, förklarar Thorén.

Nu hade kronprinsessan däremot råkat sätta dem på fel sida.

– Fel kan hända. Det är ju inte bra så att säga. Men det var väl någon där som uppmärksammade henne på det och det löste sig bakom lyckta dörrar. Det kan bli lite fel ibland men oftast är det inga problem med kronprinsessan. Hon bär ju sina ordnar och har alltid skött sig på ett exemplariskt vis, konstaterar Thorén.

Även kungligheter är mänskliga och kan fela ibland, men du löste det snyggt Victoria!

Foto: TT

Annons