Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias nya bilder på Oscar och Estelle!

25 sep, 2020, 20:22 
Prinsessan Estelle prins Oscar kronprinsessan Victoria
Prins Oscar med snedlugg och ”tatuering” på armen. Och prinsessan Estelle i trendiga boots. Här är Victorias nya bilder på barnen!
Annons
Underbara ögonblick med prins Oscar!Brand logo
Underbara ögonblick med prins Oscar!

 

I veckan fick prins Oscar och prinsessan Estelle följa med mamma Victoria och gå på mattutställningen i Rikssalen på Kungliga Slottet. Så gör ju kronprinsessan med jämna mellanrum, tar med sig barnen och spanar in något aktuellt och intressant. Och nu gällde det att passa på, för Märta Måås-Fjetterström-utställningen pågår bara i tio dagar till.

Prinsessan Estelle prins Oscar kronprinsessan Victoria
Ser du prins Oscars ”tatuering”?
Prinsessan Estelle
Estelle framför mattan ”Hästhagen” som svenska prinsessan Märtha fick i bröllopspresent när hon gifte sig med Norges kronprins Olav 1929.

Flera av Märta Måås-Fjetterström-mattorna som visas har Estelle och Oscar sett förut, hos morfar och mormor på Drottningholm. Och kanske finns det fortfarande någon hemma på Haga? Den 370 år gamla Silvertronen fick dem också att titta extra nyfiket. För säkerhets skull hade Oscar med sig ett äpple som han tuggade på medan Kerstin Hagsgård från Kungliga Husgerådskammaren berättade.

Annons
Prinsessan Estelle prins Oscar kronprinsessan Victoria Kerstin Hagsgård
Estelle och Oscar fick höra om de två mattorna som morfar kungens föräldrar Gustaf Adolf och Sibylla köpte till Haga 1933.
Prins Oscar Prinsessan Estelle
Under Silvertronen ligger kungens matta ”Vita spetsporten”. Drottning Elizabeth har en likadan.

I oktober förra året, när utställningen invigdes, var det förresten en annan kunglig syskonträff här. Då fick kungen sällskap av sin yngsta storasyster prinsessan Christina och det blev många nostalgikickar och barndomsminnen när de gick runt.

Annons
Prinsessan Christina drottning Silvia
Prinsessan Christina med kungen och drottning Silvia vid invigningen.

– Ja, det här är verkligen ”mattorna där barn jag lekt” – med klossar och bilar, på Haga, Ulriksdal, Sofiero och Solliden. Märta Måås-Fjetterströms mattor är helt enkelt en del av vår familjs historia. De fanns både i vårt eget hem och hemma hos min farfar, kung Gustaf VI Adolf. Och även hos våra släktingar i Danmark och Norge, sa kungen då.

Kungen håller tal
Kungen vid invigningen 2019.

Flera av mattorna närmar sig 100-årsstrecket, och de har tagits väl om hand i alla år.

Annons

– Slit och släng finns inte på de kungliga slotten. Här använder man och vårdar de föremål man har, sa Kerstin Hagsgård, en inställning som kungen delar till 100 procent.

Prinsessan Estelle Märta Måås-Fjetterström
Prinsessan Estelle – och till höger Märta Måås-Fjetterström själv.

Utställningen ”Se på mattorna – det är jag” visas i Rikssalen på Kungliga Slottet till och med den 4 oktober 2020.

Foto: Kungliga Hovstaterna, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna.

Annons