Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias nätverk - här är personerna som står henne närmast

08 maj, 2016, 15:00 
AvJohanna Lejon
Prins Daniel är den som Victoria alltid vänder sig till, han finns alltid vid hennes sida. Men som ung, social, framgångsrik och kunglig är kronprinsessan givetvis omgiven av mängder med andra människor varje dag. Här är Victorias nätverk - personerna som står henne allra närmast.
Annons
Victoria1

Arbetskamraterna

Kronprinsessan är, som vi alla redan vet vid det här laget, en oerhört flitig och ambitiös kvinna. När hon inte har några officiella åtaganden ute på “fältet” i Sverige eller utomlands sitter hon oftast på Stockholms Slott och arbetar. Med en kopp te framför sig läser hon på om sådant som ska göras, pluggar in tal eller sitter i möten. Kronprinsessan har en egen sekreterare som varje dag håller koll på hennes kungliga schema, och liknande, men det är hovintendent Karolin A. Johansson som kronprinsessan arbetar allra närmast. Karolin är chef för kronprinsessans hovstat.

– Jag är väldigt imponerad av Victoria och Daniel, har Karolin berättat.

En annan kvinna som står kronprinsessan nära i jobbet är Tina Törnqvist, kammarjungfru och stylist. Tina började arbeta med kronprinsessan 2008 och är den som i mångt och mycket står bakom den yttre förvandling som kronprinsessan genomgått de senaste åren.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Victoria2

Äkta maken

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel möttes 2001 och har näst intill varit oskiljaktiga sedan dess. De delar mängder av gemensamma intressen, de motionerar tillsammans, gillar att gå promenader och uppskattar samma typ av musik. Än närmare har de givetvis kommit varandra sedan bröllopet och sedan prins Daniel började åka på resor tillsammans med kronprinsessan.

Annons

– Det är otroligt roligt, och så tryggt och skönt. Man får ett stöd, man får någon att diskutera med. Och någon att tala med om alla upplevelser efteråt, sa kronprinsessan om saken hösten 2010, under parets första långa resa ihop, till Kina.

Familjen

Kronprinsessan Victoria står givetvis hela sin familj nära. Hon och kungen har ett alldeles speciellt band eftersom han är regent och hon tronföljare. Trots att de skiljer många år mellan dem har de alltid det gemensamt, att Victoria en dag kommer att ha, och ta över, kungens “jobb”. Drottning Silvia är Victorias stora förebild, och genom åren har drottningen gett kronprinsessan mängder med råd, givetvis främst som mamma, men också som en kunglig kvinna till en annan. Det var till exempel drottning Silvia som gav Victoria rådet att se det som hon sa “hej och tack för att du kom” när kronprinsessan från början tyckte att det kändes obekvämt att stå och vinka till folket.

Annons

Victoria har i alla år varit en riktig storasyster, hon har ansvarat över prinsessan Madeleine och prins Carl Philip och har fungerat lite som en extramamma. Lite så är det fortfarande. När prinsessan Madeleine år 2010 mådde dåligt efter uppbrottet från Jonas Bergström och därför var tvungen att ställa in sina programpunkter ryckte kronprinsessan ut, ställde upp och gjorde jobbet åt lillasyster.

Victoria3

Bästa vännerna

Kronprinsessan och hennes allra bästa vänner har hängt ihop ända sedan gymnasiet. Under åren har hon gått på några nitar, blivit sviken, och tvingats tänka om gällande vissa bekantskaper. Men det finns ett tjejgäng som har bestått. I det ingår Leonie Persson, Caroline Kreuger Nilsson, Martina Gahn, Andrea Engsäll, Caroline Dinkelspiel, Anna Jussil Broms, Sofia Högberg, Sophie Josefsson, Rebecka Wiiburg, Josephine Genetay och Louise Lindh.

Annons

Makthavarna

I kretsen kring Victoria finns både egna företagare, mediepersonligheter och ekonomer… Men den allra mäktigaste av dem är nog Karl-Johan Persson VD för Hennes & Mauritz och son till styrelseordföranden och huvudägaren Stefan Persson.

Victoria4

Modeskaparna

– För mig är svenskt mode en stolthet.

Orden är kronprinsessan Victorias och hon har yttrat dem ett flertal gånger. Och visst märks det att kronprinsessan är förtjust i svensk design. Under de senaste åren har hon många gånger burit plagg från svenska Greta, ett märke skapat av Josefin Olsson och Hanna Olsson. Också Mayla, som Marlene Abraham ligger bakom, är en favorit i den kungliga garderoben. Dessutom bär hon nästan alltid smycken från Charlotte Bonde Design och Sophie by Sophie, som Sophie Gyllenhammar ligger bakom.

Annons

Frisören

Då kronprinsessan Victoria gifte sig 2010 var det hårstylisten Peter Andersson som stod för de kungliga lockarna. Både innan och efter bröllopet har Peter fixat kronprinsessans hår ett flertal gånger – alltid med ett fullständigt fantastiskt resultat.

Victoria5

De kungliga kollegorna

Kronprinsessan är en väldigt social person och går bra ihop med de allra flesta. Precis som sin mor Silvia så kan hon konsten att verkligen se en annan person, att verkligen lyssna intresserat och vara engagerad. I den kungliga världen tycker kronprinsessan dock bäst om sina unga kollegor i de nordiska kungahusen Mette-Marit och Haakon i Norge samt Frederik och Mary i Danmark. Kronprinsessan valde ju till och med att döpa Estelle efter danska Mary. Också Máxima och Willem-Alexander är nära kompisar till Victoria och Daniel.

Annons

Barnsköterskan och barnflickorna

När kronprinsessan Victoria var liten var det Elisabeth Zimmermann som var hennes barnsköterska. Elisabeth skötte inte bara kronprinsessan utan också syskonen Carl Philip och prinsessan Madeleine. Och nu är Elisabeth anställd för att ta hand om lilla Estelle. Anledningen? Kronprinsessan har ett oerhört stort förtroende för Elisabeth och tycker väldigt mycket om henne. Idag har de en nära vänskap och litar på varandra i vått och torrt. Andra som står nära kronprinsessan är Estelles barnflickor: Katie och Adeline.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures

Annons